Καθοριστικό Eurogroup στις Βρυξέλλες

 

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έδωσαν και άλλο ραντεβού στις  20 Ιουλίου για να υπογράψουν το πρόγραμμα βοήθειας της Ισπανίας, προκειμένου να δοθεί περισσότερος χρόνος για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων μεταξύ της Μαδρίτης και της τρόικα, δήλωσαν την Κυριακή (8/07) στο Reuters.

Οι συζητήσεις της συνάντησης της Δευτέρας (9/07) θα επικεντρωθούν στο αίτημα της Κύπρου για υπαγωγή στο μηχανισμό στήριξης, στην οικονομική στήριξη της Ελλάδας, στη βοήθεια προς τις ισπανικές τράπεζες, καθώς και σε ζητήματα εποπτείας των Ευρωπαϊκών τραπεζών και χρήσης κεφαλαίων από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης.

Αναφορικά με την κυπριακή οικονομία, το κλιμάκιο της Τρόικας προς το παρόν διερεύνησε απλώς την κατάσταση των δημόσιων οικονομικών και του τραπεζικού συστήματος και οι συζητήσεις για την υπογραφή Μνημονίου βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο.

Στο ελληνικό μέτωπο, οι επικεφαλής της τρόικας έχουν καταστήσει σαφές στον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα ότι σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει περίπτωση να τεθεί θέμα αλλαγής του Μνημονίου ή παράταση του προγράμματος κατά δυο χρόνια.

Να σημειωθεί πως το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας έχει διαμηνύσει πως δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με την παροχή βοήθειας στον ισπανικό τραπεζικό κλάδο, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η έκθεση της τρόικας.

Συγκεκριμένα, την πεποίθηση ότι τυχόν αποφάσεις για το ζήτημα χρηματοδότησης των ισπανικών τραπεζών δεν πρόκειται να ληφθούν κατά την ερχόμενη διάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup), εξέφρασε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, Μάρτιν Κότχαους, καθώς η σχετική έκθεση της Τρόικα δεν είναι ακόμη διαθέσιμη.

«Έως τώρα δεν έχουμε έκθεση στο τραπέζι, οπότε δεν θα υπάρξει απόφαση στη προγραμματισμένη διάσκεψη του Eurogroup τη Δευτέρα, 9 Ιουλίου», δήλωσε λακωνικά ο κ. Κότχαους.

Στη διάρκεια της συνεδρίας του Eurogroup, θα γίνει και διαβούλευση για το θέμα της παράτασης ή όχι της θητείας του επικεφαλή του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, του οποίου η θητεία λήγει στις 17 Ιουλίου. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, αν μέχρι τότε δεν έχει επέλθει συμφωνία, την ηγεσία του Eurogroup αναλαμβάνει ο υπουργός Οικονομικών της προεδρεύουσας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου χώρας, δηλαδή ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Βάσος Σιαρλή