“Η θητεία στην ΕΦ είναι μαγκιά και περηφάνια”

Ο κ. Ηλιάδης, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγο Στυλιανό Νάση, επισκέφθηκε το πρωί το ΚΕΝ Λεμεσού, με την ευκαιρία της κατάταξης των οπλιτών της 2012 Β’ ΕΣΣΟ, η οποία άρχισε στις 5 Ιουλίου και ολοκληρώνεται αύριο 9 Ιουλίου.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά από επιθεώρηση της διαδικασίας κατάταξης, ο κ.Ηλιάδης ανέφερε πως η κατάταξη συνεχίζεται με ομαλούς ρυθμούς και με πλήρη τάξη και καλωσόρισε τους νεοσύλλεκτους “στη μεγάλη οικογένεια της Ε.Φ”.

“Η θητεία στην Εθνική Φρουρά είναι μαγκιά και υπερηφάνεια και η φυγοστρατία είναι ντροπή και δειλία. Στην Εθνική Φρουρά να είναι υπερήφανα τα παιδιά μας γιατί θα υπηρετήσουν την ημικατεχόμενη πατρίδα κάτω από συνθήκες στρατιωτικής πειθαρχίας αλλά με σεβασμό στην προσωπικότητά τους και με κατανόηση σε τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζουν”, είπε και σημείωσε ότι “η Εθνική Φρουρά είναι ένας στρατός με ανθρώπινο πρόσωπο.

Όσον αφορά το φαινόμενο της φυγοστρατίας, ο Υπουργός Άμυνας είπε πως τα αποτελέσματα, μέχρι το 2011, δείχνουν δραστική μείωση της φυγοστρατίας, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρχουν ακριβείς αριθμοί για τη φετινή κατάσταση και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως “αυτοί οι αριθμοί θα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση”.

Κληθείς, εξάλλου, να σχολιάσει δημοσιεύματα στον Τ/κ Τύπο ότι παραχωρήθηκε μέρος του F.I.R Λευκωσίας για ασκήσεις των Ισραηλινών, ο κ. Ηλιάδης είπε πως “οποιεσδήποτε ασκήσεις οιασδήποτε χώρας, πλην της Τουρκίας, γίνονται στο F.I.R. Λευκωσίας, πάντοτε διεξάγονται ύστερα από την εκ των προτέρων εξασφάλιση άδειας και την έγκριση των αρμόδιων Αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας”.

Σε ερώτηση εάν πήρε άδεια το Ισραήλ για να κάνει την άσκηση, ο Υπουργός Άμυνας απάντησε ότι “εάν γίνονται ασκήσεις σημαίνει ότι έχει πάρει άδεια το Ισραήλ” , ενώ ερωτηθείς εάν αυτό θα μπορούσαμε να το εντάξουμε στην ευρύτερη συνεργασία που έχουν οι δύο χώρες, δήλωσε πως “αυτό μπορούμε να το εντάξουμε στη συνεργασία η οποία γίνεται με διάφορες χώρες στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου και με πλήρη σεβασμό της κυριαρχίας και των Αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας”.