«Οι μέρες του Άσαντ έχουν τελειώσει»

Για μια απόφαση που ωθεί τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ  σε παραίτηση έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς, σχολιάζοντας το κείμενο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη για την πολιτική μετάβαση στη Συρία.

Μιλώντας, σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό TF1, ο Φαμπιούς είπε: «Το κείμενο αναφέρει συγκεκριμένα ότι θα υπάρξει μια μεταβατική κυβέρνηση με όλες τις δυνάμεις…δεν θα είναι ο Μπασάρ αλ Άσαντ γιατί θα μετέχουν πρόσωπα τα οποία είναι κοινής αποδοχής. Η αντιπολίτευση δεν πρόκειται να συμφωνήσει να είναι (ο Άσαντ) επομένως είναι αναμφίβολο ότι ο Άσαντ πρέπει να φύγει και ότι (οι μέρες του) έχουν τελειώσει».

Είπε επίσης ότι αν η συμφωνία της Γενεύης δεν είναι αρκετή, η Γαλλία θα επιστρέψει στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για να ζητήσει το σχέδιο να υπαχθεί στο Κεφάλαιο 7 του χάρτη των Ηνωμένων Εθνών ώστε να μπορεί να επιβληθεί η εφαρμογή του.

Σημειώνεται ότι το Κεφάλαιο 7 επιτρέπει στο ΣΑ να ζητήσει την ανάληψη δράσης ξεκινώντας από την επιβολή κυρώσεων μέχρι την στρατιωτική επέμβαση.

Για περισσότερες διεθνείς ειδήσεις διαβάστε στο 24h.gr, επίσημος συνεργάτης της ιστοσελίδας μας.