Χιλή: Άνοιξε η διαθήκη του Πινοσέτ

 

Η διαθήκη του πρώην δικτάτορα της Χιλής Αουγκούστο Πινοσέτ ανοίχτηκε σήμερα, κατόπιν δικαστικής εντολής, όμως το περιεχόμενό της δεν προκάλεσε έκπληξη αφού η περιουσία του κληροδοτήθηκε αποκλειστικά στα μέλη της οικογένειάς του.

«Μπορέσαμε να μάθουμε τη βούληση του και το ποιοι είναι οι κληρονόμοι», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο δικηγόρος του δημοσίου (CDE), Κάρλος Μακένεϊ.

Το δημόσιο επιθυμούσε να ανοιχτεί η διαθήκη, σχεδόν πέντε χρόνια μετά το θάνατο του Πινοσέτ, στις 10 Δεκεμβρίου 2006, με την ελπίδα ότι θα μπορούσε να διεκδικήσει ποσά για να πληρωθούν οι καθυστερημένοι φόροι του πρώην δικτάτορα και να δοθούν ενδεχόμενες αποζημιώσεις σε θύματα του καθεστώτος του.

Η περιουσία του Αουγκούστο Πινοσέτ εκτιμάται ότι αγγίζει τα 26 εκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων τα 20 είναι κατατεθειμένα σε τράπεζες του εξωτερικού. Τα υπόλοιπα είναι ακίνητα και χρήματα που φυλάσσονται σε χιλιανές τράπεζες.

Η οικογένειά του δεν ζήτησε ποτέ να ανοιχτεί η διαθήκη. Μετά το θάνατό του, σε ηλικία 91 ετών, η χήρα και τα πέντε παιδιά του υιοθέτησαν χαμηλό προφίλ και διαβεβαίωναν ότι η οικονομική τους κατάσταση είναι δύσκολη. Η κόρη του μάλιστα είπε στους δημοσιογράφους ότι πούλησε τα κοσμήματα και τα έπιπλά της για να ζήσει.

Μια πρώτη απόπειρα του κράτους να ανοιχτεί η διαθήκη, τον περασμένο Απρίλιο, απέτυχε αφού αποκαλύφθηκε μόνο ένα έγγραφο μισής σελίδας που περιείχε οδηγίες για την αλλαγή του εκτελεστή της διαθήκης.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις στο 24h.gr, επίσημος συνεργάτης της ιστοσελίδας μας.