Μοιρασμένες οι πιθανότητες για το δάνειο στην Κίνα

silikiotisepafes

Οι πιθανότητες για εξασφάλιση δανείου από την Κίνα είναι μοιρασμένες, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης, ο οποίος σημείωσε πως αν και δεν θέλει να δημιουργεί “υπέρμετρες προσδοκίες”, υπάρχουν “κάποια θετικά πρόσημα”.

Απαντώντας σε ερωτήσεις στο περιθώριο της επίσκεψης του στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό Βασιλικού, ο κ. Συλικιώτης είπε πως υπήρχε μέσα στο Σαββατοκύριακο μια απάντηση από την Κίνα και έχουν ληφθεί κάποια έγγραφα, ωστόσο όπως είπε, “αυτά τα πράγματα χρειάζονται κάποια διαπραγμάτευση και δεν θα διαπραγματευθώ δημόσια”.

“Να πω ότι οι πιθανότητες είναι μοιρασμένες, γιατί δεν θέλω να δημιουργούνται υπέρμετρες προσδοκίες, αλλά νομίζω ότι γίνεται μια προσπάθεια που υπάρχουν κάποια θετικά πρόσημα”, είπε ο Υπουργός και πρόσθεσε πως “από την Κίνα δεν μιλούμε μόνο για δάνειο, μιλούμε και για εξαγορά συνολικά ή μεγάλου μέρους της Λαϊκής και είναι μια συζήτηση που γίνεται από κοινού, γι’ αυτό και η επίσκεψη μου στην Κίνα έγινε μαζί με τον Πρόεδρο της Λαϊκής Τράπεζας”.

Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι σύντομα θα μπορεί να βρεθεί ξανά στην Κίνα αντιπροσωπεία από την Κύπρο ή άφιξη αντιπροσωπείας από την Κίνα στο νησί “για να προχωρήσουμε τις διαπραγματεύσεις, σε μια προσπάθεια να καταλήξουμε σε συμφωνία”.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει ενδιαφέρον για επενδύσεις από το εξωτερικό, ο κ. Συλικιώτης είπε πως “υπάρχει ενδιαφέρον από αρκετούς, το οποίο συνδυάζεται με το γεγονός ότι η Κύπρος θα μπορεί να έχει σε λίγο καιρό στη διάθεση της φυσικό αέριο, άρα αυτό αντιλαμβάνεστε λειτουργεί ελκυστικά”, σημειώνοντας παράλληλα ότι “δεν είναι σωστό πριν να ολοκληρώνεται η οποιαδήποτε επένδυση να τη συζητούμε δημόσια”.

“Η Κύπρος μπορεί να μετατραπεί σε ένα σημαντικό ενεργειακό κόμβο και στα θέματα διαμετακόμισης πετρελαίου και στα θέματα φυσικού αερίου, προσφέρει μιαν ελκυστική δυνατότητα να επενδύσουν, όχι μόνο στον ενεργειακό τομέα αλλά και σε τομείς που είναι συναφείς, που έχουν την ανάγκη χρησιμοποίησης φθηνής ενέργειας”, κατέληξε στις δηλώσεις του ο Υπουργός Εμπορίου.