Από γεροντική άνοια πάσχει ο Μάρκες

 

Ο τιμηθείς με το βραβείο Νομπέλ Λογοτεχνίας του 1982 Κολομβιανός συγγραφέας Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, 85 ετών, εμφάνισε γεροντική άνοια από το 1999, αποκάλυψε ο αδελφός του Χάιμε σε δηλώσεις του που δημοσίευσε στον ιστότοπό της η μεξικανική εφημερίδα El Universal.
 
 
“Αυτό που έχει είναι προβλήματα μνήμης. Στην οικογένειά μας, όλοι καταλήγουμε να έχουμε γεροντική άνοια. Κι εγώ ο ίδιος έχω αρχίσει να έχω μερικά μικρά προβλήματα, αλλά εκείνος έχει σοβαρό πρόβλημα”, είπε ο αδελφός του συγγραφέα σε φοιτητές στην Καρθαγένα. Σύμφωνα με τον Χάιμε Γκαρσία Μάρκες, ο αδελφός του, ο συγγραφέας του βιβλίου «Εκατό Χρόνια Μοναξιάς», εμφάνισε συμπτώματα γεροντικής άνοιας το 1999, όταν είχε διαγνωστεί ότι έπασχε από καρκίνο. Η χημειοθεραπεία στην οποία υποβλήθηκε “του έσωσε τη ζωή, αλλά (. . .) επιτάχυνε την διαδικασία της απώλειας της μνήμης του”, κατά τον ίδιο.
 
 
Τα δύο αδέλφια μιλούν σχεδόν καθημερινά στο τηλέφωνο-ο Χάιμε ζει στην Κολομβία και ο “Γκάμπο”, όπως είναι γνωστός ο συγγραφέας, ζει με τη γυναίκα του Μερσέδες σε ένα προάστιο της πόλης του Μεξικού. Εκεί ο συγγραφέας γιόρτασε τα 85α του γενέθλια τον Μάρτιο, με φίλους του καλλιτέχνες και συγγραφείς. Ο Χάιμε είπε ότι προσπάθησε να κρατήσει το πρόβλημα μυστικό, διότι είναι “η δική του ζωή”, αλλά αποφάσισε να μιλήσει για να σταματήσουν “οι φήμες”. Ανέφερε πως προσπαθεί συνεχώς να θυμίζει πράγματα στον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, που συνεχίζει να έχει “το χιούμορ, τη χαρά και τον ενθουσιασμό που πάντα είχε”, ενώ πρόσθεσε ότι θεωρεί λυπηρό ότι ο διάσημος λατινοαμερικάνος συγγραφέας δεν θα ολοκληρώσει το δεύτερο μέρος της αυτοβιογραφίας του «Ζω για να τη διηγούμαι».
 
 
 
“Δυστυχώς, δεν νομίζω ότι θα μπορέσει να το κάνει, αλλά ελπίζω πως κάνω λάθος”, είπε.