Μεξικό: Μεγαλειώδης διαδήλωση κατά του Νιέτο

 

Χιλιάδες διαδηλωτές έλαβαν μέρος σε μια πορεία στην Πασέο δε λα Ρεφόρμα, κεντρική λεωφόρο στην πρωτεύουσα του Μεξικού, ως την τεράστια πλατεία Σόκαλο χθες (7/07), κατηγορώντας τον εκλεγμένο πρόεδρο της χώρας Ενρίκε Πένια Νιέτο για εξαγορά ψήφων και ότι πλήρωσε τηλεοπτικά δίκτυα, ή έκανε συμφωνίες μαζί τους για να εξασφαλίσει την υποστήριξή τους.

Φοιτητές, αριστεροί, αναρχικοί, συνδικαλιστές και άλλοι διαδήλωσαν φωνάζοντας συνθήματα κατά του Πένια Νιέτο, του Θεσμικού Επαναστατικού Κόμματος (PRI) και της εκλογικής επιτροπής.

Ο Πένια Νιέτο κέρδισε τις εκλογές της περασμένης Κυριακής με διαφορά σχεδόν επτά εκατοστιαίων μονάδων, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα. Το PRI επιστρέφει στην εξουσία έπειτα από 12 χρόνια και ο νέος πρόεδρος θα αναλάβει καθήκοντα τον Δεκέμβριο, αντικαθιστώντας τον Φελίπε Καλδερόν του συντηρητικού Κόμματος Εθνικής Δράσης (PAN).

Μεγάλο μέρος της οργής των πολιτών αφορά στον Televisa, τον μεγαλύτερο όμιλο ΜΜΕ στον ισπανόφωνο κόσμο, αλλά και το μικρότερο δίκτυο TV Azteca. Σύμφωνα με μια έρευνα της εταιρείας Defoe που είχε δημοσιευθεί τον Μάρτιο, το 90% των Μεξικανών ενημερώνονται από την τηλεόραση.

Επικριτές του επισημαίνουν ότι έγγραφα που διέρρευσαν σε εγχώρια και ξένα ΜΜΕ δείχνουν ότι ο πολιτικός πλήρωνε το τηλεοπτικό δίκτυο επί χρόνια για να εξασφαλίζει ευνοϊκή κάλυψη. Τόσο ο πολιτικός όσο και ο όμιλος έχουν διαψεύσει την κατηγορία αυτή.

Οι πολίτες εξέφρασαν επίσης οργή εναντίον της Soriana, μιας γιγαντιαίας αλυσίδας σούπερ-μάρκετ, που διένειμε δωροεπιταγές για το PRI.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις στο 24h.gr, επίσημος συνεργάτης της ιστοσελίδας μας.