“Η Προεδρία ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς”

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας τόνισε ότι η Κύπρος διαθέτει όλα τα εχέγγυα για να διαδραματίσει τον εποικοδομητικό, διαμεσολαβητικό ρόλο που χρειάζεται για να υλοποιηθούν οι στόχοι της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, που έχουν προοδευτικό προσανατολισμό και προσανατολίζουν την Ενωση να θέσει στο κέντρο της προσοχής των πολιτικών της τον άνθρωπο.

«Με σκληρή δουλειά, σύνεση, επιμονή και υπομονή είμαι σίγουρος ότι οι στόχοι αυτοί θα ευοδωθούν στέλλοντας καινούργια μηνύματα προς τις Κυβερνήσεις και τους λαούς της ΕΕ», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας στα εγκαίνια του ανακαινισμένου κατασκηνωτικού χώρου της Ιεράς Μητρόπολης Κιτίου.

Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κύπρο, «ένα ιστορικό γεγονός το οποίο θα αποτελέσει ορόσημο για τη σύγχρονη κυπριακή ιστορία και θα δώσει την ευκαιρία στη μικρή Κύπρο να εναποθέσει το δικό της στίγμα στην οικοδόμηση της ιδέας της ενωμένης Ευρώπης σε πολύ κρίσιμες μάλιστα συνθήκες».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε ότι «η Κυπριακή Προεδρία έχει ξεκινήσει με τους καλύτερους οιωνούς και ευελπιστούμε ότι θα συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις και στις ανάγκες των εταίρων μας της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας».

Όπως είπε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «είναι με μεγάλη ικανοποίηση που ακούμε άλλους Ευρωπαίους ηγέτες να τονίζουν ότι με την Κύπρο στο πηδάλιο της Ευρώπης νιώθουν σίγουροι ή ότι σπάνια έχουν δει μια τόσο καλά προετοιμασμένη προεδρία». Πρόσθεσε ότι «αυτή η εκτίμηση των υπόλοιπων Ευρωπαίων φυσιολογικά γεμίζει με αισθήματα περηφάνιας κάθε Κύπριο και Κυπρία»

Για την ανακαίνιση της κατασκήνωσης της Μητρόπολης Κιτίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως «έχει γίνει πραγματικότητα λόγω της στήριξης της πολιτείας, της παρούσας διακυβέρνησης και της ΕΕ».

Ανέφερε, επίσης, ότι «για την εκτέλεση του έργου αυτού έχει προσφερθεί βοήθεια από Υπουργεία και Τμήματα του δημοσίου, όπως είναι το Υπουργείο Γεωργίας και το Τμήμα Δασών καθώς επίσης και από τον Κυπριακό Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «οι κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητρόπολης Κιτίου λειτουργούν εδώ και αρκετές δεκαετίες υπό την άμεση εποπτεία και καθοδήγηση της Μητρόπολης και στις κατασκηνώσεις αυτές έχουν την ευκαιρία να έρχονται παιδιά από τα κατηχητικά σχολεία της Μητρόπολης».

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Μητροπολίτη Κιτίου Χρυσόστομο, λέγοντας ότι «κάτω από την πνευματική καθοδήγηση του Μητροπολίτη της, η Μητρόπολη Κιτίου συμβάλλει θετικά στην ανάπτυξη της πνευματικής μας κληρονομιάς ενώ το κοινωνικό έργο της Μητρόπολης και η βοήθεια στο συνάνθρωπο παίρνει ακόμα πιο σημαντικές διαστάσεις μέσα στα δεδομένα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας ένεκα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης».

«Η εκκλησία πρέπει να ενώνει και όχι να διχάζει με άγαρμπες πολιτικές παρεμβάσεις», είπε καταλήγοντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.