Αύξηση εταιρικού φόρου;

Στη συνεδρία της Επιτροπής, ο Πρόεδρός Αβέρωφ Νεοφύτου, είπε μεταξύ άλλων, ότι ο Γερμανός Βουλευτής της Αριστεράς, ήταν αυτός που… έριξε το θέμα στο τραπέζι.

 

«Πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί και αξιόπιστοι στις διαπραγματεύσεις. Αφού υπάρχει ένα ζήτημα που όλοι συμφωνούμε πως πρέπει να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού, τον εταιρικό φόρο, και συμφωνούν όλα ανεξαίρετα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, όλοι οι επαγγελματικοί φορείς, Κυβέρνηση και αντιπολίτευση, χρειάζεται να το προστατεύσουμε γιατί δυστυχώς άρχισε να τίθεται και δημόσια από τους Ευρωπαίους», ανέφερε ο κ. Νεοφύτου.

 

Κατά τη συνεδρία της Επιτροπής οι Γερμανοί Ευρωβουλευτές ανέφεραν ότι με βάση τις αρμοδιότητες τους, συμμετέχουν σε όλες τις αποφάσεις της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης, αφού κάθε απόφαση θα πρέπει να τύχει διαβούλευσης και σύμφωνης γνώμης της γερμανικής Βουλής, όσον αφορά τους Μηχανισμούς Στήριξης αλλά και το πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα.

 

Ο Γερμανός Βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών Μίχαελ Στούμπγκεν ζήτησε ενημέρωση για τις αρμοδιότητες της κυπριακής Βουλής στα αντίστοιχα θέματα, λόγω και της αίτησης της Κύπρου για ένταξη στο Μηχανισμό Στήριξης.

 

Ο κ. Νεοφύτου τόνισε ότι συνταγματικά η κυπριακή Βουλή έχει διακριτές εξουσίες σε σχέση με την εκτελεστική εξουσία, ωστόσο όλα αυτά τα θέματα συζητούνται στην παρούσα φάση στην κυπριακή Βουλή αφού η Κυβέρνηση στερείται κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

 

Συμπλήρωσε επίσης την ανάγκη συνεννόησης των αντιστοίχων Επιτροπών της κυπριακής και της γερμανικής βουλής για τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν αναφορικά με τη διαμόρφωση του προσχεδίου του μνημονίου.

 

Ο Βουλευτής της γερμανικής Αριστεράς Αλεξάντερ Ουρλιχ ανέφερε ότι το κόμμα του έχει επικρίνει στο παρελθόν τα μέτρα που επιβλήθηκαν από την Τρόικα και συρρικνώνουν το κοινωνικό κράτος.

Τόνισε ωστόσο ότι στην Κύπρο υπάρχει πολύ χαμηλή φορολογία και διερωτήθηκε κατά πόσο η Κύπρος προτίθεται να τον αυξήσει για να υπάρξουν περισσότερα έσοδα για το κράτος.

 

Πρόσθεσε ότι την ώρα που ζητείται αλληλεγγύη χωρών όπως της Γερμανίας, καλείται ο Γερμανός να στηρίξει μια χώρα που δεν θέλει να επιβάλει υψηλούς φόρους. Είπε επίσης ότι αν δεν αυξηθεί ο εταιρικός φόρος τότε η Τρόικα δεν θα έχει άλλη επιλογή από την περικοπή μισθών και κατάργηση θέσεων στο δημόσιο τομέα.

 

Απαντώντας ο κ. Νεοφύτου υπεραμύνθηκε του εταιρικού φόρου και ανέφερε ότι στην Κύπρο υπάρχει συναίνεση σε αυτό το θέμα ακόμα και από το κόμμα της αριστεράς. Παρέπεμψε μάλιστα στον Βουλευτή του ΑΚΕΛ Αδάμο Αδάμου, ο οποίος συμμετείχε στην Επιτροπή.

 

Ο κ. Αδάμου εξέφρασε τη συμφωνία του με τον Γερμανό Βουλευτή της Αριστεράς, αναφέροντας ωστόσο ότι ο εταιρικός φόρος είναι ένα από τα μοναδικά σημαντικά έσοδα που έχει η Κύπρος, η οποία δεν διαθέτει βαριά βιομηχανία. Πρόσθεσε ότι αν χαθεί και αυτό το έσοδο δεν πρόκειται να συνέλθει εύκολα η οικονομία και ότι δεν είναι θέμα δεξιάς ή αριστερής προσέγγισης αλλά βλέπει το συμφέρον της πατρίδας.

 

Πρόσθεσε ότι αν αυξηθεί ο εταιρικός φόρος θα μειωθούν τα έσοδα του κράτους, αφού χιλιάδες εταιρείες θα φύγουν από την Κύπρο και θα πάνε για παράδειγμα, στη Μάλτα.

 

Στην Επιτροπή παρευρέθηκαν και οι Βουλευτές του Κ.Σ. ΕΔΕΚ Φειδίας Σαρίκας, και του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης η οποίοι εξέφρασαν την προσδοκία για στενότερη συνεργασία με το γερμανικό κοινοβούλιο.