Διαβουλεύσεις για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Ξεκίνησαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας οι διεργασίες για την ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, οι οποίες θα ολοκληρωθούν στις 18 Ιουλίου με την υιοθέτηση του ψηφίσματος.
 
Χθες το βράδυ έγινε η καθιερωμένη συνάντηση των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας με τις χώρες οι οποίες συνεισφέρουν στρατεύματα και αστυνομικούς στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Παράλληλα επιδόθηκε από τη Βρετανία στα υπόλοιπα τέσσερα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας το πρώτο προσχέδιο ψηφίσματος.
 
Σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες, το σχέδιο είναι στο μεγαλύτερο μέρος του ταυτόσημο με το ψήφισμα του Δεκεμβρίου. Από το ψήφισμα απουσιάζει κάθε αναφορά σε πιθανή σύγκληση διεθνούς διάσκεψης, με την αιτιολογία (από τους Βρετανούς) ότι το θέμα αυτό δεν φαίνεται να είναι στις άμεσες προτεραιότητες του προσεχούς εξαμήνου.
 
Παράλληλα οι Βρετανοί τοποθέτησαν για μία ακόμη φορά αμφιλεγόμενες αναφορές στο θέμα της μελλοντικής αναδιάρθρωσης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, που δεν την περιορίζουν στο σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να ανταποκριθεί στις συνθήκες που θα δημιουργηθούν με τη διευθέτηση του κυπριακού. Με τις αναφορές αυτές είχαν διαφωνήσει το Δεκέμβριο τα υπόλοιπα μόνιμα μέλη.
 
Την Τρίτη το πρωί (τοπική ώρα) τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θα ενημερωθούν στη διάρκεια ανεπίσημων διαβουλεύσεων, από την ειδική αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα στην Κύπρο, Λίζα Μπατενχάιμ, για τα θέματα που άπτονται της ΟΥΝΦΙΚΥΠ κι από τον ειδικό σύμβουλο Αλεξάντερ Ντάουνερ, για την πορεία της αποστολής καλών υπηρεσιών στο Κυπριακό.