“Δεν θα διαταραχθεί το φορολογικό σύστημα από Τρόικα”

 

Το γεγονός ότι η αντιπροσωπεία της Τρόικα δεν ταυτίζει την Κύπρο με χώρες που έχουν σημαντικά προβλήματα όπως η Ελλάδα “είναι εκ των θεμάτων που θα ληφθεί σοβαρά υπόψη ώστε να μην διαταραχθεί ούτε το φορολογικό σύστημα και η κοινωνική συνοχή”, δήλωσε σήμερα (6/07) ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση του με αντιπροσωπεία της Τρόικα, που όπως διευκρίνισε, “ήταν με τον υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη κι όχι με τον ΔΗΣΥ με την στενή έννοια”, ο κ. Αναστασιάδης ερωτηθείς ποια εικόνα έχει διαμορφώσει η αντιπροσωπεία της Τρόικας στην Κύπρο απάντησε:

“Θα πρέπει να πω, είναι πάρα πολύ φειδωλοί στις δηλώσεις και ως εκ τούτου δεν είναι δυνατόν να συμπεραίνει με ασφάλεια κανένας το τι θα είναι οι δικές τους εισηγήσεις όταν θα επανέλθουν στις 16 Ιουλίου”.

Εν πάση περιπτώσει, σημείωσε, αυτό που μπορώ αβίαστα να πω είναι ότι δεν μας ταυτίζουν με χώρες που έχουν σοβαρότερα προβλήματα όπως πχ η Ελλάδα.

Όσον αφορά την κόκκινη γραμμή για εμάς που είναι το φορολογικό σύστημα, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως “φαίνεται ότι το κατανοούν πλήρως”.

“Συνεπώς για να πω ότι δεν μας ταυτίζουν με χώρες με σημαντικά προβλήματα όπως η Ελλάδα είναι εκ των θεμάτων που θα ληφθεί σοβαρά υπόψη ώστε να μην διαταραχθεί ούτε το φορολογικό σύστημα – ελπίζω. δεν μπορώ να προβλέψω αλλά θέλω να πιστεύω ότι ήταν πειστική η επιχειρηματολογία μέχρι σήμερα που άκουσαν και η γενικότερη οικονομία μας ώστε να μην διαταραχθεί το φορολογικό μας σύστημα. Αυτό που έχουμε υπερτονίσει είναι παράλληλα να μην διαταραχθεί και η κοινωνική συνοχή”, συμπλήρωσε.

Στην συνάντηση μας με κλιμάκιο της Τρόικα, ανέφερε,, είχα την ευκαιρία να αναπτύξω ορισμένες βασικές σκέψεις μου για την κυπριακή οικονομία.

“Η οικονομική κρίση πλήττει άμεσα την κοινωνία. Επιβάλλονται λοιπόν πολιτικές που πρώτον, δυναμώνουν την ανάπτυξη, ως αντίβαρο της κρίσης. Δεύτερον, διασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη και πάνω απ ΄ όλα δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας. Τρίτον, φέρνουν στο προσκήνιο ένα νέο μοντέλο κράτους που σέβεται τους δημόσιους πόρους και λειτουργεί αποτελεσματικά υπέρ του πολίτη και της επιχειρηματικότητας”, πρόσθεσε.

Η Κύπρος, η πατρίδα μας, συνέχισε, χρειάζεται σταθερό και μακροχρόνιο οικονομικό πλαίσιο λειτουργίας.

“Με αυτή την έννοια τόνισα την ανάγκη να διατηρηθεί σταθερό το φορολογικό πλαίσιο αλλά και η κοινωνική συνοχή”, σημείωσε.

Θέλω να τονίσω, είπε ο κ. Αναστασιάδης, ότι δεν θα υπάρξει έξοδος από την κρίση αν δεν δουλέψουμε ενωμένοι, όλοι μαζί, με κοινούς στόχους και πίστη στις δυνάμεις του τόπου μας.

Δεν είναι ώρα για εμμονές και ιδεοληψίες, είναι ώρα της ευθύνης και της εθνικής συστράτευσης, ανέφερε.

“Έχουμε διακηρύξει και σήμερα συμφωνούμε σχεδόν όλοι, ότι το μέλλον της πατρίδας μας είναι στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια. Μια οικογένεια που θεσπίζει κανόνες, δηλαδή δικαιώματα και υποχρεώσεις. Η δική μας θέση είναι σαφής και αδιαπραγμάτευτη. Θα τηρήσουμε τις υποχρεώσεις μας για να μπορούμε να διεκδικούμε τα δικαιώματα μας”, συμπλήρωσε.

Κληθείς να σχολιάσει την έλλειψη ρευστότητας στις τράπεζες, είπε πως αυτή δεν οφείλεται στο τραπεζικό σύστημα αλλά οφείλεται ακριβώς στα δημοσιονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το κράτος.

Όσον αφορά την έρευνα στην Τράπεζα Κύπρου, είπε πως “έχω την εντύπωση ότι εφόσον βρίσκεται εν εξελίξει η έρευνα δεν είναι δυνατόν να σχολιάσω ή να προσθέσω ή να αφαιρέσω το οτιδήποτε πέραν της ανάγκης να φθάσει μέχρι τέλους η έρευνα για να διαφανεί ποιοι φέρουν την ευθύνη”.