CYTA: Θα συζητήσει αίτημα της κυβέρνησης για δανεισμό

Αφού συζητηθεί, ακολούθως θα δοθεί θετική ή αρνητική απάντηση. Εάν τελικά η CYTA αποφασίσει να δώσει κάποιο ποσό, υπό μορφή δανείου, αυτό θα οριστεί από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της.

Σε δηλώσεις του, στο πλαίσιο της παρουσίασης των Πεπραγμένων 2011 της CYTA, ο Πρόεδρος του οργανισμού Στάθης Κιττής είπε πως η CYTA δεν έχει απεριόριστα κεφάλαια, αλλά έχει και δεσμεύσεις και υποχρεώσεις, προσθέτοντας πως τα ποσά που μπορεί να δοθούν ίσως να μην είναι τόσα όσα αναμένει η Κυβέρνηση ότι θα πάρει.

«Προτιμώ να μη δώσω ποσό προτού μιλήσω με το Διοικητικό Συμβούλιο», είπε ο κ. Κιττής.

Όπως είπε «η Κυβέρνηση επέλεξε να αντλήσει κάποια χρηματική ενίσχυση για μια μικρή χρονική περίοδο της τάξεως των τριών μηνών από την εγχώρια αγορά», συμπληρώνοντας πως «κατά κύριο λόγο πρώτα απευθύνθηκε προς τους οργανισμούς που ανήκουν στην πολιτεία, στους δημόσιους οργανισμούς, που έχουν κάποια δυνατότητα για μια τέτοια ενίσχυση, στη βάση βεβαίως πάντοτε της μη απώλειας οποιασδήποτε απόδοσης του  αποθεματικού που έχει διαθέσιμο ο κάθε οργανισμός».

Ο κ. Κιττής είπε πως «ο δανεισμός που θα γίνει, αν θα γίνει, είναι στη βάση του ότι ο οργανισμός που θα παραχωρήσει μια τέτοια ενίσχυση δεν θα έχει οποιεσδήποτε απώλειες από τα εισοδήματα που διαθέτει σήμερα και ταυτόχρονα θα γίνει με μια μορφή αξιόγραφου γραμματίου (γραμμάτιο δημοσίου), το οποίο θα εισαχθεί στο ΧΑΚ και το οποίο θα σημαίνει ότι με τη λήξη του αμέσως πληρώνεται».

«Αυτή είναι περίπου η εικόνα που μας έχει δοθεί. Βεβαίως αντιλαμβάνεστε ότι αυτή είναι η πρώτη πληροφόρηση που πήραμε. Δεν έχει οδηγηθεί ενώπιον του Διοικητικού Συμβουλίου για να το εξετάσουμε. Η CYTA διαθέτει κάποιο αποθεματικό, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι και εμείς δεν μπορούμε να δώσουμε όλο το αποθεματικό μας», είπε ο κ. Κιττής.

Πρόσθεσε πως το ΔΣ θα κρίνει εάν θα δοθεί κάποιο ποσό και αυτό θα γίνει με τους πλέον ευνοϊκούς και ασφαλής τρόπους και με την ασφάλιση ότι δεν θα επηρεαστεί η λειτουργικότητα του Οργανισμού.

Σημείωσε πως παλαιότερα έχει ξαναζητηθεί από προηγούμενες κυβερνήσεις κάποιου είδους δανεισμός, χωρίς να καλύπτεται ωστόσο νομοθετικά, εξηγώντας παράλληλα ότι «στη νομοθεσία που διέπει τη CYTA επιτρέπεται και μάλιστα πολλές φορές μας έχει υποδειχθεί από τους θεσμικούς φορείς ότι πρέπει να επενδύουμε σε κρατικά αξιόγραφα».

Βεβαίως, είπε, «εμείς θα κάνουνε αυτό που κάνουμε πάντοτε στα πλαίσια της οικονομικής μας πολιτικής και με μεγάλη φειδώ ενόψει των συνθηκών που επικρατούν στην παγκόσμια αγορά κατά τη δεδομένη στιγμή που συζητούμε το θέμα. Μας ζητήθηκε πόσο  μπορούμε να τους προσφέρουμε, αν μπορούμε να τους προσφέρουμε. Στη CYTA δεν έχει ζητηθεί συγκεκριμένο ποσό. Μας ζητήθηκε να δούμε κατά πόσο εμείς μπορούμε να ανταποκριθούμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό για κάποια προσωρινή περίοδο όπως μας εξηγήθηκε, ούτως ώστε να μπορέσει η πολιτεία να διαπραγματευτεί με καλύτερους όρους το δανεισμό που θα κάνει είτε από μηχανισμό, είτε από άλλες πηγές που θα απευθυνθεί».

Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση που είχαν οι τεχνοκράτες της CYTA με κλιμάκιο τεχνοκρατών της Τρόικα, ο κ. Κιττής είπε πως η συνάντηση ήταν καθαρά ενημερωτικού χαρακτήρα και σκοπός τους ήταν να καταλάβουν τι είναι οι οργανισμοί δημοσίου δικαίου, πως λειτουργούν και πως δημιουργηθήκαν.

Σύμφωνα με τον Ανώτατο Εκτελεστικό Διευθυντή της CYTA, Φώτη Σαββίδη το κλιμάκιο της τρόικα κατά τη συνάντηση του με την ηγεσία του οργανισμού επέδειξε ενδιαφέρον κατά πόσο θα μπορούσε να ιδιωτικοποιηθεί ή να μετοχοποιηθεί ο Οργανισμός.

Ο κ. Σαββίδης είπε ότι ανάμεσα στις ερωτήσεις που τους υπέβαλαν οι τεχνοκράτες της Τρόικα ήταν κατά πόσο ο οργανισμός θα μπορούσε να ιδιωτικοποιηθεί.

«Η απάντηση μας ήταν ότι ως διεύθυνση του οργανισμού δεν θα μπορούσαμε να απαντήσουμε σε οποιαδήποτε ερώτηση, για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου της CYTA, διότι είναι ένα θέμα που αφορά την κυβέρνηση», είπε.