Μειώνεται η τιμή του ρεύματος;

 

Η Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής δε, αναμένει μέχρι το τέλος του μήνα τις απαντήσεις στο αίτημα για μείωση της τιμής του ρεύματος, από Υπουργείο Εμπορίου, ΑΗΚ και ΡΑΕΚ.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, η οποία συζήτησε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι βιομηχανίες, βιοτεχνίες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τις υπερβολικά αυξημένες τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης, επισημαίνοντας ότι διατηρεί άριστη σχέση με την Επιτροπή Εμπορίου, είπε πως σε ό,τι αφορά το αίτημα που διατύπωσε η Επιτροπή για κατάργηση της χρέωσης μέγιστης ζήτησης στις βιομηχανίες για αντιμετώπιση των προβλημάτων που υπάρχουν στο βιομηχανικό κλάδο, από τις αρχές Ιουλίου αποτάθηκε με επιστολή του στη ΡΑΕΚ, ζητώντας να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες χωρίς την όποια μετακύλιση στις άλλες ομάδες των καταναλωτών.

«Η ΡΑΕΚ απάντησε ότι προκύπτουν πολλά ζητήματα και ότι η όποια μείωση στη διατίμηση πρέπει να αφορά όλες τις ομάδες των καταναλωτών για να μην θεωρείται κρατική ενίσχυση», εξήγησε ο κ. Συλικιώτης αναφέροντας πως αναμένει από τη ΡΑΕΚ να εξετάσει αναδιάταξη των διατιμήσεων για ολόκληρο το χρόνο, οι οποίες δεν θα αφορούν μόνο τις βιομηχανίες, αλλά το σύνολο των καταναλωτών.

Τονίζοντας ότι «πρέπει να έχουμε υπόψη ότι ο προμηθευτής πρέπει να ανακτά το κόστος παραγωγής του ηλεκτρικού ρεύματος», είπε ότι αυτά τα ζητήματα είναι καθοριστικά.

«Η ΡΑΕΚ έχει δεσμευτεί ότι σύντομα, σε συνεργασία με την ΑΗΚ θα προβεί στις αναδιατιμήσεις (της τιμής) του ηλεκτρικού ρεύματος», είπε σημειώνοντας ότι «μείωση του κόστους θα έχουμε όταν αποκαταστήσουμε πλήρως τη λειτουργία της μονάδας στο Βασιλικό».

Συνεχίζοντας, αφού ανέφερε ότι οι αυξήσεις που εφαρμόστηκαν θα ισχύουν μέχρι τον επόμενο Μάιο, είπε πως εάν διαχυθεί το κόστος σε ολόκληρο το χρόνο θα μπορεί να απαμβλύνει το βάρος για τους καταναλωτές, συμπεριλαμβανομένων και των βιομηχανιών και χωρίς να υπάρξει πρόσθετο κόστος στην ΑΗΚ.

Απαντώντας σε ερώτηση, ανέφερε ότι η ΑΗΚ δήλωσε στη συνεδρία ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας, διευκρινίζοντας περαιτέρω ότι η ΡΑΕΚ δεν μπορεί να επιβάλει τιμές που θα έχουν κόστος στον προμηθευτή.

Αυτό που θα εξετάσουν με την αναδιάταξη των διατιμήσεων είναι να υπάρξει μείωση σε όλους για κάποιους μήνες, η οποία θα πληρωθεί του χρόνου μετά που θα καταργηθεί η αύξηση που επεβλήθη λόγω της έκρηξης στο Μαρί.

«Η χρέωση της μέγιστης ζήτησης μπορεί να καταργηθεί εφόσον γίνουν ολόχρονες διατιμήσεις και αφορούν το σύνολο των καταναλωτών», ανέφερε επισημαίνοντας πως «όταν υπάρχει από όλους βούληση και καλή διάθεση μπορεί να βρεθεί λύση».

