Επίσημη πρώτη για την Κυπριακή Προεδρία

Η τελετή άρχισε στις 20:00 με ανάκρουση του εθνικού ύμνου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του ύμνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ακολούθησε προσφώνηση από την πρωθυπουργό της Δανίας, Χέλε Τόρνινγκ-Σμιντ και τον Προεδρεύοντα του Συμβουλίου της ΕΕ, Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια.

Η τελετή συνεχίστηκε με προσφωνήσεις από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και εκ μέρους του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς από την αντιπρόεδρο του σώματος, Άννη Ποδηματά.

Η Κύπρος θα εργαστεί για μια καλύτερη Ευρώπη

Απόλυτα πεπεισμένη ότι η Κύπρος θα ρίξει όλες τις δυνάμεις της στο έργο της Προεδρίας της ΕΕ και θα εργαστεί για Μια Καλύτερη Ευρώπη, παρουσιάστηκε η Πρωθυπουργός της Δανίας Helle Thorning-Schmidt, μιλώντας κατά τη διάρκειά της εναρκτήριας τελετής της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, στο αρχαίο θέατρο του Κουρίου.
 
Απευθυνόμενη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και Προεδρεύοντα του Συμβουλίου της ΕΕ Δημήτρη Χριστόφια, είπε ότι έχει δείξει «μια αξιόλογη προσωπική δέσμευση και είμαι σίγουρη ότι, έχοντας εσένα πίσω από το τιμόνι, η Ευρώπη θα οδηγηθεί στη σωστή κατεύθυνση».
 
Η κ. Thorning-Schmidt ανέφερε ότι δεν μπορεί να φανταστεί ένα πιο όμορφο και ιστορικό μέρος για την παράδοση της σκυτάλης της Προεδρίας από την Δανία στην Κύπρο.

«Θεωρώ συμβολικό, σχεδόν προκαθορισμένο από τη μοίρα, το γεγονός ότι ως Πρωθυπουργός της Δανίας βρίσκομαι εδώ για να παραδώσω την Προεδρία στην Κύπρο. Μπορείτε να πείτε ότι ο κύκλος ολοκληρώθηκε» είπε η κ. Thorning-Schmidt.
 
«Είμαστε και οι δυο ισχυρά ναυτικά κράτη, με αξιόλογη εμπορική ναυτιλία σε σχέση με το μέγεθός μας», είπε η Πρωθυπουργός της Δανίας και πρόσθεσε ότι από οικονομική άποψη, και οι δυο χώρες εξαρτώνται από το περιβάλλον και είναι ανοικτές στον κόσμο.
Η κ. Thorning-Schmidt είπε ότι δεν αποτελεί μυστικό ότι η ΕΕ αντιμετωπίζει δύσκολες οικονομικές προκλήσεις και την περιμένουν φουρτούνες.
 
Αυτό, συμπλήρωσε, υπήρξε για όλο το διάστημα το φόντο του Τρίο της Προεδρίας, ενώ είπε ότι «έχουμε αποδείξει ότι με στενή συνεργασία και σκληρή δουλειά η ΕΕ συνεχίζει να είναι σε θέση να δημιουργεί πραγματικά αποτελέσματα προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεών μας».
Κλείνοντας τον χαιρετισμό της, η Πρωθυπουργός της Δανίας διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο Χριστόφια ότι θα τύχει της πλήρους υποστήριξης της χώρας της.

Η κυπριακή Προεδρία θα εργαστεί ακούραστα για μια καλύτερη Ευρώπη

Την υπόσχεση ότι η κυπριακή Προεδρία της ΕΕ θα εργαστεί με στόχο μια αποτελεσματική Ευρώπη με οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή, με πιο ορατά οφέλη που θα φέρουν την Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες της, έδωσε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.
 
