“Έχουμε πληγεί από ένα οικονομικό Αττίλα”

 

«Αυτή τη φορά ωστόσο το κύριο θέμα που ταλανίζει τον τόπο μας είναι δυστυχώς η οικονομική κρίση.  Μια κρίση που έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα τόσο σε χώρες της ευρωζώνης όσο και στο παγκόσμιο. Η Κύπρος έχει πληγεί από έναν οικονομικό Αττίλα. Δεν είναι σχήμα λόγου αλλά η πραγματικότητα».

Μιλώντας στα Κούκλια της Πάφου, ο κ. Μαλάς είπε πως  «γι’ αυτό ακριβώς το λόγο αυτό που προέχει αυτή την ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή είναι η ενότητα και η σοβαρότητα προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης». Η Κύπρος, πρόσθεσε, «είναι μια χώρα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τα οποία την κατέστησαν ευάλωτη δυστυχώς στην οικονομική κρίση που πλήτει ολόκληρο τον πλανήτη».

«Επηρεάστηκε κατά κύριο λόγο επειδή εδώ στην Κύπρο στηρίξαμε την οικονομία μας στο περίσσευμα των Ευρωπαίων πολιτών και όχι σε παραγωγικές επενδύσεις. Η κυπριακή οικονομία ωστόσο έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα είναι μια μικρή οικονομία και οι μικρές οικονομίες μπορούν να ανακάμψουν γρήγορα», σημείωσε ο Υπουργός Υγείας.

Ο κ. Μαλάς ανέφερε ότι η μείωση του δημοσιονομικού ελλείματος μέσω περικοπών δεν επιφέρει ανάπτυξη, αλλά προσδίδει μόνο αξιοπιστία σε αυτόν που αποτείνεται για τον δανεισμό.

«Σε καιρούς οικονομικής κρίσης οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού πλήττονται με ανυπολόγιστες κυρίως κοινωνικές συνέπειες. Το μόνο στήριγμα σε αυτές τις ομάδες είναι το κράτος. Οι κοινωνικές παροχές είναι παυσίπονο αλλά όχι η μεσοπρόθεσμη λύση. Η λύση προέρχεται μέσα από την ανάπτυξη. Είναι εδώ που όλοι πρέπει να πολιτευτούμε με διορατικότητα και ενότητα για να δημιουργήσουμε αυτές τις συνθήκες ανάπτυξης της χώρας μας», είπε ο κ. Μαλάς.

Ο Υπουργός Υγείας Σταύρος Μαλάς μιλούσε στη διάρκεια του ετήσιου μνημοσύνου του αείμνηστου Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Ευάγγελου Φλωράκη και των τεσσάρων αξιωματικών της δύναμης, που σκοτώθηκαν κατά την συντριβή ελικοπτέρου το πρωινό της δεκάτης Ιουλίου του 2002 κοντά στην κοινότητα Κουκλιών.