Κατηγορίες ΕΥΡΩΚΟ προς Χριστόφια

 

 

Σε διάσκεψη Τύπου στη Λεμεσό, ο κ. Ερωτοκρίτου εξέφρασε την άποψη ότι οι δηλώσεις του Προέδρου εκπροσωπούν μόνο τον εαυτόν του και ενδεχομένως την Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ και υπέδειξε προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας “να κάνει υπομονή μέχρι τις επόμενες προεδρικές εκλογές, όταν με την ιδιότητα του απλού πολίτη, αφού θα έχει ολοκληρώσει τη θητεία του, θα μπορεί να δηλώνει οτιδήποτε θέλει σε οποιοδήποτε χώρο και οποιοδήποτε περιβάλλον, ένα γεγονός που θα δεσμεύει μόνο τον ίδιο και την οικογένεια του”.


Τον καλούμε να δείξει αυτοσυγκράτηση και να σταματήσει αυτού του είδους τις δηλώσεις που, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν, μας έχουν εκθέσει ανεπανόρθωτα και να σταματήσει να στέλνει λάθος μηνύματα, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, προσπαθώντας να διαγράψει 3,000 χρόνων ιστορία ελληνικότητας αυτού του τόπου”, συμπλήρωσε.

 

Το ΕΥΡΩΚΟ, συνέχισε, θεωρεί “όπως και η συντριπτική πλειοψηφία του κυπριακού ελληνισμού, ότι δεν δεσμευόμαστε από τις δηλώσεις του Προέδρου Χριστόφια σε σχέση με την ελληνικότητα αυτού του τόπου, ο οποίος θεωρούμε ότι ήταν ελληνικός, παραμένει ελληνικός και θα εξακολουθήσει να είναι ελληνικός”.


Κυπριακό

 

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ υποστήριξε ότι μετά από 4 περίπου χρόνια διαχείρισης του από την Κυβέρνηση Χριστόφια, “έχει πάψει να υπάρχει οποιαδήποτε προσδοκία” και έκανε λόγο για “παντελής αδυναμία της Κυπριακής Κυβέρνησης, κάτω από το βάρος των πολλών προβλημάτων που επισώρευσε η αδράνεια της, που δεν της επιτρέπει να διαχειριστεί με ορθό τρόπο τα ζητήματα γύρω από το Κυπριακό”. 

 

Το ΕΥΡΩΚΟ, είπε ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου, θεωρεί την κατάσταση στο εθνικό μας πρόβλημα ως αξιοθρήνητη αλλά και επικίνδυνη και πως η Κυβέρνηση έχει αποτύχει παταγωδώς στη διαχείριση του, και ευχήθηκε όπως μέχρι τη λήξη της θητείας της να μην χρειαστεί να πάρει δραστικές αποφάσεις ή να κάνει δραστικά διαβήματα για να προστατεύσει την κυριαρχία και τα συμφέροντα μας, “γιατί μετά βεβαιότητας θα αποτύχει, όπως έχει αποτύχει σε όλα όσα έχει επιχειρήσει μέχρι σήμερα”.

 

“Η Τουρκία, προκλητικότατα, παραβιάζει την ΑΟΖ της κυρίαρχης Κυπριακής Δημοκρατίας και η δική μας η πλευρά, αντί να έχει συνάψει ήδη συμμαχίες οι οποίες να επενεργούν αποτρεπτικά και αναβλητικά για οποιονδήποτε επίβουλο στόχο της Τουρκίας εναντίον μας, παρακολουθεί αδρανής και παθητικός θεατής τα τεκταινόμενα και αδυνατεί να πράξει οτιδήποτε”, είπε ο κ.Ερωτοκρίτου.

 

Οικονομία


Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ υποστήριξε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πέραν από την επανεκλογή του στο προεδρικό αξιώμα, έχει παραιτηθεί και από “οποιαδήποτε προσπάθεια να διορθώσει όσο θα μπορούσε τα κακώς κείμενα στην οικονομία”, και προέβαλε ως ορατό πλέον το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας.


