Εφημερίδες: Πρώτη μαύρη επέτειος

 

 

Η χθεσινή πρώτη επέτειος από την τραγωδία στο Μαρί και οι εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν, η κατάσταση στην οικονομία του τόπου, η εφαρμογή μνημονίου από την Κύπρο, οι διεργασίες στις Τράπεζες, οι καταγγελίες κατά Ν. Παπαδόπουλου για διαπλοκή και η γέννηση παιδιού από τετραπληγική στη Λεμεσό, είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

 

Η “Αλήθεια” υπό τον τίτλο “Υπογραφές υποψηφίων θέλει η τρόικα” γράφει ότι πολιτικές δεσμεύσεις με τη μορφή υπογραφών των υποψηφίων προέδρων θέλει η τρόικα ως εγγύηση για την εφαρμογή του μνημονίου από την Κύπρο. Γράφει επίσης για τις εκδηλώσεις που έγιναν χθες στην πρώτη επέτειο απο την τραγωδία στο Μαρί. Η εφημερίδα επισημαίνει σε άλλο θέμα της την ανακοίνωση του πακέτου σκληρών μέτρων λιτότητας, που ανακοίνωσε χθες (11/7) η Ισπανία με τις συστάσεις της Κομισιόν. 

 

Μιλά για ψιθύρους που πρέπει να προβληματίσουν” στον τίτλο της “Η Σημερινή” γράφει ότι την ώρα που φουντώνουν οι ψίθυροι και η φημολογία πως ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης ζήτησε από τον Πρόεδρο του ΔΣ της Λαϊκής Τράπεζας Μιχάλη Σαρρή να παραιτηθεί, ο ίδιος μιλώντας στη “Σ”, διαψεύδει κατηγορηματικά κάτι τέτοιο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι αύξησε το κεφάλαιο της κατά 46,8 εκ. ευρώ η Ελληνική. Αλλού γράφει ότι υπάρχουν δεκάδες αγωγές για αποζημιώσεις κι επιστροφή χρημάτων για τα αξιόγραφα.

 

“Μοιράζει ντιρεκτίβες” στον τίτλο του ο “Ο Φιλελεύθερος” γράφει ότι η Κεντρική διαβιβάζει “επιθυμίες” στις τράπεζες κι αυτές εκτελούν. Σε μια σχετική εξέλιξη σήμερα το ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου συνέρχεται για να διορίσει τον αντικαταστάτη του Ανδρέα Ηλιάδη, με το στέλεχος Γιάννη Κυπρή να διατηρεί τον πρώτο λόγο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι σαφείς είναι οι Γερμανοί ότι για την Κύπρο θα ισχύσει πλήρες μνημόνιο και δεν πρόκειται να δοθούν από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης κεφάλαια μόνο για τις τράπεζες όπως στην περίπτωση της Ισπανίας. Σε άλλο θέμα ο “Φ” γράφει ότι τετραπληγική γέννησε χθες στη Λεμεσό, σε μια σπάνια περίπτωση για τα ιατρικά δεδομένα της Κύπρου.

 

Η “Χαραυγή” υπό τον τίτλο “Καταγγελίες κατά Ν. Παπαδόπουλου για διαπλοκή” γράφει ότι για διαπλοκή καταγγέλλει τον Αντιπρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο η ΠΟΒΕΚ, με αφορμή την τοποθέτηση του στην Βουλή όσον αφορά το νομοσχέδιο για τα ξεπουλήματα, ότι είναι ο νομικός σύμβουλος συγκεκριμένου ομίλου εταιρειών. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην χθεσινή ημέρα μνήμης για τα 13 θύματα στο Μαρί με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέφανο Στεφάνου να δηλώνει ότι “η Πολιτεία ήδη έχει αναλάβει την πολιτική ευθύνη για το τραγικό γεγονός, έχει στο πιο υψηλό επίπεδο απολογηθεί και δεν αναιρεί ούτε ακυρώνει οτιδήποτε”. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σύμφωνα με τον Β. Γενικό Εισαγγελέα είναι αντισυνταγματικό και αντινομικό το πόρισμα Πολυβίου.

 

Η αγγλόφωνη εφημερίδα “Cyprus Mail” υπό τον τίτλο “Ένας χρόνος μετά – ο θυμός και πόνος” αναφέρεται στη χθεσινή ημέρα μνήμης των 13 θυμάτων στο Μαρί και στις διάφορες εκδηλώσεις που έλαβαν μέρος καθ ΄ όλη την διάρκεια της ημέρας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ένας από τους πλουσιότερους Βρετανούς,  Hans Rausing, ζούσε με το νεκρό σώμα της συζύγου του στο σπίτι τους για περισσότερο από μια εβδομάδα. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι υπάρχει σύγχυση όσον αφορά την παραχώρηση δανείου στην Κυβέρνηση από την Ρωσία.