Έτοιμοι οι Γερμανοί

 

Περίπου οι μισοί Γερμανοί είναι έτοιμοι να παραχωρήσουν κάποιες εθνικές αρμοδιότητες στις Βρυξέλλες, σε μια προσπάθεια επιδίωξης κοινής ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής της Ένωσης, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύει το γερμανικό περιοδικό “Focus”.

Το 49% των 1.000 Γερμανών που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση υποστήριξαν ότι θα παραχωρούσαν περισσότερη δύναμη στην ΕΕ, στη βάση της στενότερης ευρωπαϊκής δημοσιονομικής και πολιτικής της Ενωσης, που υποστηρίζεται από την Καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ. Περίπου 44% των Γερμανών τάχθηκαν εναντίον.
 
Οι ψηφοφόροι της αντιπολίτευσης, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), οι Πράσινοι και το κόμμα της Αριστεράς ήταν ιδιαίτερα πρόθυμοι να εγκαταλείψουν ορισμένες εθνικές αρμοδιότητες, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ενώ οι ψηφοφόροι των κομμάτων στον κυβερνητικό συνασπισμό ήταν πιο διστακτικοί.
 

Ειδικότερα, το 63% των υποστηρικτών των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), των μικρών εταίρων της κυβέρνησης συνασπισμού της Μέρκελ, ήταν κατά της παραχώρησης περισσότερης δύναμης στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε μεταξύ 4 και 5 Ιουλίου.

Το γεγονός αυτό υπογραμμίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κ. Μέρκελ να εφαρμόσει τα σχέδιά της για στενότερη πολιτική ένωση.
 
Η κ. Μέρκελ πρότεινε πολύ αυστηρότερους δημοσιονομικούς και πολιτικούς δεσμούς μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ ως μια απαραίτητη προϋπόθεση για οποιαδήποτε αμοιβαιότητα του χρέους – ένα βασικό αίτημα των νότιων χωρών της Ευρωζώνης, όπως η Ιταλία.