Μείωση κατά 10% της αντιμισθίας Υπουργών

 

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, κληθείς να σχολιάσει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης» ότι τα μέλη της Κυβέρνησης έχουν επιστρέψει στην κανονική τους μισθοδοσία, τερματίζοντας τη μείωση της αντιμισθίας τους κατά 10%, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι «αυτό που θέλω να σχολιάσω είναι ο χαρακτηρισμός του δημοσιεύματος ‘μουλωχτά’, στα κρυφά.

Η Κυβέρνηση ήταν η πρώτη, εθελοντικά, πριν από δύο χρόνια που αποφάσισε να μειώσει κατά 10% την αντιμισθία των Υπουργών και άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων και είχε καλέσει τότε τόσο κρατικούς αξιωματούχους όσο και τη Βουλή των Αντιπροσώπων να πράξει το ίδιο. Κάποιοι ανταποκρίθηκαν κάποιοι δεν ανταποκρίθηκαν”, είπε προσθέτοντας ότι αυτό είχε ολοκληρωθεί τον περασμένο Μάιο.

Υπενθύμισε ότι στο τελευταίο πακέτο μέτρων υπήρχε η πρόνοια για την εναρμόνιση αυτών των αποκοπών με ένα τέτοιο τρόπο που να υπάρχει μια ισότιμη προσέγγιση και προς κυβερνητικούς αξιωματούχους και προς κρατικούς αξιωματούχους και άλλους αξιωματούχους. “Αυτό είχε λεχθεί κιόλας στη συνάντηση με τα κόμματα, κατανοώντας ταυτόχρονα ότι χρειάζεται διάλογος τόσο με αξιωματούχους, που είναι είτε ανεξάρτητοι είτε σε άλλες εξουσίες, όπως είναι για παράδειγμα η δικαστική εξουσία, είτε συμμετέχουν σε θεσμούς που προβλέπονται στο Σύνταγμα ή αφορούν τη Βουλή των Αντιπροσώπων, που είναι η νομοθετική εξουσία”, συμπλήρωσε.

Εξήγησε ότι “συν τω χρόνω επήλθε και η αύξηση της συνεισφοράς για σκοπούς συνταξιοδότησης κατά 6,8% μαζί με την αύξηση κάποιων θεμάτων” και πρόσθεσε: “Αυτό δεν σημαίνει ότι η Κυβέρνηση, ο Πρόεδρος, οι Υπουργοί, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω δεν είναι έτοιμοι να συνεισφέρουν”.

Σε παρατήρηση ότι μέχρι να διευθετηθεί το θέμα αυτό, οι κρατικοί αξιωματούχοι και τα μέλη της Κυβέρνησης επανήλθαν στον αρχικό τους μισθό, ο κ. Στεφάνου είπε ότι “δεν το είχαμε ξανασυζητήσει”.

“Αλλά αυτό, το οποίο θεωρώ ότι δεν θα πρέπει να γίνεται είναι να αφήνεται το υπονοούμενο ή να λέγεται κιόλας ευθέως ότι, ‘ο Πρόεδρος ή οι Υπουργοί και όσοι παρακάθονται στο Υπουργικό Συμβούλιο έχουν λίγο πολύ σιωπήσει για αυτό το 10%, είπε.

Συνεχίζοντας, ο κ. Στεφάνου είπε ότι “εάν μας απασχολούσε αυτό το ζήτημα της συνεισφοράς δεν θα θέταμε εμείς θέμα, δεν θα το κάναμε από μόνοι μας και δεν θα το κάναμε εθελοντικά. Νομίζω ότι σε αυτό χρειάζεται να υπάρχει μία προσέγγιση η οποία, κατά την άποψή, μου δεν θα προσβάλλει κιόλας. Στέλλεται το μήνυμα ότι λίγο πολύ αυτό που μας ενδιαφέρει είναι τα λεφτά”.

Σε ερώτηση αν υπάρχει ανοικτή διαδικασία διαλόγου με όλους για το θέμα αυτό, δεδομένου ότι υπάρχουν και ανεξάρτητοι αξιωματούχοι, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι “την προηγούμενη φορά που είχε τεθεί ξανά το θέμα υπήρξαν αντιδράσεις και από συνδικαλιστικές οργανώσεις και από άλλες εξουσίες”.

Λέγοντας ότι υπάρχουν ανεξάρτητοι αξιωματούχοι, συμφωνίες μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και άλλες διακριτές εξουσίες και ότι πρέπει να υπάρχει σεβασμός για αποφυγή προβλημάτων, ο κ. Στεφάνου εξήγησε ότι “δεν μπορεί, για παράδειγμα, να έρχεται η εκτελεστική εξουσία και να αποφασίζει για τη νομοθετική εξουσία, για το τι θα κάνει, για ένα θέμα που είναι δικό τους, ή πολύ περισσότερο για τη δικαστική εξουσία, τα δικαστήρια”.

Ερωτηθείς, τέλος, γιατί ο Πρόεδρος και τα μέλη του Υπουργικού δεν αποφάσισαν να ανανεώσουν την περικοπή της αντιμισθίας του, στέλλοντας μήνυμα και προς τις άλλες εξουσίες, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι “και αυτό μπορούμε να το κάνουμε, αλλά όπως είχε ολοκληρωθεί στα δύο χρόνια δεν ηγέρθη εκ νέου η συζήτηση του θέματος. Αν εγείρετο αυτό το θέμα, είτε τυχαία είτε οργανωμένα, να είστε βέβαιοι ότι το ίδιο θα κάναμε και τώρα”.