ΕΚΤ: Αποφασίζει για τα επιτόκια του ευρώ

Στόχος αυτού είναι να στηρίξει την οικονομία της Ευρωζώνης και να συμβάλει, με το δικό της τρόπο, στα μέτρα που συμφωνήθηκαν από τους ηγέτες των κρατών κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα για αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών κάνουν λόγο για μείωση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης, στο νέο ιστορικό χαμηλό επίπεδο του 0,75%, τη στιγμή που έρευνα, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, κατέδειξε ότι η γερμανική οικονομία, η ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης, εισέρχεται σε μέτρια ύφεση με τους επενδυτές να καλούν την ΕΚΤ να αναλάβει δράση.

Η ΕΚΤ βρίσκεται υπό πίεση από τους επενδυτές, ακόμη και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ώστε να ληφθούν πιο τολμηρά μέτρα, με τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ να καλεί την τράπεζα να συνεχίσει τις αγορές κρατικών ομολόγων – ένα απίθανο σενάριο.

Το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ βρίσκεται ήδη στο ιστορικό χαμηλό του 1,0%, ενώ 48 από τους 71 οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, αναμένουν ότι η τράπεζα θα μειώσει περαιτέρω το επιτόκιο, κατά 25 μονάδες βάσης, κατά τη σημερινή τακτική συνεδρία της. Μερικοί βλέπουν μεγαλύτερη μείωση του επιτοκίου.

Μια μείωση των επιτοκίων του ευρώ δεν θεωρείται πανάκεια για τα προβλήματα της Ευρωζώνης, τα οποία προκύπτουν από την απώλεια της εμπιστοσύνης στα οικονομικά των κρατών και των τραπεζών, αλλά θα καταδείξει ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να δράσει για να αναζωογονήσει την οικονομία.

Επίσης, υπάρχει μόνο μια μικρή πιθανότητα η ΕΚΤ να επαναλάβει την προσφορά εξαιρετικά φθηνών δανείων με βάση την οποία διοχέτευσε πέρα του ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ στις τράπεζες το Δεκέμβριο και το Φεβρουάριο.