Φούχτελ: Έλληνες ελάτε στη Γερμανία να δουλέψετε

 

Πρόσκληση σε νέους Έλληνες να αποκτήσουν γνώσεις και εξειδίκευση στην Γερμανία απηύθυνε από την Κρήτη ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Γερμανίας Χανς Γιοακίμ Φούχτελ, στα πλαίσια συνάντησης εργασίας στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης.

Μετά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την παρουσία του στην Κρήτη, ο Γερμανός υφυπουργός Εργασίας χαρακτήρισε “λαμπρό παράδειγμα” τη συνεργασία με την Κρήτη.

Όπως αναφέρει και το cretalive.gr, ο κ. Φούχτελ υπογράμμισε μεταξύ άλλων, ότι η συνεργασία που προωθείται, “έχει στόχο την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, είναι καινοτόμα και πρωτοποριακή , αφού υλοποιείται για πρώτη φορά σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης” ενώ ξεκινά από την βάση, τις τοπικές κοινωνίες δηλαδή και την τοπική αυτοδιοίκηση και σε επόμενη φάση εισέρχονται σε αυτή οικονομικοί και άλλοι φορείς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα πεδία στα οποία προχωρά αυτή η συνεργασία έχουν να κάνουν με τον τουρισμό, τις εξαγωγές την διαχείριση των απορριμμάτων , έδωσε όμως ιδιαίτερη έμφαση στην “δυαδική και διπολική εκπαίδευση” νέων , όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, δίνοντας και το σχετικό παράδειγμα:

“Υπάρχουν άριστα δομημένες σχολές μαθητείας σε περιφερειακές πόλεις της Γερμανίας, έτοιμες να προσφέρουν στους Έλληνες τις γνώσεις και την εξειδίκευση που θα τους βοηθήσουν στην συνέχεια να βρουν εύκολα θέσεις εργασίας” , είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι οι ενδιαφερόμενοι θα πληρώνονται από την πρώτη ημέρα μαθητείας τους ενώ, αν το θέλουν, όσοι εκπαιδευτούν εκεί μπορούν να γυρίσουν στην Ελλάδα και να προσφέρουν στην πατρίδα τους.

“Να αξιοποιηθεί η ως τώρα εμπειρία μας”

Ο Γερμανός Υφυπουργός αναφέρθηκε στην εμπειρία από τις ανάλογες επισκέψεις που πραγματοποίησε σε Πτολεμαΐδα, Καστοριά και Καβάλα, επισημαίνοντας πως ενώ οι προσδοκίες αρχικά ήταν χαμηλές, στην συνέχεια διαπιστώθηκε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και προοπτικές.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα οφέλη που θα έχει η Γερμανία από την συγκεκριμένη συνεργασία, υπογράμμισε ότι με την αίσια κατάληξη αυτής της κίνησης, που κατά τον κ. Φούχτελ είναι “Η Ελλάδα να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της χωρίς να χρειάζεται την υποστήριξη των εταίρων” θα διαψευστούν όσοι πιστεύουν ότι η Γερμανία κινείται για ίδιον όφελος.

Ο ίδιος αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις, επισημαίνοντας ότι στην χώρα μας βρίσκεται ως εντεταλμένος της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Γερμανίας για συγκεκριμένα ζητήματα, στα οποία δεν περιλαμβάνεται το θέμα αυτό.

Αντιδράσεις για τη συνάντηση

Εκπρόσωποι της πρωτοβουλίας “Πολίτες κατά του χρέους” και του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, αλλά και οι βουλευτές Μιχάλης Κριτσωτάκης του ΣΥΡΙΖΑ και Νότης Μαριάς από τους “Ανεξάρτητους Έλληνες”, συγκεντρώθηκαν νωρίς το πρωί έξω από τις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, στο Ηράκλειο, παρά το γεγονός ότι η συνάντηση με την συμμετοχή του κ. Φούχτελ, μετατέθηκε λόγω των αντιδράσεων από το ΙΤΕ, στα γραφεία της Περιφέρειας.

Στη συνέχεια, διαμαρτυρόμενοι, μετέβησαν στην πλατεία Ελευθερίας, όπου βρίσκονται τα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης, και με πανό και συνθήματα εκδήλωσαν την αντίθεσή τους για την παρουσία του Γερμανού Αξιωματούχου στην Κρήτη και ακολούθως αποχώρησαν.

ο βουλευτής Ηρακλείου Νότης Μαριάς, σε δήλωση του χαρακτήρισε τον Χανς – Γιοακίμ Φούχτελ “ανεπιθύμητο στην Κρήτη”. Υπενθύμισε παλαιότερες δηλώσεις των Ανεξάρτητων Ελλήνων κατά του Φούχτελ υποστηρίζοντας ο Γερμανός αξιωματούχος δεν έλαβε το μήνυμα και επανήλθε.

Για περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα διαβάστε στο news247.gr, επίσημος συνεργάτης της ιστοσελίδας μας.