Αναστάτωση στην Ισπανία εξαιτίας Σόιμπλε

 

Η ευρωζώνη δεν θα τα καταφέρει να θεσπίσει την κεντρική επιτήρηση των τραπεζών της αυτή τη χρονιά όπως ήλπιζε, δήλωσε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε μια συνέντευξή του η οποία δημοσιεύεται σήμερα στην ισπανική εφημερίδα El Pais.
 
 
 
Οι δηλώσεις του Γερμανού Υπουργού προκάλεσαν αναστάτωση στην Ισπανία, τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται στην διαδικασία οριστικοποίησης των όρων του δανεισμού της από τους Ευρωπαίους εταίρους της για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού της τομέα, που αντιμετωπίζει τεράστιες δυσκολίες.
 
 
 
Οι ηγέτες της ευρωζώνης συμφώνησαν την 29η Ιουνίου σε μέτρα για την ενίσχυση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης. Ενα από τα κύρια μέτρα που συμφωνήθηκαν ήταν η θέσπιση, πιθανώς φέτος, της κεντρικής επιτήρησης των εθνικών προϋπολογισμών στην ευρωζώνη, καθώς και η δυνατότητα απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών μέσω των ευρωπαϊκών ταμείων.
 
 
 
“Πριν να μπορέσει να δοθεί άμεση βοήθεια στις τράπεζες, πρέπει να δημιουργηθεί (ένας θεσμός που θα αναλάβει την) κοινή επιτήρηση των τραπεζών”, εξήγησε ο Σόιμπλε στη συνέντευξή του στην Ελ Παίς. “Αλλά αυτός ο θεσμός δεν θα μπορέσει να αρχίσει να λειτουργεί αυτή τη χρονιά. Δεν είναι πολύ ρεαλιστικό”, πρόσθεσε ο Σόιμπλε. Η ευρωζώνη είχε ανακοινώσει ότι πρόκειται να προσφέρει πιστώσεις 100 δισ. ευρώ για τη σταθεροποίηση των ισπανικών τραπεζών, οι οποίες αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα ρευστότητας μετά την έκρηξη της φούσκας των ακινήτων το 2008.