Ανέφερε, επίσης, ότι το Υπουργείο Εμπορίου κάνει ενέργειες ώστε η έλευση του φυσικού αερίου να γίνει το συντομότερο δυνατό, προσθέτοντας ότι υπάρχει το ενδεχόμενο σε δύο χρόνια, ως ενδιάμεση λύση πριν το 2017 που θα έχουμε το δικό μας φυσικό αέριο, να έχουμε φυσικό αέριο από το Ισραήλ.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου Λευτέρης Χριστοφόρου ανέφερε ότι καθ’ ομολογία του Υπουργού Εμπορίου η Κύπρος πληρώνει το πιο ακριβό ρεύμα στην ΕΕ, προσθέτοντας πως τόσο τα νοικοκυριά όσο και οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε τραγικά οικονομικά αδιέξοδα λόγω της τιμής του ρεύματος, με ανοικτό το ενδεχόμενο τα νοικοκυριά να οδηγηθούν σε στάση πληρωμών και οι επιχειρήσεις σε κλείσιμο.

Ο κ. Χριστοφόρου είπε ότι ζήτησαν από τον Υπουργό Εμπορίου όπως η Κυβέρνηση εξετάσει τη μείωση του ΦΠΑ στο ρεύμα από 17% σε 8%, αναφέροντας πως έναντι της μείωσης «είμαστε πανέτοιμοι να ψηφίσουμε τις φορολογίες επί των καπνικών για να καλυφθεί το όποιο έλλειμμα στα ταμεία».

«Ζητήσαμε να βρεθεί να βρεθεί δραστική λύση στο δυσβάστακτο τέλος της μεγίστου ζητήσεως που επιβάλλεται στους λογαριασμούς των επιχειρήσεων ώστε να μπορέσουν να αναπνεύσουν και αναμένουμε ότι Κυβέρνηση, ΡΑΕΚ και ΑΗΚ θα συναισθανθούν τις δύσκολες και σκληρές πραγματικότητες και θα βρεθεί η σωστή λύση», ανέφερε.

Καταλήγοντας, ο κ. Χριστοφόρου είπε ότι «μέχρι τέλος Ιουλίου αναμένουμε ξεκάθαρες απαντήσεις από την ΑΗΚ και τη ΡΑΕΚ για το τι δέον γενέσθαι».

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα χαιρέτισε την αποφασιστικότητα που επέδειξε ο Υπουργός Εμπορίου ώστε να βρεθεί λύση για μείωση των λογαριασμών σε όλους τους καταναλωτές.

Ο κ. Κώστα πρόσθεσε πως εντός 15 εργάσιμων ημερών η ΑΗΚ δεσμεύτηκε να παραδώσει στη ΡΑΕΚ μελέτη για νέες ετήσιες χαμηλότερες διατιμήσεις για όλες τις κατηγορίες καταναλωτών για να τις εγκρίνει.

Απευθύνοντας έκκληση προς ΑΗΚ και ΡΑΕΚ να ολοκληρώσουν το συντομότερο δυνατό τις μελέτες για να μειωθούν οι τιμές στο ρεύμα, είπε ότι η ΑΗΚ έχει ανάγκη από κερδοφορία για να μπορεί να αποπληρώνει τα δάνεια της και να προωθήσει το αναπτυξιακό της πρόγραμμα.

Ο κ. Κώστα ανέφερε ότι «η ΑΗΚ πρέπει να μειώσει την κερδοφορία της στο σημείο που θα είναι βιώσιμος ο οργανισμός και στις δύσκολες μέρες που περνούν οι καταναλωτές ζητήσαμε με διενεργηθεί μελέτη ώστε να μπορέσει μέρος του κέρδους να επιστρέψει στους καταναλωτές».

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε ότι το κόστος του ρεύματος οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε χρεοκοπία τα νοικοκυριά, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ολόκληρη την οικονομία του τόπου.

Προσθέτοντας ότι σήμερα αναμέναμε να ακούσουμε για λύσεις και αντί αυτών διαπιστώσαμε τον εμπαιγμό και την κοροϊδία από την Κυβέρνηση, είπε ότι η Κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συνεχίσει η ΑΗΚ να έχει εκατομμύρια κέρδη την ώρα που τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις χρεοκοπούν από το κόστος του ρεύματος.

