Η ΕΕ θα προασπίσει τα συμφέροντα της Κύπρου στην ΑΟΖ

 

Ο κ. Oettinger μιλούσε στο πλαίσιο της Συνεδρίας του Προεδρείου της Διάσκεψης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Θεμάτων των Εθνικών Κοινοβουλίων (COSAC), που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λεμεσό, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διάστασης της κυπριακής Προεδρίας.

Απαντώντας σε ερώτηση του Βρετανού βουλευτή William Cash αναφορικά με τις απειλές της Τουρκίας για το φυσικό αέριο στην ΑΟΖ της Κύπρου, ο Ευρωπαίος Επίτροπος είπε ότι το θέμα του εντοπισμού φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ευαίσθητο.

Πρόσθεσε ότι τα συμφέροντα της Κύπρου, ενός κράτους-μέλους της ΕΕ, είναι σημαντικά και επεσήμανε ότι «εμείς, ως Ευρωπαϊκή Ένωση, θα προασπίσουμε αυτά τα συμφέροντα».

Ο κ. Oettinger έκαμε λόγο για «διαφορές στην οριοθέτηση», εκφράζοντας, παράλληλα την πεποίθηση ότι αυτά τα αποθέματα φυσικού αερίου αποτελούν ευκαιρία για το Ισραήλ, για την Κύπρο και για ολόκληρη την περιοχή.

Είπε, επίσης, ότι στο εγγύς μέλλον αναμένεται να διαφανεί – από τις έρευνες που γίνονται – τί ποσότητες φυσικού αερίου μπορούν να εξορυχτούν και πόσο θα στοιχίσει η εξόρυξη αυτών των ποσοτήτων.

Ακολούθως, πρόσθεσε, «θα έχουμε μια βάση για να προγραμματίσουμε τα απαραίτητα συστήματα μεταφοράς και να καταστήσουμε δυνατή τη χρηματοδότηση τους». 

Ένα από τα θέματα που θα πρέπει να εξετάσουμε, είπε, είναι το κατά πόσον θα πρέπει να δημιουργήσουμε αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου ή τερματικούς σταθμούς Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) ως μια πιο φθηνή λύση.

Ένα δεύτερο ερώτημα, είπε, είναι κατά πόσον θέλουμε να μεταφέρουμε το φυσικό αέριο ή την ηλεκτρική ενέργεια.

Εξέφρασε, ταυτόχρονα την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να στηρίξει την Κυπριακή Κυβέρνηση σ’ αυτά τα θέματα και ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Νοέμβριο στην Κύπρο ένα συνέδριο για την ανάπτυξη των υποδομών φυσικού αερίου.

Στην ομιλία του με θέμα την ευρωπαϊκή Στρατηγική 2020 για την ενέργεια, ο κ. Oettinger τόνισε την ανάγκη υιοθέτησης μιας ευρωπαϊκής ενεργειακής στρατηγικής και την ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς ενέργειας.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος εξέφρασε επίσης την ανάγκη δημιουργίας ενός σύγχρονου πανευρωπαϊκού ενεργειακού δικτύου υποδομών για το φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια. 

Στην εισαγωγική του ομιλία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αβέρωφ Νεοφύτου τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «η Κύπρος αναλαμβάνει την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια κρίσιμη περίοδο τόσο για την ίδια την Ένωση όσο και για τα κράτη που την αποτελούν, και ιδιαίτερα για την Κύπρο, μετά και την επίσημη ένταξη μας στον μηχανισμό στήριξης των χωρών της ευρωζώνης» .

«Η ενωμένη Ευρώπη δημιούργησε τους μηχανισμούς ασφάλειας όπου τα κράτη μέλη μπορούν να απευθυνθούν για στήριξη, με βάση τις αρχές της αλληλεγγύης αλλά φυσικά και τη δέσμευση των κρατών για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Και η Κύπρος, όπως και άλλες χώρες πρωτύτερα, απευθύνθηκε και στηρίχθηκε από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς. Και θα πρέπει να γίνει αντιληπτό πως οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF) και Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) είναι μηχανισμοί αλληλεγγύης, στήριξης και αλληλοβοήθειας και όχι τιμωρίας», πρόσθεσε.

Και ως εκ τούτου, συνέχισε, «οι ευθύνες μας ως προεδρεύουσας χώρας είναι ιδιαίτερα μεγάλες».

Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι «σίγουρα ένα μεγάλο μέρος των προβλημάτων που ταλανίζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα οφείλεται στην κατάσταση της οικονομίας της. Μια από τις προτεραιότητες της Προεδρίας μας είναι μια Ευρώπη με πιο ανταγωνιστική οικονομία, βασισμένη στην ανάπτυξη».

«Και θα ήθελα να ξεκαθαρίσω κάτι. Αυτό το δίλημμα που θέτουν κάποιοι, δημοσιονομική πειθαρχία ή ανάπτυξη, πρέπει να πάψει να προβάλλεται. Δεν υπάρχει δίλημμα μεταξύ των δύο αυτών στόχων, πολύ απλά γιατί δεν υπάρχει βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς ταυτόχρονη δημοσιονομική εξυγίανση», είπε.

Τόνισε ότι «η εφαρμογή των νέων μέτρων για την οικονομική διακυβέρνηση και το Δημοσιονομικό Σύμφωνο αποτελούν μέρος των προτεραιοτήτων μας και είναι, κατά την άποψή μου, ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για την επίτευξη των στόχων μας. Ένα ορθό βήμα που καθυστέρησε να υιοθετηθεί».

Αναφερόμενος στην εξωτερική διάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «η Κύπρος είναι σε ιδιαίτερα ευδόκιμη θέση να βοηθήσει στην επικοινωνία με τις χώρες της Αραβικής Άνοιξης δεδομένης της γεωγραφικής της θέσης και του ρόλου που έχει διαδραματίσει στο παρελθόν».

«Μπορεί η Κύπρος, εάν η Ευρώπη το αποφασίσει, να φιλοξενήσει το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τις Χώρες της Βορείου Αφρικής», κατέληξε.

Ο Υφυπουργός Προεδρίας για ευρωπαϊκά θέματα Ανδρέας Μαυρογιάννης παρουσίασε τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας και απάντησε σε ερωτήσεις των συμμετεχόντων στη Συνάντηση.

Ο κ. Μαυρογιάννης εξέφρασε, επίσης, την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι η Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ έχει αποδειχτεί εθνική υπόθεση και μένει έξω από κομματικές σκοπιμότητες, ενώ τόνισε ότι η σημερινή συνάντηση είναι πολύ σημαντική για τις διακοινοβουλευτικές εργασίες που θα πραγματοποιηθούν κατά την Κυπριακή Προεδρία ως επίσης ένα σημαντικό βήμα στη περαιτέρω εμπλοκή των εθνικών κοινοβουλίων στις ευρωπαϊκές διεργασίες.  

O Έλληνας βουλευτής Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε παρέμβαση του, εξέφρασε την απογοήτευση του για το γεγονός ότι η Τουρκία, ένα υποψήφιο κράτος μέλος για ένταξη στην ΕΕ, προτίμησε να παγώσει την ενταξιακή της διαδικασία κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ, παρά να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία.   

Ο Γάλλος Γερουσιαστής Simon Sutour επέκρινε το γεγονός ότι η Τουρκία, μια υποψήφια προς ένταξη χώρα, συνεχίζει να κατέχει έδαφος μιας ευρωπαϊκής χώρας, η οποία ασκεί αυτό το εξάμηνο την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Εξάλλου, μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου στο πλαίσιο της Συνεδρίας των Προέδρων Επιτροπών COSAC, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Othmar Karas είπε ότι είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Υπουργό Οικονομικών της Κύπρου Βάσο Σιαρλή με τον οποίο συζήτησε τα θέματα που αφορούν τη ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα.  

Ο κ.  Karas τόνισε, επίσης, την ανάγκη στενής συνεργασίας μεταξύ των εθνικών κοινοβουλίων και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς όφελος των ευρωπαίων πολιτών.

Μιλώντας στην ίδια διάσκεψη Τύπου, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων Carlo Casini αναφέρθηκε στα δύο θέματα που θα απασχολήσουν την προσεχή συνεδρία της εν λόγω Επιτροπής.

Όπως είπε, το πρώτο θέμα αφορά το καθεστώς των ευρωπαϊκών κομμάτων και την περαιτέρω εκδημοκρατικοποίηση των ευρωπαϊκών θεσμών και το δεύτερο αφορά το θέμα της διαμόρφωσης της σύνθεσης του ευρωκοινοβουλίου μετά από κάθε ένταξη νέων χωρών στην ΕΕ.