Ελαστικά αυτοκινήτου από ραδίκια


 

Υλικά που θα μπορέσουν να αντικαταστήσουν το καουτσούκ αναζητούν οι επιστήμονεςΥλικά που θα μπορέσουν να αντικαταστήσουν το καουτσούκ αναζητούν οι επιστήμονες

Από ρωσικά ραδίκια, γνωστά την Ελλάδα και ως πικραλίδες, θα κατασκευάζονται τα ελαστικά του μέλλοντος, σύμφωνα με τις νέες φόρμουλες που δοκιμάζει το αμερικανικό τμήμα της ιαπωνικής εταιρίας, Bridgestone.

Η παγκόσμια ζήτηση για ελαστικά έχει αυξηθεί και γι’ αυτό το λόγο επιστήμονες και βιομηχανίες, εκτός από το φυτό εβέα, αναζητούν εκείνα τα είδη φυτών, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, προκειμένου να αντικαταστήσουν το καουτσούκ.

Σήμερα είναι γνωστά περίπου 1.200 τέτοια είδη φυτών, αλλά όπως αποδείχθηκε, η μεγαλύτερη ποσότητα καουτσούκ μπορεί να παραχθεί από τα ραδίκια. Και μάλιστα, ειδικά από αυτά που βγαίνουν στη Ρωσία.

«Η Bridgestone εξακολουθεί να κάνει μεγάλες προσπάθειες για την ανεύρεση των καλύτερων εναλλακτικών επιλογών φυσικού καουτσούκ, το οποίο είναι απαραίτητο για την παραγωγή ελαστικών. Έτσι, μας χαροποίησε ιδιαίτερα η ανακάλυψη σχετικά με τα ρωσικά ραδίκια, η οποία είναι πιθανό να αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού», δήλωσε ο επικεφαλής του ερευνητικού κέντρου της εταιρίας Bridgestone Americas, καθηγητής Χιρόσι Μόουρι.

Κατά τα έτη 2012-2013, η Bridgestone πρόκειται να διεξάγει πειράματα με τα ρωσικά ραδίκια. Οι αμερικανοί ερευνητές ήδη αναζητούν τρόπους για τη λήψη καουτσούκ σε βιομηχανική κλίμακα από το θαμνώδες φυτό γκουαγιούλ (παρθένιο), το οποίο επίσης περιλαμβάνεται στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Προς το παρόν, παραδοσιακή πρώτη ύλη για την παραγωγή καουτσούκ, παραμένει το δένδρο εβέα.

Περισσότερες ειδήσεις στο 24h.gr επίσημο συνεργάτη της ιστοσελίδας μας.