Αναμένουμε ακόμη το διακρατικό δάνειο…

 

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, δήλωσε ότι αναμένουν την απάντηση της Ρωσίας προκειμένου να ξεκαθαρίσουν οι επόμενοι χειρισμοί της Κυβέρνησης, ενώ παράλληλα ξεκαθάρισε ότι το κράτος μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες που έχει και δεν πρόκειται να υπάρξει στάση πληρωμών.

Σε σημερινές (13/7) του δηλώσεις στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στεφάνου είπε ότι τόσο το θέμα του διακρατικού δανείου όσο και το θέμα των συζητήσεων με την Τρόικα (Ευρ. Επιτροπή, ΕΚΤ και ΔΝΤ) τρέχουν παράλληλα, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να τεθεί χρονοδιάγραμμα και ότι ούτε οι δύο διαδικασίες συγκρούονται μεταξύ τους.

«Αυτό που λέμε βεβαίως, είναι ότι το θέμα για μας είναι επείγον, θέλουμε το συντομότερο δυνατόν να έχουμε τις απαντήσεις για να μπορούμε με ξεκάθαρα δεδομένα να δούμε πώς χειριζόμαστε τα πράγματα», υπογράμμισε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι δεν υπάρχει νεότερο σε σχέση με την αίτηση για σύναψη διακρατικού δανείου από τη Ρωσία, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν απαντήσεις για το ενδεχόμενο σύναψης δανείου με την Κίνα.

Σε ερώτηση αν υπάρχει συγκεκριμένη καταληκτική ημερομηνία για να δοθεί απάντηση από πλευράς Ρωσίας, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «όχι δεν έχουμε τέτοια ημερομηνία. Αυτό που έχουμε ξεκαθαρίσει είναι ότι θέλουμε σύντομα αυτά τα ζητήματα να κλείσουν είτε θετικά είτε αρνητικά».

Σε ερώτηση αν η εξασφάλιση του διακρατικού δανείου θα προηγηθεί της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι αυτό θα φανεί στο τέλος, ως εκ του αποτελέσματος.

Ερωτηθείς αν το διακρατικό δάνειο θα κατευθύνεται αποκλειστικά στις δημοσιονομικές ανάγκες του κράτους και ο Μηχανισμός Στήριξης θα καλύψει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «αυτά τα ζητήματα, για να μπορούν να απαντηθούν κατά συγκεκριμένο τρόπο, θα πρέπει να έχουμε και συγκεκριμένες απαντήσεις έτσι ώστε να μπορούμε με πολύ πολύ συγκεκριμένο τρόπο να τα προσμετρήσουμε».

Υπενθύμισε ότι η Λευκωσία επιθυμεί να έχει μπροστά της μερικές επιλογές έτσι ώστε μέσα από την αξιοποίησή τους να ληφθούν οι καλύτερες δυνατές αποφάσεις για την οικονομία.

«Από τη στιγμή που ακόμη δεν έχουμε απάντηση για το δάνειο, αλλά ταυτόχρονα δεν έχουμε ούτε και την εξέλιξη του θέματος αναφορικά με το Μηχανισμό στήριξης – θα έρθουν την επόμενη βδομάδα, θα συζητήσουμε, θα διαβουλευτούμε, θα ακούσουμε τι θα μας πουν, θα ακούσουν και αυτοί τις δικές μας απόψεις – σιγά σιγά θα διαμορφώνεται κα το τοπίο έτσι ώστε να μπορούμε με πολύ συγκεκριμένο τρόπο να απαντούμε σε αυτά τα ερωτήματα. Τούτη την ώρα δεν είναι ορθό ούτε και απαραίτητο να προσπαθούμε να απαντήσουμε ζητήματα για τα οποία ακόμα δεδομένα δεν έχουμε μπροστά μας», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση αν οι επιλογές που θα γίνουν από την Κυβέρνηση θα εξαρτώνται από τις προτεινόμενες διαρθρωτικές αλλαγές που θα προταθούν από την Τρόικα, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «δεν είναι το ζητούμενο μόνο το τι ενδεχομένως θα ζητήσει η Τρόικα σε ό,τι αφορά ένα πρόγραμμα».

«Έχει να κάνει και με τις ανάγκες σε λεφτά – και ειδικά σε ό,τι αφορά τις τράπεζες – έχει να κάνει με διάφορα ζητήματα που πρέπει να συγκεκριμενοποιηθούν, με την έννοια του πώς τα αντιμετωπίζει ο Μηχανισμός Στήριξης, για να μπορούμε και εμείς με συγκεκριμένο τρόπο να θέσουμε τις δικές μας θέσεις στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων που θα γίνουν», εξήγησε.

Κληθείς να αναφερθεί σε ποσά που θα χρειαστεί η Κύπρος από το Μηχανισμό Στήριξης, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «η Τρόικα κάνει τις δικές τις εκτιμήσεις και αξιολογήσεις κα το ίδιο κάνουμε και εμείς».

