Σεπτέμβριο η συμφωνία για στήριξη της Κύπρου

 

Οι διαπραγματεύσεις για τη χρηματοδοτική στήριξη της Κύπρου αναμένεται να ολοκληρωθούν στις αρχές Σεπτεμβρίου ανέφερε αργά το νύχτα, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης, ο Πρόεδρος του Εurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Την Κύπρο εκπροσώπησε στη συνεδρία ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της χθεσινής (9/07) συνάντησης ο κ. Γιούνκερ επισήμανε ότι σε σχέση με την Κύπρο συζητήθηκαν τα βασικά σημεία σχετικά με τις προϋποθέσεις της χρηματοδότησης, ενώ πρόσθεσε ότι λεπτομερής συζήτηση θα γίνει όταν η Κομισιόν υποβάλει τη τελική έκθεση και αυτό θα γίνει μετά τη νέα επίσκεψη στην Κύπρο στις 16 Ιουλίου. Ο Πρόεδρος του Εurogroup επισήμανε καταλήγοντας ότι οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν αρχές Σεπτεμβρίου. 

O κ. Γιούνκερ αναφέρθηκε και στη συζήτηση για την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας διαβεβαίωσε τους ομολόγους του για τη δέσμευση της κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η χώρα, ώστε το πρόγραμμα να ξαναμπεί στις ράγες. 

Ερωτηθείς σχετικά, διευκρίνισε ότι στη συζήτηση για την Ελλάδα, ο κ. Στουρνάρας δεν υπέβαλε επίσημη πρόταση για κάποιο ελληνικό αίτημα, αλλά περιέγραψε την κατάσταση της οικονομίας και τα βασικά σημεία των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης. Πιθανά ελληνικά αιτήματα, που φαντάζομαι ότι υπάρχουν μπορούν να συζητηθούν το αργότερο στις αρχές Σεπτεμβρίου. Διαβεβαίωσε ότι σχετικά με την επόμενη δόση προς την Ελλάδα, θα βρεθεί λύση και δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Δεν έχει λόγο να ανησυχεί η Ελλάδα για την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεών της τον Αύγουστο, είπε χαρακτηριστικά. 

Ναι στην Ισπανία

Αναφορικά με τις αποφάσεις της συνεδρίασης, επιτεύχθηκε πολιτική συμφωνία για τη στήριξη των ισπανικών τραπεζών. Η συμφωνία θα οριστικοποιηθεί στις 20 Ιουλίου σε μια έκτακτη συνεδρία του Εurogroup, η οποία σύμφωνα με τον κ. Γιούνκερ, είτε θα γίνει με φυσική παρουσία των υπουργών στις Βρυξέλλες είτε μέσω τηλεδιάσκεψης. 

Στην Ισπανία θα δοθεί μια πρώτη δόση της στήριξης ύψους 30 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Ιουλίου, ενώ οι όροι της χρηματοδότησης αφορούν την αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού τομέα και την ενίσχυση της εποπτείας των τραπεζών. Η περίοδος αποπληρωμής θα φτάσει μέχρι 15 έτη κατά ανώτατο όρο με μέσο όρο τα 12,5 έτη. 

Αποφασίστηκε επίσης να δοθεί ένα επιπλέον έτος στην Ισπανία, ώστε να επαναφέρει το έλλειμμα της κάτω του 3% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2014 και όχι το 2013, όπως προέβλεπε η απόφαση του Συμβουλίου ECO-FIN. Η απόφαση θα επικυρωθεί σήμερα από το Συμβούλιο ECO-FIN.

Στη συνεδρίαση αποφασίστηκε η ανανέωση της θητείας του κ. Γιούνκερ στην προεδρία του Eurogroup για τα επόμενα 2,5 χρόνια, αλλά όπως διευκρίνισε ο ίδιος δεν πρόκειται να εξαντλήσει την περίοδο και πως θα αποχωρήσει από τη θέση του το αργότερο στις αρχές του επόμενου έτους. 

Επίσης συμφωνήθηκε η τοποθέτηση του Προέδρου της Κεντρικής Τράπεζας του Λουξεμβούργου Ιβ Μερς στο Εκτελεστικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Τοποθετείται επίσης ο σημερινός Γενικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Κλάους Ρέκλινγκ στη θέση του γενικού Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητες (ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης), που θα τεθεί σε λειτουργία τις επόμενες μέρες. 

Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος για το Ευρώ Όλι Ρεν, αναφέρθηκε στις αποφάσεις των ηγετών της Ευρωζώνης στην  πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής επισημαίνοντας ότι στη συνεδρίαση έγινε επιτεύχθηκε σημαντική πρόοδος προς την κατεύθυνση της διευκρίνησης αυτών των αποφάσεων. Είπε ότι για την τραπεζική ενοποίηση, η Κομισιόν θα υποβάλει πρόταση το Σεπτέμβριο για τη σύσταση του μηχανισμού εποπτείας των τραπεζών με τη συμμετοχή και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Στόχος, όπως είπε, να υπάρξει οριστική συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους. 

Για την Ισπανία, ο κ. Ρεν αναφέρθηκε στην επιμήκυνση του ενός έτους που δόθηκε για τη μείωση του ελλείμματος, επισημαίνοντας ότι η Μαδρίτη θα πρέπει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της και την διαχείριση των μακροοικονομικών ανισορροπιών. Η Ισπανία θα πρέπει να μειώσει στο τέλος του έτους το έλλειμμα στο 6,3% του ΑΕΠ(8,9% το 2011), στο 4,5% το 2013 και στο 2,8% στο τέλος του 2014.