Φιλί της ζωής 15 εκ. στις Κ.Α.

Με μονόλεπτη σιγή και δήλωση του Προέδρου της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου που τηρήθηκε στη μνήμη των θυμάτων της 11ης Ιουλίου 2011 και του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Ευάγγελου Φλωράκη και των άλλων αξιωματικών που έχασαν τη ζωή τους στην πτώση του ελικοπτέρου Augusta Bell της Εθνικής Φρουράς, άρχισε η συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής.

 

Η συνεδρία, που αποτελεί την τελευταία νομοθετικού περιεχομένου συνεδρία της Ολομέλειας πριν τις θερινές διακοπές, διεξήχθη σε έντονα προεκλογικό κλίμα.

Πριν την έναρξη του νομοθετικού έργου ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Τάσος Μητσόπουλος αναφέρθηκε στην εκλογή του Βουλευτή του Κόμματος  Χρήστου Στυλιανίδη ως εισηγητή της Επιτροπής Οικονομικών Θεμάτων, Τεχνολογίας, Επιστήμης και Περιβάλλοντος στο Διευρυμένο Προεδρείο της Συνέλευσης»

Η Βουλή ακολούθως με 33 ψήφους εναντίον και 15 υπέρ δεν απεδέχθη την αναπομπή του νόμου για τις θητείες των ημικρατικών οργανισμών αφού τροποποίησε το νόμο ώστε να ισχύει μετά τις προεδρικές εκλογές ώστε να δοθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ανανεώσει τις θητείες των ΔΣ, η θητεία των οποίων λήγει αυτό το μήνα για περίοδο ενός μηνός μετά τις προεδρικές εκλογές.  

Η Ολομέλεια αποδέχθηκε την αναπομπή του νόμου για τα μηχανοκίνητα οχήματα και ξαναψήφισε το νόμο στη βάση των παρατηρήσεων της αποδοχής.

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε ομόφωνα το Συμπληρωματικό Προϋπολογισμό για αύξηση κατά 31.330.000 ευρώ του μετοχικού κεφαλαίου των Κυπριακών Αερογραμμών, αφού μετά από έντονη συζήτηση ψήφισε τροποποίηση στο σχετικό νόμο ώστε να δοθούν με την ψήφιση του νόμου 15 εκ. ευρώ και τα 16,5 εκατομμύρια ευρώ τον Οκτώβρη αφού η Διεύθυνση και η Διοίκηση της εταιρείας παρουσιάσει νέο σχέδιο αναδιάρθρωσης, με 17 ψήφους κατά(ΑΚΕΛ)  και 31 υπέρ.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος δήλωσε ότι οι Κ.Α πρέπει να διασωθούν, αναφέροντας ταυτόχρονα ότι υπάρχουν επιφυλάξεις για το σχέδιο αναδιάρθρωσης.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε επίσης  ότι για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, η Κυβέρνηση θα πρέπει να αποταθεί στην Κομισιόν για την έγκριση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

Ανέφερε ακόμα πως σε περίοδο τριών μηνών θα πρέπει το ΔΣ των ΚΑ να καταθέσει στη Βουλή νέο σχέδιο αναδιάρθρωσης, το οποίο θα ετοιμασθεί από συμβούλους και εμπειρογνώμονες διεθνούς κύρους.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, λέγοντας ότι ο αναμάρτητος πρώτος το λίθο βαλέτο, δήλωσε ότι με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των ΚΑ παραβιάζουμε την κοινοτική νομοθεσία.

Πρόσθεσε πως η μόνη περίπτωση να μην θεωρηθεί παράνομη η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίους είναι η συμμετοχή στην αύξηση και ιδιωτών μετόχων, που – όπως είπε – δήλωσαν ότι δεν έχουν τέτοια πρόθεση.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού ανέφερε ότι «δεν παραβιάζουμε κοινοτικές οδηγίες, πάμε για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, αυτό που γίνεται είναι καθόλα συμβατό με το κοινοτικό κεκτημένο».

 

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου ανέφερε ότι η Βουλή έχει ενώπιον της το νομοσχέδιο για τη διάσωση των ΚΑ, και προσθέτοντας ότι για πρώτη φορά οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και εργαζόμενοι εκτός μιας μικρής μερίδας, συμφώνησαν με το σχέδιο, είπε ότι η συμφωνία τιμά τους εργαζομένους που δέχθηκαν μείωση των ωφελημάτων τους.

Κάνοντας λόγο για σύνδρομο στέρησης της εξουσίας και συγκυριακή πλειοψηφία της Βουλής που την καθιστά κυβερνώσα, είπε πως δημιουργείται άκρως επικίνδυνο προηγούμενο.

«Με νόμο για πρώτη φορά επιχειρείται να ιδιωτικοποιηθεί μια κρατική εταιρεία», συνέχισε, αναφέροντας ότι μέσα στις δύσκολες οικονομικά συνθήκες το ΔΣ κράτησε με νύχια και με δόντια την εταιρεία.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης παρατήρησε ότι οι καιροί απαιτούν «να είμαστε αντικειμενικοί και πιο υπεύθυνοι», λέγοντας ότι στον τόπο η αυτοκρατορία είναι η Βουλή.

Ο Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαϊδης ανέφερε ότι η διάσωση των ΚΑ είναι μια ιστορία λαθών επί λαθών και ότι τα τελευταία δύο χρόνια οι ΚΑ αφέθηκαν σε πορεία κατάρρευσης.

Διατυπώνοντας τη θέση ότι δεν θα πρέπει οι ΚΑ να κλείσουν, είπε ότι από την πρώτη στιγμή η ΕΔΕΚ είναι σαφώς σύμφωνη με ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης που θα επιτρέπει την επιβίωση της εταιρείας.

Ανέφερε ακόμα ότι  το σχέδιο αναδιάρθρωσης που ετοιμάσθηκε κινείται στη σφαίρα της διαπίστωσης και από αυτό απουσιάζει τη διενέργεια τομών που θα δώσουν λύση.

Αναφέροντας ότι αποτελεί θετική εξέλιξη η συμφωνία με τις συντεχνίες, είπε ότι απαιτείται αξιόπιστό σχέδιο αναδιάρθρωσης.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι η επιμονή να διατηρηθούν υπό κρατικό έλεγχο είναι ζημιογόνα, προσθέτοντας ότι οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες του εξωτερικού μετατράπηκαν σε επιχειρήσεις ιδιωτικού δικαίου με διαφορετικούς όρους.

Αναφέροντας ότι η Κυβέρνηση «αλληθωρίζει», κατά την έκφρασή του, είπε πως το ΔΣ της εταιρείας παρά τα προβλήματα «εττούμπαρε» το θέμα της επιβίωσης της εταιρείας.

Με την αντικατάσταση των 8 μελών του ΔΣ η Βουλή μέσα από υπεύθυνη προσέγγιση ανέλαβε την ευθύνη, πρόσθεσε ο κ. Περδίκης.

Ο Βουλευτής Αμμοχώστου Ζαχαρίας Κουλίας είπε ότι το ΔΣ της εταιρείας είναι πλήρως αποτυχημένο, προσθέτοντας ότι επαναλαμβάνεται το σκηνικό με τη Γιουροσύπρια με τα 35 εκατομμύρια, τα οποία δόθηκαν για τη διάσωση της εταιρείας και τελικά τα πήραν οι τραπεζίτες.