Έρευνα για απάτη στο διατραπεζικό επιτόκιο Libor

Στο μεταξύ, όπως δήλωσαν πηγές στο Reuters η ρυθμιστική αρχή αγορών της Γερμανίας έχει ξεκινήσει ήδη σχετική έρευνα στην Deutsche Bank.
 
Οι αρμόδιες αρχές σε Ηνωμένες Πολιτείες, Ευρώπη, Ιαπωνία και Καναδά εξετάζουν περισσότερες από 12 μεγάλες τράπεζες για ενδεχόμενη απάτη στο διατραπεζικό επιτόκιο (Libor).
 
Η βρετανική Barclays είναι μέχρι στιγμής η μόνη τράπεζα που παραδέχθηκε την απάτη, αποδεχόμενη την περασμένη εβδομάδα να πληρώσει πρόστιμο ύψους πέρα των 450 εκατομμυρίων δολαρίων.
 
Το σκάνδαλο καθορισμού του διατραπεζικού επιτοκίου βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των πολιτικών, ειδικά στη Βρετανία, όπου οι πολιτικοί υποστηρίζουν ότι οι υπεύθυνοι για το θέμα τραπεζίτες θα πρέπει να καταλήγουν στη φυλακή.
 
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Barclays Bob Diamond αναγκάστηκε να παραιτηθεί αυτή την εβδομάδα, ενώ δήλωσε ενώπιον Κοινοβουλευτικής Επιτροπής της Βρετανίας ότι ορισμένοι πρώην υπάλληλοι της τράπεζας θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ποινικές διώξεις.
 
Τα επιτόκια Libor, που καταρτίζονται από τις εκτιμήσεις των μεγάλων τραπεζών με βάση το ποσό που πιστεύουν ότι πρέπει να πληρώσουν για να δανειστούν μεταξύ τους, χρησιμοποιούνται για τον καθορισμό των επιτοκίων σε συμφωνίες που συνάπτονται σε όλο τον κόσμο, αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
 
Η εποπτική ρυθμιστική αρχή της Γερμανίας BaFin έχει ξεκινήσει μια “ειδική έρευνα” στην Deutsche Bank, μια διαδικασία η οποία είναι πιο σοβαρή από ό,τι μια συνηθισμένη έρευνα που διεξάγεται από τρίτο μέρος, δήλωσαν την Παρασκευή δύο πηγές.
 
Οι πηγές περιλαμβάνουν ένα τραπεζίτη και ένα μέλος της ρυθμιστικής αρχής, οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.
 
Η ανεξάρτητη υπηρεσία ερευνών για σοβαρές υποθέσεις απάτης ή διαφθοράς της Βρετανίας Serious Fraud Office, ανακοίνωσε ότι ο διευθυντής της υπηρεσίας David Green είχε αποφασίσει να αποδεχθεί επισήμως την υπόθεση Libor για έρευνα.