Ιταλία vs Moody’s

 

Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα αναφέρει σήμερα ο Τύπος, η δημόσια ραδιοφωνία Rai μεταδίδει ότι τις επόμενες ημέρες η εισαγγελία πρόκειται να ζητήσει την παραπομπή σε δίκη, με την κατηγορία προσπάθειας χειραγώγησης της αγοράς και προσπορισμού παράνομων κερδών από το χρηματιστήριο, του υποδιευθυντή του οίκου Moody`s, Ρος Αμπερκρόμπι, και του επιχειρησιακού διευθυντή των χρηματιστικού τομέα, Γιοχάνες Βάσσεμπεργκ.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, οι εκτιμήσεις επί της κατάστασης της Ιταλίας, που δημοσιοποιήθηκαν στις 6 Μαΐου του 2010υπεδείκνυαν, με ηθελημένο τρόπο, στις αγορές, μια σχέση ανάμεσα στην κατάσταση της Ελλάδας και την επικινδυνότητα των ιταλικών τραπεζών.

Σχέσεις και κίνδυνοι, όμως, που την συγκεκριμένη χρονική στιγμή ήταν ανύπαρκτοι, και θεωρήθηκαν υπαρκτοί, μόνο λόγω της εκτίμησης του οίκου αξιολόγησης”. “Οι δυο ιθύνοντες παρείχαν στις αγορές διαστρεβλωμένες πληροφορίες”, αναφέρει ο εισαγγελέας Μικέλε Ρουτζέρο.

Η έρευνα του Τράνι, ξεκίνησε ύστερα από καταγγελία των ιταλικών ενώσεων καταναλωτών Adusbef και Federconsumatori, οι οποίες χαρακτηρίζουν “αφόρητο το συνεχές σφυροκόπημα, με την έκδοση αξιολογήσεων που λειτουργούν ως ωρολογιακοί μηχανισμοί για την εξυπηρέτηση κερδοσκοπικών συμφερόντων”.

Οι υπεύθυνοι των Adusbef και Federconsumatori , Ελιο Λανούττι και Ροζάριο Τρεφιλέττι, ευχαρίστησαν δημοσίως τον εισαγγελέα Mικέλε Ρουτζέρο για το μέχρι τώρα έργο του.