Σε προσφώνησή του κατά τη διάρκεια της επίσημης τελετής έναρξης της κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, στο Κούριο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απευθύνθηκε στους Τ/κ που παρέστησαν στην εκδήλωση εκφράζοντας την ελπίδα ότι “θα μπορέσουμε να γιορτάσουμε μαζί το συντομότερο δυνατό την επανένωση της πατρίδας μας“.
 
“Οι καιροί για την Ευρώπη είναι πράγματι δύσκολοι. Η οικονομική κρίση έχει προκαλέσει σοβαρά κοινωνικά προβλήματα που υποσκάπτουν την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών στην Ένωση”, υπογράμμισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, για να προσθέσει πως “πρέπει να εργαστούμε προς την κατεύθυνση μιας Καλύτερης Ευρώπης, με πιο αποτελεσματικές πολιτικές, για μια καλύτερη απόδοση της οικονομίας και για μια πιο δίκαιη κατανομή του πλούτου”.
 
“Μια Ευρώπη που να βασίζεται στην ανάπτυξη, την αλληλεγγύη και την κοινωνική συνοχή. Μια Ευρώπη, όπου μια ισχυρή στρατηγική ανάπτυξης συμπληρώνει την αναγκαία δημοσιονομική πειθαρχία, συνέχισε.
 
Όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, “χρειαζόμαστε μια Ευρώπη αλληλεγγύης, κοινωνικής συνοχής, ευημερίας, ασφάλειας και ανάπτυξης”.
 
“Θα εργαστούμε ακούραστα για να προωθήσουμε το στόχο για μια αποτελεσματική Ένωση με οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή, με πιο ορατά οφέλη που θα φέρουν την Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες της“, υπογράμμισε.
 
Διατύπωσε τις ευχαριστίες του προς την Πρωθυπουργό της Δανίας, λέγοντας ότι η κ. Θόρνινγκ Σμιτ “με τόση επιδεξιότητα και επινοητικότητα καθοδήγησε το Συμβούλιο, κατά τη διάρκεια μιας δύσκολης εξαμηνιαίας περιόδου, και η οποία έκανε σημαντικά βήματα για να αμβλύνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και οι Ευρωπαίοι”.
 
“Ο πολυετής προϋπολογισμός της Ε.Ε. πρέπει να αποτελέσει ένα πραγματικό εργαλείο στα χέρια μας, για να δημιουργήσουμε ξανά ανάπτυξη και θέσεις εργασίας“, τόνισε.
 
Διαβεβαίωσε ότι “θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, σύμφωνα με το πλαίσιο που τέθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, για να εγκαθιδρύσουμε ένα Σύστημα Κοινού Ευρωπαϊκού Ασύλου, μέχρι το τέλος του χρόνου”.
 
Όπως είπε, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις στην περιοχή της νότιας γειτονίας μας, η κυπριακή Προεδρία θα επιδιώξει, μαζί με την Ύπατη Εκπρόσωπο και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, να φέρει την Ευρώπη πιο κοντά στους μεσογειακούς της γείτονες και τους μεσογειακούς της γείτονες πιο κοντά στην Ευρώπη. “Η λεκάνη της Μεσογείου, η γενέτειρα του δυτικού πολιτισμού, πρέπει να γίνει το λίκνο της ειρήνης, της ευημερίας και της ποικιλομορφίας των πολιτισμών, συμπλήρωσε.
 
Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι “θέλουμε μια Καλύτερη Ευρώπη που θα προσφέρει περισσότερα και θα είναι πιο κοντά στους πολίτες της. Μια Ευρώπη στην οποία οι πολίτες θα βρίσκονται στην καρδιά και το επίκεντρο της κοινωνίας”.
 
“Σε αυτή την προσπάθεια είμαστε όλοι μαζί. Δεν θα είναι εύκολο, αλλά μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε. Είναι εφικτό”, κατέληξε.

