Νέο ιστορικό λάθος η ανάληψη της Προεδρίας

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, στη δήλωσή του ο κ. Έρογλου ισχυρίζεται επίσης ότι παρά το γεγονός ότι οι Τ/κ ψήφισαν υπέρ του σχεδίου Ανάν στο δημοψήφισμα, είναι ακόμη υπό «απομόνωση». Η ένταξη από την ΕΕ των Ε/κ, που απέρριψαν το σχέδιο Ανάν, ήταν ένα μεγάλο λάθος, συνέχισε. «Με την ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ από την ε/κ διοίκηση, έγινε ένα νέο λάθος και οι αρχές της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δικαιοσύνης έχουν αγνοηθεί. Αποδεχόμενη τούτο, η ΕΕ για ακόμη μια φορά στηρίζει τη γνωστή αδιαλλαξία της ε/κ πλευράς».

«Θέλουμε όλοι να γνωρίζουν και να καταλάβουν το εξής: Όπως έγραψε και ο τότε ΓΓ του ΟΗΕ στη σχετική του έκθεση, η αντίθεση της ε/κ πλευράς σε μια λύση προέρχεται από τη μη βούλησή τους να μοιραστούν την πολιτική δύναμη και τον πλούτο με τους Τ/κ». Σε μια εποχή, συνεχίζει ο Τ/κ ηγέτης, που αναμένει από την ΕΕ να ενθαρρύνει την ε/κ πλευρά ν’ αλλάξει τη στάση της, το γεγονός ότι παραβλέπει και στηρίζει τις μονομερείς – όπως αναφέρει – πράξεις και δραστηριότητες, εξυπηρετεί την παγίωση του στάτους κβο στο νησί και βλάπτει τις προοπτικές μιας διευθέτησης. «Κάθε βήμα της ε/κ πλευράς με τον ισχυρισμό ότι εκπροσωπεί ολόκληρο το νησί, αυξάνει την υπάρχουσα έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο λαών».

Ο κ. Έρογλου ισχυρίστηκε ότι η «ε/κ διοίκηση», όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία, είναι ένα καθαρά «ε/κ κράτος» η δικαιοδοσία του οποίου εκτείνεται μόνο στο νότο του νησιού. «Είτε είναι αποδεκτό, είτε όχι, οι πραγματικότητες στην Κύπρο είναι ολοφάνερες και αναμένουμε από τους Ευρωπαίους φίλους μας να ενεργούν με βάση αυτές τις πραγματικότητες».

Ο Τ/κ ηγέτης κάνει και πάλι λόγο σε ανεκπλήρωτες υποσχέσεις της ΕΕ προς τους Τ/κ και πως τα «εμπάργκο» συνεχίζονται. Με την Κυπριακή Προεδρία, υποστηρίζει, αυτό θα πάρει νέες διαστάσεις. «Πού είναι η δικαιοσύνη σε αυτό; Περιμένουμε δίκαιη και ίση αντιμετώπιση από την ΕΕ και τον πολιτισμένο κόσμο». Θα συνεχίσουν, καταλήγει, με αποφασιστικότητα να παλεύουν αυτή την αδικία.