Επανεξέταση ΦΠΑ από Σεπτέμβρη

 

Η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής θα επανεξετάσει τον ερχόμενο Σεπτέμβρη την πρόταση νόμου σχετικά με την κατάργηση της νομοθεσίας για το ΦΠΑ στις υπηρεσίες μεταξύ εργολάβων και υπεργολάβων στον κατασκευαστικό τομέα.

 

Ο νόμος που είναι ήδη σε ισχύ από τον περασμένο Μάρτιο, προβλέπει ότι οι υπηρεσίες στην οικοδομική βιομηχανία από υπεργολάβους σε τομείς όπως είναι οι ηλεκτρολογικές και οικοδομικές υπηρεσίες δεν χρεώνουν ΦΠΑ στον εργολάβο πελάτη τους, όταν ο τελευταίος είναι εγγεγραμμένος στην Υπηρεσία ΦΠΑ, και αντί αυτού, διεκδικούν το ΦΠΑ που καταβάλλουν για την αγορά υλικών από την Υπηρεσία ΦΠΑ κάθε τρίμηνο.

 

Τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας 

 

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε ότι ο υφιστάμενος νόμος, που είχε σκοπό την ανάπτυξη της οικονομίας, έχει προκαλέσει τεράστιο πρόβλημα ρευστότητα στους εργολάβους και στις εργοληπτικές εταιρείες.

 

Είπε ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής ο Έφορος ΦΠΑ ανέφερε ότι γίνεται άμεση επιστροφή των ποσών του ΦΠΑ που πρέπει να επιστραφούν στις εργοληπτικές εταιρείες.

 

Συμπλήρωσε ότι καθ’ υπόδειξη της Επιτροπής Οικονομικών, ο Έφορος έχει επιστρέψει τα ποσά εντός δέκα ημερών σε εταιρείες του κατασκευαστικού τομέα, με στόχο τη μεταγενέστερη εξέταση των αιτήσεων.

 

Πρόσθεσε ότι αν διαπιστωθεί ότι οι αιτήσεις για την επιστροφή γίνονται πάνω σε μια σωστή βάση και είναι δικαιολογημένες, ο Έφορος ευελπιστεί ότι τα ποσά θα συνεχίσουν να επιστρέφονται άμεσα.

 

“Αυτή η προσπάθεια σημειώνεται και χαιρετίζεται από πλευράς της Επιτροπής Οικονομικών”, ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος και συμπλήρωσε ότι εφόσον συνεχιστεί αυτή η πρακτική, αντιμετωπίζεται σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα ρευστότητας των εργολάβων.

 

Παράλληλα, είπε ότι το ζήτημα θα επανεξεταστεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ως προς το αν αντιμετωπίζονται τελικά τα προβλήματα ή αν χρειάζεται να καταργηθεί η νομοθεσία.

 

Υπέρ της κατάργησης του νόμου ο Λευτέρης Χριστοφόρου

 

Υπέρ της κατάργησης του νόμου τάχθηκε ο Βουλευτής και εις εκ των Αντιπροέδρων του ΔΗΣΥ Λευτέρης Χριστοφόρου.

 

Είπε ότι η εφαρμογή του νέου νόμου για τον ΦΠΑ απέδειξε ότι δημιουργεί στην πραγματική οικονομία μεγάλα προβλήματα και οδηγεί την οικοδομική βιομηχανία σε παράλυση.

 

Πρόσθεσε ακόμη ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην οικοδομική βιομηχανία δεν θα μπορούν πλέον να λειτουργούν με αποτέλεσμα πολλές από αυτές να κλείσουν και να οδηγηθεί κόσμος στην ανεργία.

 

Ενώ η ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου τον περασμένο Μάρτιο έγινε με αναπτυξιακή κατεύθυνση, αποδείχτηκε ότι λειτούργησε αντιαναπτυξιακά, είπε ο κ. Χριστοφόρου και ζήτησε την άμεση κατάργησή του.

 

Είπε ότι με αυτό συμφωνούν και οι εμπλεκόμενοι, οι οποίοι υφίστανται τις συνέπειες μιας εσφαλμένης αντιαναπτυξιακής νομοθεσίας, που ουσιαστικά δεν λειτούργησε και δεν υλοποίησε αυτά τα οποία ευαγγελιζόταν.

 

Ο κ. Χριστοφόρου είπε τέλος ότι αποτελεί χρέος των βουλευτών, εκεί όπου ψηφίστηκαν νομοθεσίες που φέρνουν τα αντίθετα αποτελέσματα να έχουν την τόλμη να τις καταργήσουν.

 

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής, τα μέλη των συνδέσμων εργοληπτών μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, καθώς και των εργολάβων οικοδομικής βιομηχανίας, όπως και εκπρόσωποι του ΚΕΒΕ και της ΟΕΒ τάχθηκαν υπέρ της κατάργησης του νόμου, ενώ οι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης ζήτησαν τη βελτίωση της νομοθεσίας.