“Η οικονομία ταξιδεύει με έναν αυτόματο πιλότο, χωρίς καμία δυνατότητα παρεμβολής και διορθωτικής πορείας από την πλευρά της Κυβέρνησης και δεν είναι δυνατό ο μηχανισμός στήριξης να αντιμετωπίζεται με την ελαφρότητα ακριβώς από αυτούς που τον προκάλεσαν και τον κάλεσαν να είναι στην Κύπρο”, είπε ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου, προσθέτοντας πως “έχουμε καταντήσει αναξιόπιστοι συνομιλητές με συνεχείς αντιφατικότητες από την πλευρά του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Υπουργού Οικονομικών και των διαφόρων οικονομικών στελεχών της Κυβέρνησης και του κόμματος, αναφορικά με το ποσό του δανείου αλλά και αναφορικά με τις πηγές από τις οποίες θα προέλθουν τα δάνεια”.

 

Πρόσθεσε ακόμη ότι “αν η Κυβέρνηση δεν επιταχύνει τις διαδικασίες για την ανακεφαλαίωση των τραπεζών και την κάλυψη άμεσα των στόχων του δημοσιονομικού ελλείμματος για μέχρι τέλος του μηνός αλλά και για μέχρι τέλος του καλοκαιριού, δεν έχουμε επιλογή από το να προφητεύσουμε με πολύ μεγάλη βεβαιότητα, ότι η χρεοκοπία και η πτώχευση θα είναι γεγονός και η παύσης πληρωμών επίσης γεγονός με την συλλογική μας πτώχευση”.

 

Το ΕΥΡΩΚΟ, συμπλήρωσε, αναμένει ακόμη από την Κυβέρνηση “να μας δείξει, ως πολιτικά κόμματα, την στρατηγική διαπραγμάτευση που προσδοκεί να κάνει με την Τρόικα, να μας δείξει το οικονομικό της επιτελείο, να μας δείξει τις κόκκινες γραμμές, να μας δείξει τους βραχυπρόθεσμούς, μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους τους οποίους υποτίθεται έχει θέσει για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της οικονομίας”.

 

Είπε, ακόμη, πως “η αναβλητικότητα και η αντιφατικότητα μας γελοιοποιεί και μας εκθέτει ανεπανόρθωτα, σε σχέση αν είμαστε ή δεν είμαστε αξιόπιστοι συνομιλητές, που βεβαίως δεν είμαστε στα μάτια κανενός”.


Προεδρικές

Όσον αφορά τις κομματικές διεργασίες για τις προεδρικές εκλογές, ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου δήλωσε πως το ΕΥΡΩΚΟ, αφού συμπληρώσει την ερχόμενη εβδομάδα τον κύκλο των διαβουλεύσεων με τις ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων, θα ανοίξει έναν κύκλο ενδοκομματικής συζήτησης, με επαρχιακές συνελεύσεις, “στις οποίες η ηγεσία του ΕΥΡΩΚΟ θα είναι παρούσα για να κουβεντιάσει και να ακούσει από την πλευρά της κομματικής βάσης, τις ανησυχίες, τις προσδοκίες και τις απόψεις τους σε σχέση με τις πολιτικές επιλογές που θα πρέπει να ακολουθήσει η ηγεσία του κόμματος”.

 

Όπως σημείωσε, το ΕΥΡΩΚΟ εξετάζει σοβαρά τις υποψηφιότητες εκείνες οι οποίες βρίσκονται εγγύτερα στην πολιτική φιλοσοφία του και θεωρεί πως “σε αυτήν την εκλογική διεκδίκηση του Φεβρουαρίου 2013, θα πρέπει να επικρατήσει η μέγιστη δυνατή συνεννόηση για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, τόσο από τον υποψήφιο που τελικά θα επιλεγεί και που θα τραβήξει το μεγαλύτερο βάρος στους ώμους του για την πολιτική πρόταση που θα βγάλει τον τόπο από το αδιέξοδο, αλλά και τις περισσότερες κατά το δυνατό πολιτικές δυνάμεις που θα πρέπει να συστοιχηθούν για να τον βοηθήσουν στην προσπάθεια αυτή”.

 

Ερωτηθείς εάν εννοεί την υποψηφιότητα Αναστασιάδη, ο κ.Ερωτοκρίτου απάντησε “σίγουρα δεν είναι η υποψηφιότητα Σταύρου Μαλά”.

 

 

Ανέφερε, καταλήγοντας, πως οι κομματικές διαδικασίες αναμένεται να τελειώσουν πριν από το καλοκαίρι, οπόταν το κόμμα θα αποφασίσει και για τον υποψήφιο που θα υποστηρίξει, “σε απόλυτη διαβούλευση και συμφωνία με την κομματική βάση του ΕΥΡΩΚΟ”.