«Η Ευρωζώνη μπορεί και χωρίς την Ελλάδα»

Την άποψή του ότι η Ευρωζώνη θα μπορούσε να συνεχίσει να υπάρχει και χωρίς την Ελλάδα, και πως θα πρέπει να γίνουν τα πάντα για τη διατήρηση του ευρώ, τόνισε ο Αυστριακός αντικαγκελάριος, υπουργός Εξωτερικών και αρχηγός του συγκυβερνώντος (με τους Σοσιαλδημοκράτες) συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, Μίχαελ Σπίντελεγκερ, σε συνέντευξή του το μεσημέρι στη δημόσια αυστριακή τηλεόραση.

Σημείωσε, μάλιστα, πως μια έρευνα του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών καταλήγει στο συμπέρασμα πως σε διαφορετική περίπτωση (χωρίς το ευρώ), η ανεργία στην Αυστρία θα αυξανόταν κατά εννέα ποσοστιαίες μονάδες και το ΑΕΠ θα μειωνόταν κατά ένα δέκατο.

Ο κ. Σπίντελεγκερ αναμένει πως η αυστριακή Βουλή θα ψηφίσει την ερχόμενη Τετάρτη τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ο οποίος, όπως είπε, αποτελεί ένα είδος Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου και στην πραγματικότητα είναι η «ομπρέλα διάσωσης» για τις προβληματικές χώρες.

Σύμφωνα με τον Αυστριακό αντικαγκελάριο οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης θα πρέπει στο μέλλον να παραχωρήσουν αρμοδιότητες στις Βρυξέλλες, καθώς, όπως παρατήρησε, δεν μπορεί να υπάρξει κοινό νόμισμα, χωρίς μια κοινή νομισματική πολιτική, και ο ίδιος υποστηρίζει μια ‘Ενωση Σταθερότητας, που χρειάζεται έναν επίτροπο νομισματικής πολιτικής με περισσότερα δικαιώματα.

Όπως σημείωσε, στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες υπήρξε μεγάλη πρόοδος, με τη διαπίστωση ότι απαιτείται μια «γενική επισκευή» και στη διαδικασία αυτή πρέπει να δοθεί δυνατότητα πλήρους συμμετοχής των πολιτών, πολλοί από τους οποίους δεν καταλαβαίνουν πλέον όρους όπως Μόνιμος Μηχανισμός Σταθερότητας και Δημοσιονομικό Σύμφωνο.

Δήλωσε ότι σε επίπεδο οικονομικής πολιτικής παραμένει «οπαδός» της ‘Ανγκελα Μέρκελ, την οποία και αποκάλεσε «πολύ ευφυή πολιτικό».

Για περισσότερες ειδήσεις από Ελλάδα διαβάστε στο 24h.gr, επίσημος συνεργάτης της ιστοσελίδας μας.