Πολύ σημαντική για Ευρώπη η επανένωση της Κύπρου

Όσο η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη, κατά κάποιο τρόπο και η Ευρώπη θα είναι διαιρεμένη, τόνισε απόψε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι, υπογραμμίζοντας ότι το ξεπέρασμα της διαίρεσης της νήσου έχει πολύ μεγάλη σημασία για την ΕΕ.
 
Προσφωνώντας την επίσημη τελετή έναρξης της κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, στο Κούριο, ο κ. Βαν Ρομπέι αναφέρθηκε στο Κυπριακό, τονίζοντας ότι η Κύπρος μπορεί να στηρίζεται στην προσωπική μου στήριξη και εκείνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις προσπάθειες για επίτευξη διευθέτησης”, σημειώνοντας ότι “αυτό θα απαιτήσει ισχυρή πολιτική βούληση και διάθεση για συμβιβασμό από όλους τους εμπλεκόμενους”.
 
“Το ξεπέρασμα αυτής της διαίρεσης είναι πολύ μεγάλης σημασίας για την Ένωσή μας”, είπε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προσθέτοντας ότι όσο η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη, κατά κάποιο τρόπο και η Ευρώπη θα είναι διαιρεμένη“.
 
“Το γεφύρωμα αυτής της διαίρεσης θα προλειάνει το έδαφος για ένα καλύτερο μέλλον για την Κύπρο και θα καταστήσει την Κύπρο σύμβολο ελπίδας“, πρόσθεσε.
 
Στην προσφώνησή του, ο κ. Βαν Ρομπέι είπε ότι “θα εργαστούμε μαζί με την Κυπριακή Προεδρία για «μια Καλύτερη Ευρώπη»”, προειδοποιώντας ωστόσο ότι “θα αντιμετωπίσουμε πολλά προβλήματα, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι θα τα ξεπεράσουμε”.
 
Ο Πρόεδρος Βαν Ρομπέι επεσήμανε ότι η Κύπρος αναλαμβάνει την ευθύνη της Προεδρίας “σε μια αποφασιστική στιγμή στην ιστορία της Ένωσης μας”.
 
“Η ήπειρός μας αντιμετωπίζει τεράστιες κοινωνικο-οικονομικές προκλήσεις. Για να τις ξεπεράσουμε πρέπει να κάνουμε σημαντικές επιλογές, μερικές από τις οποίες θα φέρουν άνευ προηγουμένου αλλαγές στον τρόπο που εργαζόμαστε ως Ένωση”, ανέφερε ο κ. Βαν Ρομπέι και συμπλήρωσε: “Αν θέλουμε να διαμορφώσουμε το μέλλον μας, πρέπει να διαμορφώσουμε αυτή την αλλαγή – αυτός είναι ο μόνος δρόμος, μπροστά”.
 
Όπως ανέφερε, “τους μήνες που έρχονται θα πρέπει να γίνουν πολλά, πρέπει να φέρουμε μαζί όλες τις χώρες και τα θεσμικά όργανα σε μια κοινή προσπάθεια για πρόοδο, θέσεις εργασίας και σταθερότητα, και η Κύπρος πρόκειται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο”.
 
Λέγοντας πως ο ίδιος συμμερίζεται τον στόχο που έθεσε η κυπριακή Προεδρία για μια καλύτερη Ευρώπη, μια Ευρώπη της ελπίδας, είπε πως “θα μοιραστούμε μαζί σας αυτό τον κοινό ρόλο: να διασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη γίνεται ξανά σύμβολο ελπίδας, σύμβολο ευκαιριών, δίκαιης μεταχείρισης και επιτευγμάτων, ένα σύμβολο ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους”, τόνισε.
 
Καταλήγοντας, ο κ. Βαν Ρόμπει “για τους επόμενους έξι μήνες όχι μόνο θα είστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά θα είστε η Ένωση. Ελπίζω ότι αυτή θα είναι μια στιγμή για περηφάνια – μια στιγμή αφοσίωσης στην Ευρώπη όλων των κατοίκων του νησιού”.