Η Κύπρος στην κορυφή της Ευρώπης

Η Κυπριακή Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στέλνει το μήνυμα «Για μια  Καλύτερη Ευρώπη» σε αυτή την αναντίρρητα δύσκολη περίοδο που περνά η  γηραιά ήπειρος.

Τη σκυτάλη του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ παρέλαβε σήμερα η Κύπρος από  τη Δανία. Ωστόσο, η έναρξη εδώ στις Βρυξέλλες θα γίνει τη Δευτέρα, όταν ο Υφυπουργός για Ευρωπαϊκά Θέματα Ανδρέας Μαυρογιάννης θα παρουσιάσει και επίσημα τις τελικές προτεραιότητες της προεδρίας της Κύπρου, καθώς την  Κυριακή τα θεσμικά όργανα της ΕΕ παραμένουν κλειστά.

Ο κ. Μαυρογιάννης θα παρουσιάσει τις προτεραιότητες της Κυπριακής  Προεδρίας, σε διάσκεψη Τύπου στο  κτίριο του Συμβουλίου Υπουργών στις  Βρυξέλλες, με τον Δανό Μόνιμο Αντιπρόσωπο, Πρέσβη Jeppe Tranholm –  Mikkelse.

Η διάσκεψη θα σηματοδοτήσει την έναρξη της Κυπριακής Προεδρίας και ο  Κύπριος Υφυπουργός θα παρουσιάσει το όραμα και τις προτεραιότητες της  Προεδρίας. Στη διάσκεψη Τύπου, ο Πρέσβης Jeppe Tranholm – Mikkelsen θα  προβεί σε ένα απολογισμό των επιτευγμάτων της προεδρίας της χώρας του.

Στην Κύπρο, η τελετή ανάληψης της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου  της ΕΕ θα πραγματοποιηθεί στις 5 Ιουλίου στο αρχαίο αμφιθέατρο Κουρίου  στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, του  Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι, του Προέδρου της  Κομισιόν Μανουέλ Μπαρόζο, του Κολλεγίου Επιτρόπων και πολλών άλλων  επισήμων.

Θα προηγηθεί στις 4 Ιουλίου η παρουσίαση των προτεραιοτήτων της  Κυπριακής Προεδρίας από τον Πρόεδρο Χριστόφια ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Η Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ, η πρώτη που αναλαμβάνει η Κύπρος ύστερα από οκτώ χρόνια ένταξης στην ΕΕ, θεωρείται ότι θα είναι ένα «τεστ  ενηλικίωσης» της χώρας μέσα στην ΕΕ. Αναμφίβολα, η προεδρία της Κύπρου  θα ενισχύσει το κύρος της στο διεθνές σκηνικό και ιδιαίτερα την ΕΕ,  προσδίδοντας αξία στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και στο  ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Κυρίως, όμως, η προεδρία θα αποτελέσει τον καλύτερο τρόπο να κατανοήσει η Κύπρος τον τρόπο λειτουργίας της ΕΕ.

Είναι γεγονός ότι η χρονική στιγμή κατά την οποία η Κύπρος λαμβάνει τα  ηνία της Ευρώπης χαρακτηρίζεται από μια βαθιά κοινωνικοοικονομική κρίση. Την ίδια ώρα, η εμπόλεμη κατάσταση στη Συρία και η εμπλοκή της Άγκυρας  προκαλούν ανησυχία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Κύπρος οφείλει να ανταπεξέλθει στα αυξημένα καθήκοντα που θα έχει το  δεύτερο εξάμηνο του 2012, καθώς αποτελεί την τελευταία χώρα του  τρέχοντος τρίο προεδρίας που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2011 με την  Πολωνία και συνεχίστηκε με τη Δανία. Θα έχει να διαχειριστεί όχι μόνο  την κληρονομηθείσα ατζέντα από τις προηγούμενες δύο χώρες του τρίο, αλλά και τις όποιες έκτακτες καταστάσεις προκύψουν.

