Οι πρώτες αντιδράσεις για την Τρόικα

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης δήλωσε σήμερα ότι οι Οικολόγοι αντιμετωπίζουν με περισσή υπευθυνότητα την κάθοδο της Τρόικα στην Κύπρο.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο εργασιών της Βουλής, ο κ. Περδίκης είπε πως «δεν είναι ένα γεγονός το οποίο πρέπει να πανηγυρίζουμε».

Πρέπει, ανέφερε, «να μας προβληματίζει και πρέπει να αντιμετωπίσουμε την παρουσία παραγόντων που στο ιστορικό τους μέλλον έχουν να καταδείξουν αποτυχημένες παρεμβάσεις στην οικονομία και κοινωνία κρατών και λαών, να αντιμετωπίσουμε αυτή την παρέμβαση με πολλή επιφυλακτικότητα αλλά και αποφασιστικότητα».

Ως Κίνημα Οικολόγων, συνέχισε ο κ. Περδίκης, «θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τους πολίτες αυτής της χώρας ότι θα αντιμετωπίσουμε την Τρόικα με αποφασιστικότητα και να βοηθήσουμε τους αρμόδιους φορείς, οι οποίοι πρέπει να εγκαταστήσουν μια ανοιχτή διαδικασία διαλόγου με τις πολιτικές δυνάμεις, αλλά και τις παραγωγικές τάξεις της κυπριακής οικονομίας στην προσπάθεια τους για μια διεκδικητική διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους της τρόικα».

Πρόσθεσε πως «δεν είναι το τέλος του κόσμου».
«Αυτός ο λαός έχει περάσει πολλές παρόμοιες καταστάσεις. Ηρθαν πολλοί από το εξωτερικό και νόμισαν ότι αυτή η γη έχει κρικέλια για να την πάρουν και να φύγουν. Εχουμε να αντιμετωπίσουμε μια απειλή, δεν πρέπει αυτή η αντιμετώπιση να γίνει με τρόπο αρνητικό ή να έχει το οποιοδήποτε στοιχείο πανικού ή άτακτης υποχώρησης γιατί θα καταλήξουμε με μαθηματική ακρίβεια στην αναταραχή και αναστάτωση που βιώνει αυτή την ώρα ο αδελφός ελληνικός λαός και το ελληνικό πολιτικό σύστημα», πρόσθεσε.

Είπε πως «δεν θα ανεχτούμε καταπάτηση των εργασιακών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών».

Δεν θα ανεχτούμε ως Οικολόγοι, συνέχισε, εκείνες τις πιθανές υποδείξεις που θα πισωγυρίζουν την κοινωνία, το πολιτικό και κοινωνικό σύστημα της χώρας μας.

«Ναι στην ανάπτυξη, ναι στην εξοικονόμηση, ναι στο νοικοκύρεμα του κρατικού μηχανισμού και του δημόσιου τομέα αλλά όχι σε παράλυση και αναπηρία της οικονομίας και των παραγωγικών τάξεων του λαού», κατέληξε.

Ο βουλευτής και Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης δήλωσε σήμερα ότι η ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ από την Κύπρο συμπίπτει, δυστυχώς, με άλλη μια αρνητική επίδοση, αυτή της ανεργίας, ενώ αναφερόμενος στην κάθοδο της Τρόικα, είπε ότι προέχει η σοβαρή, υπεύθυνη και αξιόπιστη διαπραγμάτευση.

Για πρώτη φορά στα χρονικά, είπε ο κ. Γεωργιάδης σε δηλώσεις του στη Βουλή, η ανεργία στην Κύπρο ξεπερνά το μέσο ευρωπαϊκό όρο.

«Εκεί που ξεκινούσαμε από την τρίτη καλύτερη θέση το 2008, έχουμε σήμερα διολισθήσει στην 17η θέση, έχουμε την τρίτη χειρότερη επιδείνωση στην ανεργία μετά την Ελλάδα και Πορτογαλία», πρόσθεσε.

Είναι γι αυτό, δήλωσε, που επιμένουμε πως τα προβλήματα της οικονομίας δεν αντιμετωπίζονται ούτε με τα λόγια ούτε με τις επικοινωνιακές προσεγγίσεις.

«Όσοι λεκτικά παρουσιάζουν εαυτούς ως προστάτες δήθεν των εργαζομένων πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι επί ημερών τους η ανεργία υπερτριπλασιάστηκε», συμπλήρωσε.

