ΔΕΟΚ: Απαιτείται επαγρύπνηση των εργαζομένων

 

 
Την πεποίθηση ότι οι εργαζόμενοι και ο τόπος αντιμετωπίζει τις δυσκολότερες και κρισιμότερες οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις από την τραγωδία του 1974, εκφράζει σε ανακοίνωση της η ΔΕΟΚ υποδεικνύοντας πως απαιτείται ενότητα και επαγρύπνηση των εργαζομένων.

Σε σημερινή (06/07) ανακοίνωση της, η Ομοσπονδία αναφέρει ότι η ανεργία εξουθενώνει νοικοκυριά, ανθρώπους και αξιοπρέπειες ενώ ταυτόχρονα, δεν διαφαίνεται προοπτική ανάκαμψης ανάπτυξης της οικονομίας και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Αναφέρει ακόμη ότι το τραπεζικό μας σύστημα από λάθη, ενέργειες ή και παραλείψεις, έχει σχεδόν καταρρεύσει ενώ επικρατεί έλλειψη ρευστότητας και πολύ ψηλά επιτόκια δανεισμού επιχειρήσεων και καταναλωτών αλλά και πως τα δημόσια οικονομικά επιδεινώνονται παρά τα δραστικά αντιεργατικά μέτρα που λήφθηκαν το περασμένο Δεκέμβριο (παγοποίηση ΑΤΑ και προσαυξήσεων για δύο χρόνια στο ευρύτερο δημόσιο τομέα) την ίδια ώρα που ο ιδιωτικός τομέας οδεύει σε πλήρη κατάρρευση με τους εργαζόμενους να υπόκεινται μειώσεις μισθών, ωραρίου εργασίας και εισοδήματος και πολλές φορές απολύσεις.

Σύμφωνα με τη ΔΕΟΚ «κατακτήσεις, βιοτικό επίπεδο, αξιοπρεπής απασχόληση και κοινωνική προστασία που κερδήθηκαν με πάλη και θυσίες τις τελευταίες 5-6 δεκαετίες κινδυνεύουν να εξανεμισθούν  με την τραγική εξέλιξη της οικονομίας και την ένταξη στο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ΕΜΣ)».

Μπροστά σ’ αυτή την ωμή πραγματικότητα και απειλή, όπως αναφέρει, η ΔΕΟΚ εναποθέτει ελπίδες και προσδοκίες σε μια αλλαγή πλεύσης από την ΕΕ και του ηγέτες/αρχηγούς κρατών με αναπροσαρμογή της πολιτικής εξοντωτικής λιτότητας σε βάρος των χωρών που αντιμετωπίζουν κρίση χρέους όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και τώρα η Κύπρος και η Ισπανία σε μια νέα στρατηγική στήριξης της ανάκαμψης και ανάπτυξης των οικονομιών των χωρών αυτών και ορθολογιστική μεσοπρόθεσμη/μακροπρόθεσμη πολιτικής δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Σε σχέση με την ένταξη της Κύπρου στον ΕΜΣ «η ΔΕΟΚ επιμένει και υπερτονίζει ότι πρέπει να συσταθεί Εθνική Ομάδα Διαπραγμάτευσης με όρους εντολείς και εποπτεία από το Συμβούλιο Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» υποδεικνύοντας ότι η ενημέρωση και διαβούλευση με κοινωνικούς εταίρους για τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα πρέπει να είναι διαρκής και με πλήρη διαφάνεια.

«Δεν υπάρχει ψευδαίσθηση ότι θα μας επιβληθούν σκληρά μέτρα όσο κι αν η κυβέρνηση εξακολουθεί να δηλώνει ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί ή θα αποτραπεί» προσθέτει στην ανακοίνωση της η Ομοσπονδία.

Αναφέρει ακόμη πως θεωρεί αναγκαία την συνεννόηση και συντονισμό των εργατικών οργανώσεων ώστε από κοινού να στείλουν μήνυμα ότι θα παλέψουν αποφασιστικά και μαχητικά, με κινητοποιήσεις αν χρειασθεί, τα όποια μονόπλευρα αντιεργατικά ή αντικοινωνικά μέτρα σε βάρους των εργαζομένων μέσου και χαμηλού εισοδήματος.

Κάνει τέλος λόγο γι άμεση και επιβεβλημένη ανάγκη σύγκληση της Πανσυνδικαλιστικής σύσκεψης για μελέτη και προετοιμασία κοινών θέσεων, ή δυνατό και κοινού πλάνου δράσης του εργατικού κινήματος. «Η σφυρηλάτηση της ενότητας σε θέσεις και δράσεις είναι το μοναδικό εργαλείο που διαθέτει το εργατικό κίνημα για να αντιδράσει αποτελεσματικά ενάντια στις κρίσιμες εξελίξεις που προδιαγράφονται σε βάρος των εργαζομένων, ανέργων, συνταξιούχων και άλλων ευάλωτων ομάδων» καταλήγει.