Επιβεβαιώνει η Ρωσία για το δάνειο

 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, σε δηλώσεις του χθες Πέμπτη (5/07) είχε αναφέρει, ότι  η βοήθεια από τη Μόσχα “δεν απαγορεύεται από το ευρωπαϊκό δίκαιο” και δεν έχει περιοριστικούς όρους.

“Ζητήσαμε από τη Ρωσία και την ΕΕ ταυτόχρονα”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων είπε ότι δεν “είναι κακό” να παίρνεις δάνειο από μια χώρα που δεν είναι μέλος της ΕΕ, λέγοντας ότι η Ρωσία έχει “πολύ καλές παραδοσιακές σχέσεις” με την Κύπρο και είναι έτοιμη να βοηθήσει.

Η δήλωση του κ. Χριστόφια είχε μεταδοθεί και από το Bloomberg το οποίο ανέφερε ότι “οι όροι του δεύτερου δανείου από τη Ρωσία θα είναι λιγότερο δαπανηροί από ότι οι όροι βοήθειας των ευρωπαϊκών ταμείων στήριξης, τα οποία παρέχονται με αντάλλαγμα απαιτήσεις που αφορούν τα δημοσιονομικά ελλείμματα”, επικαλούμενο απόσπασμα από όσα είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Να σημειωθεί ότι το ύψος του δανείου που πήραμε πέρυσι από τη Μόσχα ήταν 2.5 δισ. ευρώ.

Η Κύπρος, η οποία πλήττεται από μια σοβαρή οικονομική κρίση, ζήτησε από τη Μόσχα ένα δάνειο ύψους 5 δισ. ευρώ, όπως δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Άντον Σιλουάνοφ.

“Λάβαμε ένα αίτημα από την κυπριακή πλευρά. Προς το παρόν, το εξετάζουμε”, είπε ο κ. Σιλουάνοφ, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων τα οποία προσθέτουν ότι ο υπουργός διευκρίνισε πως το ύψος του δανείου ανέρχεται σε 5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα και με τον Διευθυντή του Τμήματος δημοσίου χρέους και κρατικού ενεργητικού του υπουργείου Οικονομικών της Ρωσίας Κονσταντίν Βισκόφσκι, η Ρωσία θα εξετάσει το κυπριακό αίτημα παράλληλα με την ανάλογη συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Κατά τα λεγόμενά του, όπως αναμεταδίδονται από το κρατικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι, «η απόφαση της ΕΕ για το ζήτημα αυτό θα συνυπολογιστεί κατά τη λήψη απόφασης από τη Ρωσία».