«Ζητήσαμε μείωση του ΦΠΑ και να μειωθεί το τέλος της μέγιστης ζήτησης που θα είχε κόστος 24 εκ ευρώ για τους τέσσερις μήνες του καλοκαιριού και για τους δύο μήνες 12 εκ ευρώ και ούτε αυτό το αίτημα είναι διατεθειμένη να εξετάσει η αριστερή Κυβέρνηση, επειδή επιθυμεί η ΑΗΚ να βγάλει και αυτό το χρόνο μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ κέρδη», ανέφερε προσθέτοντας ότι η εισήγηση για διασπορά του κόστους του τέλους σε όλους τους μήνες του χρόνου συνιστά μηδέν στο πηλίκο των αιτημάτων για μείωση στη μείωση του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ανέφερε καταλήγοντας ότι αυτός ο λαός δεν πρέπει να πληρώνει για την αμέλεια της Κυβέρνησης του και να καταχρεώνεται για το Μαρί.

Ο Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα είπε ότι οι εκκλήσεις της Επιτροπής για μείωση της τιμής του ρεύματος, μετά τη συνεδρία της Επιτροπής «φωνή βοώντος εν τη ερήμω», αναμέναμε ότι θα ακούγαμε προτάσεις και αποφάσεις από πλευράς του Υπουργού Εμπορίου, αντίθετα ο Υπουργός ένιψε τα χείρας του δηλώνοντας ότι αποτάθηκε στη ΡΑΕΚ.

Ανέφερε ακόμα πως όταν η Επιτροπή έθεσε ενώπιον του Υπουργού Εμπορίου το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ, ο κ. Συλικιώτης παρέπεμψε στον Υπουργό Οικονομικών, αναφέροντας ότι φαίνεται ότι βολεύει την Κυβέρνηση οι επιχειρηματίες να καταλήγουν σε ανεργιακό και οι πολίτες σε διακανονισμούς με την ΑΗΚ για εξόφληση των λογαριασμών τους παρά να λάβει μέτρα.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ζαχαρίου Ζαχαρίου είπε πως παρά το γεγονός ότι οι Λαρνακείς έχουν ξεγελαστεί σε ό,τι αφορά τη δημιουργία ενεργειακού κέντρου και την απομάκρυνση των πετροπαιοδεξαμενών από τη Λάρνακα, είπε ότι τοποθετείται θετικά στις νέες διαβεβαιώσεις, δηλώνοντας ότι «θα είμαστε πάνω από το Υπουργείο για να παρακολουθούμε την υλοποίηση των χρονοδιαγραμμάτων στη δημιουργία του ενεργειακού κέντρου.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Μιχαηλίδης, δήλωσε ότι ο Υπουργός Εμπορίου ενημέρωσε την Επιτροπή ότι η διαδικασία για τη δημιουργία εγγυοδοτικού μηχανισμού για στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον επόμενο Φεβρουάριο.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, κάνοντας λόγο για μεγάλη ληστεία από την ΑΗΚ σε βάρος των καταναλωτών, είπε ότι η ΑΗΚ εκμεταλλεύτηκε με το χειρότερο τρόπο το τραγικό ατύχημα στο Μαρί, αξιοποίησε την ευκαιρία να επιβάλει χαράτσι και να συσσωρεύει κέρδη.

Πρόσθεσε πως είναι καιρός η Βουλή να επανεξετάσει την έγκριση της σε ό,τι αφορά την κατάθεση των μισθοδοτικών αποκοπών των υπαλλήλων της ΑΗΚ στο ταμείο της ΑΗΚ, στο πάγιο ταμείο του κράτους και ευχήθηκε όπως η λαϊκή κατακραυγή δεν οδηγήσει στην ΑΗΚ στη μοίρα της Γιουροσύπρια και των Κυπριακών Αερογραμμών.