Διαπραγματεύσεις για τους φόρους


 

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας “Φ”, η Βουλή είναι έτοιμη για να ψηφίσει τις φορολογίες για τα καπνικά προϊόντα, αν η Κυβέρνηση παραμένει στην δέσμευση του τέως Υπουργού Οικονομικών , ότι θα καταθέσει μείωση το ΦΠΑ στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος κατά 10 περίπου ποσοστιαίες μονάδες.

Αυτό είχε τονίσει μετά από συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου που εξέτασε τα σοβαρά προβλήματα που ήδη αντιμετωπίζουν διάφορες επιχειρήσεις, λόγω των καυτών λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, ο Πρόεδρός της Λευτέρης Χριστοφόρου.

Όπως μεταφέρθηκε στην Βουλή χθες από τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή του ΚΕΒΕ Μάριο Τσιακκή , κύριο αίτημα των Επιχειρήσεων είναι να βρεθεί τρόπος να υπάρξει έστω προσωρινή μείωση του κόστους  του ηλεκτρικού ρεύματος στις επιχειρήσεις για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις δύσκολες συνθήκες που περνούν. « Για να μπορέσουν και αυτές οι επιχειρήσεις να επιβιώσουν και να παραμείνουν πελάτες τις ΑΗΚ», υπέδειξε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του ΚΕΒΕ.

Την πρόταση αυτή υιοθέτησε τόσο εκ μέρους το ΔΗΣΥ ο βουλευτής Λευτέρης Χριστοφόρου, όσο και ο εκ μέρους του ΔΗΚΟ ο βουλευτής Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος υπέδειξε ότι για πολλές κυπριακές βιομηχανίες είναι σοβαρός κίνδυνος αυτό είναι το τελευταίο τους καλοκαίρι.

«Κινδυνεύουν οι Κύπριοι εργαζόμενοι από το υψηλό κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος , γιατί αν κλείσουν οι εταιρείες λόγω αυτού ακριβώς του υψηλού κόστους, θα απολύσουν κόσμο και το κράτος μας θα έχει να αντιμετωπίσει ακόμα μερικές εκατοντάδες υπαλλήλων στην ανεργία, με ό,τι κόστος και αν αυτό συνεπάγεται».

Η αναθεώρηση της χρέωσης   με τη μέθοδο της μέγιστης  ζήτησης θα έχει κόστος 19 εκατ. ευρώ που μπορεί να αντέξει η ΑΗΚ, αφού πέρσι έβγαλε  80 εκατ. ευρώ κέρδη, υπέδειξε ο Νικόλας Παπαδόπουλος.  

Από την πλευρά του όμως ο βουλευτής Γιώργος Βαρνάβα δηλώνει: « θεωρώ ότι η ΡΑΕΚ, η οποία είναι και η αρμόδια Αρχή, με την πρότασή της ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει και να καταθέσει προτάσεις τις οποίες έχει δεσμευτεί  ενώπιον της Επιτροπής θα τις δει με συναίνεση και με θετικό φακό».

Εν μέσω οικονομικής κρίσης, οι βιομηχανίες και οι βιοτεχνίες κλείνουν  η μια μετά την άλλη και χιλιάδες συμπατριώτες μας   χάνουν τις δουλείες τους , έτσι θα πρέπει να υπάρξει ο κοινός συμβιβασμός.

Ο βουλευτής Γιώργος Περδίκης, από την πλευρά του,προέβαλε την αντίφαση που δημιουργείται με τι 277 επιχειρήσεις που έχουν κλείσει το πρώτο τετράμηνο του 2012 από την μια και κατά 77 εκατ. ευρώ κέρδη της ΑΗΚ « περισσότερα από την ανάλογη περίοδο από πέρσι».