Επαφές Αμερικανού ΥΦΥΠΕΞ στη Λευκωσία

 

 

Συνάντηση με τον Αμερικανό Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για Ευρωπαϊκές και Ευρωασιατικές Υποθέσεις Philip Gordon θα έχει σήμερα το απόγευμα η ΥΠΕΞ Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή.

 

Ο Αμερικανός αξιωματούχος επισκέπτεται την Κύπρο για να συμμετάσχει στις εργασίες της συνάντησης των Πολιτικών Διευθυντών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο πλαίσιο του διαλόγου ΕΕ-ΗΠΑ. 

 

Μετά τη συνάντηση, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, θα πραγματοποιηθεί σύντομη τελετή ανταλλαγής Ρηματικών Διακοινώσεων για την ανανέωση του Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ΗΠΑ, για την Επιβολή Περιορισμών στην εισαγωγή προκλασσικών και κλασσικών αρχαιολογικών αντικειμένων και εκκλησιαστικών και τελετουργικών εθνολογικών αντικειμένων της Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Περιόδου.

 

Η διμερής συμφωνία, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, συμβάλλει σημαντικά στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου και θα ανανεωθεί για ακόμη πέντε χρόνια.

 

Για πρώτη φορά προστίθενται στον κατάλογο των προστατευόμενων αντικειμένων και οι μεταβυζαντινές αρχαιότητες.  

 

Μετά την τελετή, η οποία θα είναι ανοιχτή στους δημοσιογράφους, η Υπουργός Εξωτερικών και ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών θα προβούν σε δηλώσεις.

 

Αργότερα ο κ. Γκόρντον θα δώσει διάσκεψη Τύπου στο Λήδρα Πάλας.