“Εκταμίευση μιας μικρής δόσης για τον Μηχανισμό”

 

«Θα μπορούσε για παράδειγμα να δοθεί μια πάρα πολύ μικρή δόση από το Μηχανισμό που έχουμε αποταθεί. Χθες ανακοινώθηκε ότι μέχρι τις 16 Ιουλίου εκταμιεύονται χωρίς κανένα μνημόνιο, χωρίς κανένα όρο, 30 δις. για στήριξη των ισπανικών τραπεζών», ανέφερε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Πρόσθεσε ότι χρειάζεται να είμαστε αξιόπιστοι και διερωτήθηκε πόσο δύσκολο θα ήταν να εκταμιευθεί μισό δισεκατομμύριο για τις τρέχουσες ανάγκες της κυπριακής οικονομία τη στιγμή που εκταμιεύονται 30 δις για την Ισπανία.

Μακάρι, συνέχισε, το δάνειο από το Μηχανισμό να παραχωρηθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, προσθέτοντας ότι η Κύπρος εισέρχεται σε μια δύσκολη διαδικασία, θα έχει μια δύσκολη διαπραγμάτευση και χρειάζεται σοβαρή και αξιόπιστη διαπραγματευτική ομάδα.

Ζήτησε «να αφήσουμε τις προπαγάνδες, τους λαϊκισμούς ή τις αντιπολιτευτικές κορώνες όλοι μας, να γίνουμε σοβαροί».

Ανέφερε ότι κάθε τι που λέγεται καταγράφεται και το να βγαίνει καθημερινά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και να λέει ότι δεν έχει ουσιαστικά ανάγκη τους Ευρωπαίους γιατί περιμένει από τους φίλους του τους Ρώσους, δημιουργεί τεράστια πολιτική ζημία.

Ο κ. Νεοφύτου πρόσθεσε ότι θα ήταν ευχής έργο η κυπριακή πολιτεία να πετύχει ένα δάνειο από τη Ρωσία μακροχρόνιο των 20-25 χρόνων, με 3% επιτόκιο όπως δανείζουν οι Ευρωπαίοι και να μην μπει κανένας όρος και μνημόνιο. Πρόσθεσε ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα πει ο ίδιος μπράβο στον Πρόεδρο.

Ανέφερε ωστόσο ότι ένα δάνειο με 4,5% και 5% που σημαίνει επιπρόσθετο κόστος δανεισμού 100 εκ. το χρόνο περισσότερο και δεν θα απαλλάξει από τυχόν μνημόνιο θα πρέπει να εξεταστεί.

Ερωτηθείς για τις πιθανότητες να μην πληρωθούν στο τέλος του μήνα οι δημόσιοι υπάλληλοι, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι θα ήταν ανεύθυνο εκ μέρους του να στείλει αυτό το μήνυμα πανικού.

Σχολιάζοντας τα εσωτερικά σημειώματα του λειτουργού του ΥΠΟΙΚ Φαίδωνα Καλοζώη που είδαν το φώς της δημοσιότητας σχετικά με τη διαχείριση του δημοσίου χρέους, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι όποιος τα μελετήσει μπορεί να καταλάβει αν όσοι προειδοποιούσαν ήταν από έγνοια για τον τόπο ή ήταν κινδυνολόγοι.

«Δεν είναι του παρόντος να ασχοληθούμε και να το κάνουμε μέγα θέμα, όμως σε καμιά περίπτωση δεν θα παραγραφεί. Είναι ένα σοβαρότατο ζήτημα και μόλις με το καλό λύσουμε τα προβλήματα της ρευστότητας και ξεμπερδέψουμε με τις Τρόικες, αυτή η Βουλή έχει υποχρέωση έναντι των πολιτών εις βάθος να ερευνήσει και αυτό το ζήτημα γιατί τώρα υπάρχουν και έγγραφα», ανέφερε.

Ζήτησε ωστόσο «πρώτα να σβήσουμε τη φωτιά από το σπίτι μας» και μετά να ερευνηθούν τα αίτια και οι υπαίτιοι. Το πιο ευαίσθητο θέμα που θα πρέπει να λυθεί, είπε, είναι η εξεύρεση του αναγκαίου ποσού για να αποφύγει το κράτος τη στάση πληρωμών.

«Βρέθηκαν, αφού ξεζουμίσαμε όλα τα περισσεύματα και των ημικρατικών οργανισμών, 174 εκ., από ΑΤΗΚ, της Αρχή Λιμένων και την ΑΝΑΔ. Οι ανάγκες όμως για τον Ιούλιο είναι 523 εκ. και έχουμε επιπρόσθετες ανάγκες 208 εκ. μέχρι τις 15 Αυγούστου κι αυτά δεν περιλαμβάνουν επιπρόσθετα ελλείμματα στα ταμεία του κράτους από σήμερα μέχρι τέλος Αυγούστου», ανέφερε.

Επανέλαβε ότι προέχει το κράτος να αποφύγει  τη στάση πληρωμών και αυτό, όπως είπε, δεν έχει σχέση με τα προβλήματα στο χρηματοπιστωτικό τομέα. Εξέφρασε λύπη για το γεγονός ότι για πρώτη φορά μετά από 52 χρόνια η χώρα βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να αγωνιά αν θα μπορέσει το κράτος να πληρώσει μισθούς και συντάξεις στο τέλος του μήνα.

Τόνισε ότι τα αναγκαία χρήματα θα πρέπει να βρεθούν γιατί σε διαφορετική περίπτωση, το πλήγμα πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά θα είναι πάρα πολύ μεγάλο. Έστειλε επίσης το μήνυμα ότι «στα δύσκολα βρίσκουμε όλοι  τις δυνάμεις να συνεργαζόμαστε, να ενώνουμε δυνάμεις για να υπερβαίνουμε τις δυσκολίες. Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να δημιουργήσουμε στα παιδιά και τα εγγόνια μας ακόμη δυσχερέστερες συνθήκες».

Πρόσθεσε ότι είναι μονόδρομος για όλους πάνω απ` όλα το οικονομικό συμφέρον του τόπου, «να περισώσουμε ότι περισώζεται και να ξαναξεκινήσουμε όπως και στα δύσκολα χρόνια μετά το ’74 να ανασυντάξουμε την οικονομία μας και ξαναχτίσουμε μια δυνατή κυπριακή οικονομία».