Εκδηλώσεις στη Βαρσοβία για Κυπριακή Προεδρία

 

«Η ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κύπρο για πρώτη φορά από την ένταξη της στην ΕΕ είναι ιστορικής σημασίας για το νησί και τον λαό του και αποτελεί μια τεράστια πρόκληση, υποχρέωση και ευθύνη, αλλά ταυτόχρονα και μια εξαιρετική ευκαιρία προβολής της χώρας», δήλωσε ο Πρέσβης της Κύπρου στην Πολωνία Ανδρέας Ζήνωνος σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση σε ομιλία του στην εκδήλωση.

Αναφέρθηκε επίσης στη δύσκολη περίοδο κατά την οποία η Κύπρος αναλαμβάνει την Προεδρία, και εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τα άλλα δύο κράτη του Τρίο Προεδρίας (Πολωνία και Δανία) για τη μέχρι τώρα συνεργασία, τις επιτυχείς Προεδρίες τους και τα αποτελέσματά τους.

Παράλληλα, εξέφρασε την ετοιμότητα της Κύπρου να αναλάβει την Προεδρία και πρόσθεσε ότι «θα εργαστούμε σκληρά και θα προσπαθήσουμε να είμαστε ένας έντιμος διαμεσολαβητής και προσδοκούμε να ασκήσουμε μια αξιοπρεπή και πετυχημένη Προεδρία».

Ο κ. Ζήνωνος αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας και ανέλυσε το κεντρικό μήνυμα για μια καλύτερη Ευρώπη για τους πολίτες της και για τους γειτονικούς λαούς.

Το διήμερο 2 και 3 Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν διάφορες  πολιτιστικές εκδηλώσεις στη Βαρσοβία, αναφέρεται.

Το μουσικοχορευτικό συγκρότημα «Μούσα» του Μιχάλη Ττερλικκά εμφανίστηκε στο Βασιλικό Κάστρο της Παλιάς Πόλης της Βαρσοβίας κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας συναυλίας του 12ου φεστιβάλ «Μουσικοί Κήποι», αφιερωμένης στην Κύπρο με την ευκαιρία της ανάληψης της Προεδρίας.

Στο Βασιλικό Κάστρο έγινε επίσης προβολή έξι ντοκιμαντέρ για την Κύπρο σε συνεργασία και με συμμετοχή του καθηγητή του Πανεπιστημίου Βαρσοβίας Przemysław Kordos και της Διευθύντριας του προγράμματος του πολιτιστικού ιδρύματος «Μουσικοί Κήποι» Barbara Pietkiewicz.