Αρχίζει τον έλεγχο… η Τρόικα

 

 Στην Κύπρο, βρίσκεται από χθες(1/7),   αντιπροσωπεία της Τρόικα, τεχνοκράτες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, της Κομισιόν και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η πλειοψηφία της αποστολής που αποτελείται από 30 αξιωματούχους της Τρόικα, αναμένεται να φθάσουν στο νησί μας σήμερα (2/7),όπου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση, με λειτουργούς της Κεντρικής Τράπεζας

 Την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί συνάντηση σε επίπεδο Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας και άλλων ανώτερων αξιωματούχων, καθώς θα συνεχισθούν οι επαφές με συναντήσεις και τραπεζίτες.

Το δεύτερο κλιμάκιο, με επικεφαλής τη Ντέλια Βελκουλέσκου, φθάνει σήμερα(2/7) το απόγευμα και εκπροσωπεί μόνο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Την Τετάρτη το πρωί(4/7), θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών ,κ Βάσο Σιαρλή. Θα ακολουθήσουν επαφές με τα πολιτικά κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Και τα δύο κλιμάκια θα πραγματοποιήσουν, συλλογή στοιχείων, θα ετοιμάσουν κοινή μελέτη και θα επανέλθουν εντός δεκαπενθημέρου, με αναβαθμισμένη σύνθεση για να διαπραγματευθούν με την κυπριακή κυβέρνηση.

Κύριο μέλημα της Τρόικα, θα είναι ο εξονυχιστικός έλεγχος, τόσο των τραπεζών όσο και της οικονομίας της Κύπρου δηλαδή, έλεγχος των χαρτοφυλακίων των κυπριακών τραπεζών και διεξοδική εξέταση του δημοσιονομικού πλαισίου.

 Οι έλεγχοι στις τράπεζες από την Τρόικα, αναμένεται να γίνουν εκτενέστεροι , έτσι ώστε να μετρηθούν με τον πιο συγκεκριμένο τρόπο, όλες οι καινούργιες επιπτώσεις, ακόμη και των κεφαλαίων που θα απαιτούνται ,στο ενδεχόμενο δημιουργίας θυγατρικών τραπεζών στην Ελλάδα.