Ν.Παπαδόπουλος εναντίον Κυβέρνησης

 

Εκπληξη εκφράζει, σε ανακοίνωσή του ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, για το δάνειο ύψους 500 εκ. ευρώ που ζήτησε η Κυβέρνηση από τρεις ημικρατικούς οργανισμούς.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος σημειώνει ότι μέχρι πρόσφατα η Κυβέρνηση, το ΑΚΕΛ και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας έλεγαν ότι το κράτος έχει «εξασφαλισμένη τη χρηματοδότηση του μέχρι το τέλος του χρόνου», ενώ   Βουλευτές του ΑΚΕΛ, προσθέτει, έλεγαν ότι «…τα €150 εκ. που χρειάζεται το κράτος είναι ένα ποντίκι μπροστά στον ελέφαντα των δισεκατομμυρίων που χρειάζονται οι τράπεζες…».

Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο του ΔΗΚΟ αναφέρει ακόμα ότι η σύναψη ενός τέτοιου δανείου θα συνιστούσε παρανομία με βάση την ισχύουσα νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία της Αρχής Λιμένων και της Αρχής Τηλεπικοινωνιών, καθώς οι εν λόγω ημικρατικοί οργανισμοί μπορούν να δώσουν χρήματα στην Κυβέρνηση είτε μοιράζοντας μέρισμα από τα πλεονάσματα τους, είτε επενδύοντας τα ταμεία συντάξεως και προνοίας των υπαλλήλων τους αγοράζοντας κυπριακά ομόλογα.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος αναφέρει ότι ούτε η πρώτη λύση είναι εφικτή επειδή η Κυβέρνηση ζητά δάνειο και όχι μέρισμα, αλλά ούτε και η δεύτερη καθώς τα ομόλογα του κράτους θεωρούνται πλέον «σκουπίδια» και άρα κανένα ταμείο προνοίας δεν μπορεί να επενδύσει σε αυτά.

Σε περίπτωση που οι εν λόγω ημικρατικοί οργανισμοί δώσουν στη Κυβέρνηση αυτά τα δάνεια τότε θα εγείρονται πάρα πολλά ερωτήματα, και το ΔΗΚΟ θα ζητήσει την άμεση παρέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα, αναφέρει ο Αντιπρόεδρος του κόμματος.

«Πρέπει να απαντήσει άμεσα ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας γιατί η Κύπρος είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο που δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τα ομόλογα της για άντληση ρευστότητας» σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος.

Φαίνεται, καταλήγει, «πως αυτή η Κυβέρνηση τη διαχειρίζεται ακόμη και την διαδικασία ένταξης μας στον μηχανισμό στήριξης με την ίδια ανικανότητα με την οποία μας οδήγησε στο μηχανισμό στήριξης».