Όσον αφορά την κάθοδο της Τρόικας στην Κύπρο, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι «αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή δεν είναι ούτε η αναζήτηση ευθυνών -παρόλο που αυτές υπάρχουν- ούτε οι αλληλοκατηγορίες στο εσωτερικό μέτωπο, αλλά η σοβαρή, υπεύθυνη και αξιόπιστη διαπραγμάτευση με την Τρόικα».

«Εμείς έχουμε προσκαλέσει την Τρόικα, εμείς έχουμε προσφύγει στο μηχανισμό, εμείς βρεθήκαμε στη δύσκολη θέση και ζητάμε βοήθεια», ανέφερε.

Πρέπει τουλάχιστον, πρόσθεσε, να διασφαλίσουμε όρους και προϋποθέσεις ανεχτούς και λογικούς που θα βοηθήσουν στην εξυγίανση της οικονομίας μας και στην επάνοδο σε ρυθμούς ανάπτυξης.

«Αυτή είναι η προτεραιότητα του ΔΗΣΥ, και προς αυτή την κατεύθυνση μένουμε προσηλωμένοι», κατέληξε. 

Δεν πρέπει να μας ανησυχεί η Τρόικα αλλά τα προβλήματα

Υπήρχαν πάρα πολλά που θα μπορούσαν να είχαν γίνει προκειμένου η Κύπρος να απέφευγε την ένταξη στο μηχανισμό, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής και Αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, διαμηνύοντας ότι δεν πρέπει να μας ανησυχεί η άφιξη της Τρόικα, αλλά τα προβλήματα που υπάρχουν στην κυπριακή οικονομία.

Ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι το ΔΗΚΟ είναι διατεθειμένο να στηρίξει τις προσπάθειες της Κυβέρνησης να πείσει την Τρόικα για την πολιτική βούληση της Κυβέρνησης να υιοθετήσει εισηγήσεις που θα κερδίσουν ξανά την εμπιστοσύνη της κυπριακής οικονομίας.

Αυτό, ανέφερε, μπορεί να γίνει μόνο αν προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε τα βασικά μας προβλήματα στη ρίζα τους και αν σταματήσουμε τις «εύκολες και πρόχειρες, λαϊκίστικες προσεγγίσεις που μας έφεραν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας».

Κληθείς να σχολιάσει την ανησυχία που επικρατεί ανάμεσα στους πολίτες λόγω της άφιξης της Τρόικα στην Κύπρο, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «δυστυχώς υπήρχαν πάρα πολλά που μπορούσαν να είχαν γίνει για να μην φτάναμε σε αυτό το σημείο».

«Κάποιοι από μας ανησυχούσαμε εδώ και τέσσερα χρόνια και προσπαθούσαμε να προειδοποιήσουμε ότι θα έρθει αυτή η στιγμή» είπε, για να προσθέσει ότι «κάποιοι επέλεγαν να μην μας ακούσουν αλλά αντίθετα να μας κατηγορούν ότι είμαστε καταστροφολόγοι κι ότι δεν αντιλαμβανόμαστε ότι η οικονομία πάει καλά και ότι δεν θα μας αγγίξει η οικονομική κρίση».

Κάποιοι, συνέχισε, «που εδώ και δεκαετίες μας έλεγαν ότι διαφωνούν ιδεολογικά με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προσκάλεσαν το ΔΝΤ να έρθει στην Κύπρο και να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τα δικά μας προβλήματα που μπορούσαμε από μόνοι μας να είχαμε διορθώσει με πολύ πιο ανώδυνα μέτρα, πολύ πιο έγκαιρα, αλλά για άλλους λόγους κάποιοι επέλεξαν να αγνοήσουν αυτές τις λύσει και αυτές τις επιλογές».

«Τώρα δεν σημαίνει ότι πρέπει να ανησυχούμε επειδή ήρθε η Τρόικα, πρέπει να ανησυχούμε επειδή υπάρχουν προβλήματα» είπε, τα οποία «κάποιοι επέλεγαν να κρύβουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί, επέλεγαν τα εύηχα συνθήματα και τα ωραία λογάκια και σήμερα έρχονται αντιμέτωποι με την πραγματικότητα».

Όπως ανέφερε, έχει ήδη καθοριστεί η συνάντηση της Τρόικα με την Επιτροπή Οικονομικών την Τετάρτη.