«Αυτά θα τα συζητήσουμε με την Τρόικα. Δημοσίως διαρρέουν διάφορες εκτιμήσεις ή και γίνονται σαφείς τοποθετήσεις αναφορικά με τις εκτιμήσεις, όπως είχε κάνει και ο Οίκος Αξιολόγησης Fitch για τις ανάγκες που κατά τον Οίκο θα έχουν οι κυπριακές τράπεζες. Αυτά είναι ζητήματα που θα τα θέσουμε στο τραπέζι της διαβούλευσης, έχουμε εικόνα της κατάστασης, αλλά επιφυλασσόμαστε να τα πούμε αυτά με την Τρόικα», είπε.

Ερωτηθείς με ποιο τρόπο θα καλυφθούν οι ανάγκες του κράτους στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τη λήψη βοήθειας είτε από το Μηχανισμό είτε από διακρατικό δάνειο, ο κ. Στεφάνου είπε κατηγορηματικά ότι «οι τρέχουσες ανάγκες εξυπηρετούνται και θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται και έχουμε λύσεις για αυτά τα ζητήματα».

Είπε ότι επιθυμεί να ξεκαθαρίσει αυτό το θέμα «διότι έγινε πολύς θόρυβος τις προηγούμενες μέρες ότι, το κράτος μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες που έχει και δεν πρόκειται να υπάρξει στάση πληρωμών».

Κληθείς να αναφερθεί στους τρόπους με τους οποίους θα το πράξει αυτό η Κυβέρνηση, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «υπάρχουν πολλοί τρόποι, δεν είναι επί του παρόντος να τους θέσω, αλλά αυτό κρίνεται και από το αποτέλεσμα. Όταν ένα κράτος δεν έχει να πληρώσει τότε δεν έχει να πληρώσει και δεν μπορεί κανείς να το κρύψει αυτό. Η Κύπρος, όμως, δεν αντιμετωπίζει ένα τέτοιο πρόβλημα. Στο συγκυριακό θέμα που είχε προκύψει αναφορικά με την αναχρηματοδότηση ληξιπρόθεσμων δανείων που έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι μετά από την υποβάθμιση από τους Fitch, τα κυπριακά ομόλογα δεν γίνονται δεκτά για την άντληση ρευστότητας, σε αυτά έχουμε βρει εναλλακτικές λύσεις».

Σε ερώτηση αν το ΔΝΤ έχει ζητήσει γραπτές διαβεβαιώσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για διάφορα ζητήματα, όπως εάν είναι βιώσιμο το δημόσιο χρέος της Κύπρου, ο κ. Στεφάνου είπε ότι δεν υπάρχει τέτοια πληροφόρηση, προσθέτοντας ότι «το παρόν δημόσιο χρέος πώς μπορεί να μην είναι βιώσιμο όταν είναι 20% κάτω από το μέσο όρο του δημόσιου χρέους των χωρών της ευρωζώνης».

Η κάθοδος της Τρόικας και η μετακίνηση ημερομηνίας  

Οι χθεσινές δηλώσεις του Εκπροσώπου του ΔΝΤ ότι η μετακίνηση της ημερομηνίας καθόδου του κλιμακίου της Τρόικας στο νησί δεν οφείλεται στην Κύπρο, καθιστά την αντιπολίτευση αναξιόπιστη, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

«Η δήλωση του εκπροσώπου του ΔΝΤ που έγινε χθες ότι η αναβολή δεν οφείλεται στην Κύπρο, αλλά οφείλεται σε άλλους παράγοντες έβαλε τα πράγματα στη θέση τους», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Στεφάνου, προσθέτοντας επίσης ότι οι αναφορές του Εκπροσώπου του ΔΝΤ σε σχέση με τις προσπάθειες σύναψης διακρατικού δανείου με τη Ρωσία «επίσης, έχει βάλει τα πράγματα στη θέση τους».

«Αυτό που έχει απομείνει από την όλη ιστορία είναι η εμμονή που έχει η αντιπολίτευση να φορτώνει τις ευθύνες για ό,τι γίνει και ό,τι δεν γίνει στην Κυβέρνηση», είπε και πρόσθεσε: «Αυτό βέβαια καθιστά την αντιπολίτευση αναξιόπιστη, αλλά η ζημιά για τη χώρα μας και για την οικονομία πολλές φορές δυστυχώς μένει».

Όπως είπε ο κ. Στεφάνου, «αυτοί που καθημερινά αφήνουν υπονοούμενα για το ρωσικό δάνειο πρέπει επιτέλους να απαντήσουν ευθαρσώς και ανοικτά».

«Στηρίζουν την προσπάθεια διακρατικού δανείου ή όχι; Είναι υπέρ ή εναντίον; Ας αφήσουν τα μισόλογα και ας τοποθετηθούν ξεκάθαρα», κατέληξε.