«Κορυφαίος εθνικός στόχος μια πετυχημένη Προεδρία»

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας έκανε λόγο για μια ιστορική μέρα για την πατρίδα μας, που αποτελεί μεγάλη τιμή, αναγνώριση και καταξίωση, σημειώνοντας ότι η επιτυχής άσκηση της πρώτης Κυπριακής προεδρίας του Συμβουλίου, αναντίλεκτα θα έχει σημαντικές θετικές επιπτώσεις για τη μελλοντική μας πορεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι μόνο.

«Θα προσδώσει ακόμη περισσότερο κύρος στην Κύπρο, ιδιαίτερα μέσα στο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούμαστε και θα δημιουργήσει ένα σημαντικό πολιτικό και στρατηγικό αποθεματικό το οποίο θα αξιοποιηθεί στη συνέχεια εντός της Ένωσης», υπογράμμισε.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι με την ανάληψη της Προεδρίας, η Κύπρος αποδεικνύει ότι παρά τη μικρή της έκταση και τον μικρό της πληθυσμό, αλλά και το γεγονός ότι είναι ημικατεχόμενη, «έχει τη θέληση και τις δυνάμεις να ορθώσει το ανάστημα της και να πρωταγωνιστήσει στο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι».

Στο μήνυμά του ο Πρόεδρος ανέφερε ότι για τους επόμενους έξι μήνες, η Κύπρος θα αποτελέσει κέντρο εξελίξεων και ζυμώσεων ολόκληρου του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Διαβεβαίωσε ότι εδώ και καιρό, έχει γίνει μεγάλη εργασία, για να διασφαλιστεί η επιτυχής ανταπόκριση στις απαιτήσεις της προεδρίας και απηύθυνε μήνυμα για ενότητα.

«Είμαστε πανέτοιμοι για τη δύσκολη αλλά και συναρπαστική πρόκληση. Τώρα είναι η ώρα της ενότητας. Όλοι μαζί, πολιτική ηγεσία, τεχνοκράτες και ολόκληρος ο λαός, ανεβάζουμε την Κύπρο ψηλότερα στην Ευρώπη», σημείωσε ο Πρόεδρος.

Σε άλλο σημείο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας υπέδειξε ότι η Κύπρος αναλαμβάνει την Προεδρία σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις, με την οικονομική κρίση να έχει προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις σε ολόκληρη την ΕΕ.

«Η σημερινή κατάσταση συνιστά ένα μεγάλο πρόβλημα το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί αλλά και μια κορυφαία πρόκληση για την Ευρωπαϊκή Ένωση, για αλλαγές που πρέπει να γίνουν με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον», είπε ο Πρόεδρος.

Αναφορικά με τις προτεραιότητες της Προεδρίας, ο Πρόεδρος σημείωσε ότι θα εργαστούμε μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μαζί με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για περισσότερη κοινοτική αλληλεγγύη, για μια Ευρώπη που να βρίσκεται πιο κοντά στον απλό άνθρωπο, ώστε να ανταποκρίνεται θετικά και αποτελεσματικά στις καθημερινές ανάγκες των πολιτών της.

«Θα εργαστούμε για ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, για την αντιμετώπιση των σοβαρών κοινωνικών προβλημάτων ένεκα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, με πρώτο το ζήτημα της ανεργίας. Για μια Ευρώπη της ανάπτυξης και της ευημερίας», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε παράλληλα ότι την ώρα που η Κύπρος αναλαμβάνει την Προεδρία της ΕΕ, βρίσκεται και η ίδια σε ένα κομβικό σημείο για την περαιτέρω πορεία της πατρίδας και του λαού της.

Αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση, λέγοντας ότι το βασικό ζητούμενο για την αντιμετώπισή της «είναι η επίλυση των προβλημάτων του τραπεζικού μας συστήματος, ένεκα της έκθεσής του στην ελληνική οικονομία».

Ο Πρόεδρος ανέφερε ότι η εξεύρεση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη, αποτελεί τη σημαντικότερη θετική εξέλιξη για την πατρίδα και το λαό μας τα τελευταία αρκετά χρόνια.

Στο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε ακόμη αναφορά και στην συνεχιζόμενη τουρκική αδιαλλαξία και προκλητικότητα, υπογραμμίζοντας ότι «δεν μπορεί να μας ξεστρατίσει από το όραμα για αποτίναξη της κατοχής και επανένωση της πατρίδας και του λαού μας στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας».

«Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι σήμερα ισχυρότερη διεθνώς, με περισσότερο κύρος, μαζί, ενωμένοι, μπορούμε και πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις, οικοδομώντας μια ελεύθερη, δημοκρατική και ευημερούσα Κύπρο στο πλαίσιο μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης της ανάπτυξης, της κοινωνικής συνοχής και της αλληλεγγύης», κατέληξε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.