“Διευθέτηση Κυπριακού μέχρι το 2014…”

 “Θα πρέπει να υπογραφούν και να διατηρηθούν οι συμφωνίες, στις οποίες έχουν καταλήξει οι δύο πλευρές για θέματα του κυπριακού προβλήματος”, δηλώνει ο Νταμντελέν.

Κανένα από τα εναλλακτικά σχέδια λύσης του Κυπριακού δεν έχει εγκριθεί και από τις δύο κοινότητες και η μόνη αποδεκτή και από την ελληνοκυπριακή και από την τουρκοκυπριακή κοινότητα λύση είναι η διζωνική – δικοινοτική ομοσπονδία, όπως αναφέρει σε γραπτή του δήλωση στα κατεχόμενα ο Μουσταφά Νταμντελέν, Πρόεδρος του Συνδέσμου Κύπρου – Ευρωπαϊκής Ενωσης.
 
“Θα πρέπει να υπογραφούν και να διατηρηθούν οι συμφωνίες, στις οποίες έχουν καταλήξει οι δύο πλευρές για θέματα του κυπριακού προβλήματος”, δηλώνει ο κ. Νταμντελέν, προσθέτοντας πως, “αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές θα πρέπει να επιτευχθεί μία διευθέτηση του Κυπριακού μέχρι το 2014, μέσω διαπραγματεύσεων”.
 
Οπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σύμφωνα με την Πρωτοβουλία “Κύπρος 2015”, δηλώνει ο κ. Νταμντελέν, τα αποτελέσματα δημοσκόπησης του Απριλίου 2011 για εναλλακτικά σχέδια λύσης του Κυπριακού απορρίπτονται είτε από τη μια είτε και από τις δύο κοινότητες.

“Οπως ήταν αναμενόμενο από καιρού”, δηλώνει ο κ. Νταμντελέν, “η Κυπριακή Δημοκρατία ανέλαβε από 1ης Ιουλίου 2012 την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης πυροδότησε διάφορες καταστάσεις, όπως εικασίες, τελεσίγραφα και αμφισβητήσεις”.

“Αν και η κυπριακή Προεδρία έχει ήδη αναβάλει την ήδη τελούσα σε στασιμότητα διαδικασία των διαπραγματεύσεων μέχρι και την ολοκλήρωση των προσεχών προεδρικών εκλογών και έχει επίσης οδηγήσει σε αδιέξοδο τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ”, συνεχίζει η γραπτή δήλωση, “παρά τα εμπόδια και τις δυσκολίες που έχει δημιουργήσει, η Προεδρία της ΕΕ ενσαρκώνει επίσης κάποιες ευκαιρίες”.
 
Αφού παραθέτει αρκετές από τις πρόνοιες των εναλλακτικών σχεδίων που έχουν κατά καιρούς δημοσιοποιηθεί για λύση στο Κυπριακό και επισημαίνοντας τη δυσκολία αποδοχής και εφαρμογής των, ο κ. Νταμντελέν καταλήγει στο συμπέρασμα ότι “τα εναλλακτικά σχέδια πρέπει να παραμερισθούν και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να επικεντρωθούν σε μιαν ομοσπονδιακή λύση”.