Έρευνα ΕΚ για την Τράπεζα Κύπρου

Επιστολή προς την Διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου απέστειλε τη Δευτέρα το απόγευμα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ζητώντας να ενημερωθεί σε σχέση με την απρόσμενη απόφαση της Τράπεζας να αποταθεί στο κράτος για προσωρινής μορφής κεφαλαιακή στήριξη με ποσό ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ και όχι 200 εκ. ευρώ, όπως είχε αρχικά ανακοινώσει.

Κι αυτό, τη στιγμή που καμιά σχετική αναφορά δεν έγινε από την Διοίκηση της Τράπεζας κατά τη Γενική Συνέλευση των μετόχων στις 19 Ιουνίου, η οποία προηγήθηκε της ανακοίνωσης της Τράπεζας Κύπρου, που εξεδόθη στις 27 Ιουνίου, «για προσωρινής μορφής κεφαλαιακή στήριξη της τάξης των 500 εκ. ευρώ».

Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Δήμητρα Καλογήρου, αναφέροντας παράλληλα ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής ενέκρινε, κατά τη συνεδρία του τη Δευτέρα, την διεξαγωγή σχετικής έρευνας από λειτουργούς της Επιτροπής, στόχος της οποίας, όπως είπε, είναι να διαπιστωθεί κατά πόσον η Διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου «κατείχε εμπιστευτικές πληροφορίες, τις οποίες δεν είχε ανακοινώσει από την αρχή με σκοπό να παραπλανηθούν οι μέτοχοι της Τράπεζας».

«Δεν μπορεί μερικές μέρες πριν εκδοθεί η σχετική ανακοίνωση της Τράπεζας Κύπρου να υπήρχε Γενική Συνέλευση των μετόχων κατά την οποία οι μέτοχοι να μην είχαν ενημερωθεί για την ανάγκη επιπλέον κεφαλαίων για την Τράπεζα ύψους 300 εκ. ευρώ – πέρα των 200 εκ. ευρώ που είχαν ανακοινωθεί αρχικά –  λόγω αυξημένων προβλέψεων στο δανειακό χαρτοφυλάκιο Κύπρου και Ελλάδας και απομείωσης ελληνικών ομολόγων», τόνισε η κ. Καλογήρου.

Κατά την ανακοίνωση στις 10 Μαΐου των οικονομικών αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου 2012, η Τράπεζα Κύπρου είχε αναφέρει ότι «λαμβάνοντας υπόψη την αναμενόμενη κερδοφορία μέχρι 30 Ιουνίου 2012 οι ανάγκες για κάλυψη των απαιτήσεων της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΑΤ) περιορίζονται σε 200 εκατ. ευρώ περίπου».

Η κ. Καλογήρου εξέφρασε την εκτίμηση ότι εντός περίπου 10 ημερών θα ολοκληρωθεί η σχετική έρευνα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και θα διαπιστωθεί κατά πόσον υπήρχαν «εύλογοι λόγοι» να μην ανακοινωθεί το τελικό ποσό κεφαλαιακής ενίσχυσης.