Επίσης, η Κύπρος είναι η μόνη χώρα του τρίο προεδρίας που είναι  ταυτόχρονα μέλος της ευρωζώνης και φέρει μαζί της ένα μεγάλο εθνικό  πρόβλημα, το Κυπριακό. Την ίδια ώρα, αντιμετωπίζει τα δικά της  οικονομικά προβλήματα, σε μια προεκλογική περίοδο. Αυτά όλα συνθέτουν  ένα πολύπλοκο σκηνικό με την Άγκυρα να εκτοξεύει απειλές, μη αποδεχόμενη τον θεσμό της προεδρεύουσας χώρας και δημιουργώντας εντάσεις με αφορμή  τον εντοπισμό υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο. Ωστόσο, όπως  διαφαίνεται, η στάση που τηρεί η Άγκυρα λειτουργεί ως ένα μπούμερανγκ  και στρέφεται εναντίον της, αφού οι Βρυξέλλες και πολλές ευρωπαϊκές  πρωτεύουσες εμφανίζονται δυσαρεστημένες από την στάση που επέλεξε να  τηρήσει η Τουρκία, επιδεικνύοντας έλλειψη σεβασμού προς τα θεσμικά  όργανα της Ένωσης. Τη δυσαρέσκειά της για τη στάση της Τουρκίας εξέφρασε στον Πρόεδρο Χριστόφια στις 29 Ιουνίου στις Βρυξέλλες η Γερμανίδα  Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ σε κατ` ιδίαν συνάντηση που είχαν. Δηλώσεις  υπέρ της Κύπρου και για σεβασμό    του θεσμού της προεδρίας εξέφρασαν και πολλοί άλλοι Ευρωπαίοι, όπως ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χερμαν βαν Ρομπέι.

Αν και η Κυπριακή Προεδρία έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν θα αφήσει το Κυπριακό να επηρεάσει την προεδρία της, είναι φανερό εδώ στις  Βρυξέλλες ότι το θέμα ενδιαφέρει τους ξένους και δεν θα μείνει  απαρατήρητο.

Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ πριν την έναρξη της Προεδρίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας τόνιζε ότι η Κυπριακή Προεδρία θα είναι μια καθώς πρέπει Ευρωπαϊκή Προεδρία, που θα προωθεί αποκλειστικά και  μόνο τα συμφέροντα της Ενωσης ως συνόλου, χωρίς κρυφή ατζέντα,  λειτουργώντας ως ένας έντιμος διαμεσολαβητής.

Υπογράμμισε ωστόσο ότι ο ρόλος του προεδρεύοντος δεν σημαίνει ότι θα  κρύψουμε κάτω από το χαλί το κυπριακό πρόβλημα και το ζήτημα της  συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής της  Κύπρου.

Οι προσδοκίες, οι απαιτήσεις και οι προκλήσεις για την Κύπρο θα είναι  μεγάλες. Ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές ανέφεραν στο ΚΥΠΕ ότι η Κυπριακή  Προεδρία θα είναι ίσως μια από τις πλέον δύσκολες προεδρίες. Για την Κυπριακή Προεδρία, οι διαπραγματεύσεις του Πολυετούς  Δημοσιονομικού Πλαισίου για την περίοδο 2014 – 2020 θα αποτελέσουν την  κύρια προτεραιότητά της.

Η επίτευξη πολιτικής συμφωνίας στο ΠΔΠ, σε μια περίοδο οικονομικής  κρίσης θα είναι από τα πιο δύσκολα θέματα της τελευταίας δεκαετίας. Ο  συνολικός προϋπολογισμός της ΕΕ για την περίοδο αυτή ανέρχεται στο  περίπου ένα τρις ευρώ.

Η Κύπρος θα πρέπει να διασφαλίσει πως θα υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στα  κράτη μέλη (που έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και συμφέροντα) και τα  θεσμικά όργανα της Ένωσης.

Άλλα θέματα που θα διαχειριστεί η Κύπρος είναι η προώθηση των αποφάσεων  της νέας Οικονομικής Διακυβέρνησης Στρατηγικής Ευρώπη 2020, η  ολοκληρωμένη Πολιτική για την Κλιματική Αλλαγή, η επανεκκίνηση της  Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής ΕΕ, η ολοκλήρωση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου, η Διεύρυνση και Νότια Γειτονία, η ώθηση στην  ανάπτυξη και την απασχόληση, η εμβάθυνση της Ενιαίας Αγοράς και η  Βιώσιμη και Πράσινη Ανάπτυξη.

Φιλοδοξία της Κύπρου είναι όπως η επίσημη διακήρυξη για την  Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική ονομαστεί Διακήρυξη της Λεμεσού για την  Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική.

Οι τέσσερις βασικές της προτεραιότητες περιλαμβάνουν μια Ευρώπη, πιο  αποτελεσματική και βιώσιμη, μια Ευρώπη, με πιο αποδοτική οικονομία,  βασισμένη στην ανάπτυξη, μια Ευρώπη, που να σημαίνει περισσότερα για  τους πολίτες της, με αλληλεγγύη και κοινωνική συνοχή και μια Ευρώπη στον κόσμο και πιο κοντά στους γείτονες της.