Ετοιμαστείτε για καύσωνα

 

 

Συνθήκες καύσωνα με υψηλές θερμοκρασίες και με αυξημένη υγρασία θα επικρατήσει το επόμενο τριήμερο, ξεπερνώντας τους 40 βαθμούς στο εσωτερικό, σύμφωνα με προβλέψεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

 

Ειδικότερα, η θερμοκρασία σήμερα θα ανέλθει στους 40 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 33 στα δυτικά και βόρεια παράλια, στους 36 στα ανατολικά και νότια παράλια και στους 30 στα ψηλότερα ορεινά.

 

Το Σάββατο, την Κυριακή και τη Δευτέρα η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος και θερμός.

 

Για πρόληψη των ανεπιθύμητων επιδράσεων της υψηλής θερμοκρασίας στον ανθρώπινο οργανισμό, οι Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας καλούν το κοινό να αποφεύγει τη συχνή έκθεση στον ήλιο καθώς και την άσκοπη διακίνηση και βαριά σωματική άσκηση, να ντύνεται ελαφρά με χαλαρά ανοιχτόχρωμα ρούχα και χρήση καπέλου, να αποφεύγει τα οινοπνευματώδη ποτά και τις βαριές τροφές, όπως λιπαρά, σοκολάτες και καρυκεύματα και να προτιμά τις ελαφρές τροφές, λαχανικά και χυμούς.

 

Επίσης, να λαμβάνει αρκετές ποσότητες νερού (εννέα-δέκα ποτήρια την ημέρα είναι απαραίτητα) και να κάνει χρήση ανεμιστήρων ή συστημάτων κλιματισμού για δημιουργία ρεύματος αέρα.

 

Οι Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας αναφέρουν ότι οι σοβαρότεροι κίνδυνοι από τον καύσωνα είναι η θερμική εξάντληση, η θερμοπληξία και τα εγκαύματα από τον ήλιο και σημειώνουν ότι τα σοβαρά περιστατικά της θερμικής εξάντλησης και όλα τα περιστατικά της θερμοπληξίας θα πρέπει να τυγχάνουν άμεσης ιατρικής περίθαλψης.

 

Ομάδες που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στις υψηλές θερμοκρασίες και στον ήλιο είναι τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι παχύσαρκοι, τα άτομα που δεν είναι συνηθισμένα να εργάζονται σε περιβάλλον όπου επικρατεί πολλή ζέστη και υγρασία, οι καρδιοπαθείς, οι διαβητικοί, άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, νεφρική ανεπάρκεια, κ.ά.

 

Παράλληλα, το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας συστήνει στους εργοδότες, εργοδοτούμενους και αυτοεργοδοτούμενους, ιδιαίτερα σε εκείνους που απασχολούνται σε υπαίθριες εργασίες, να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα για την αποφυγή ή μείωση της έκθεσης στη θερμότητα και υπενθυμίζει ότι «με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία για Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία, κάθε εργοδότης πρέπει να διασφαλίζει την ασφάλεια, υγεία και ευημερία όλων των εργοδοτουμένων του και να εξασφαλίζει και διατηρεί ικανοποιητικές κλιματικές συνθήκες στον χώρο εργασίας».  

 

Επίσης, το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας αναφέρει ότι «οι κίνδυνοι για την υγεία των εργαζομένων από την έκθεση στη θερμότητα εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες, όπως είναι η φυσική κατάστασή τους, η θερμοκρασία, η υγρασία, το είδος της ενδυμασίας, το είδος της εκτελούμενης εργασίας, η κίνηση του αέρα και η θερμική ακτινοβολία».