Σούλτς : Η κυπριακή προεδρία είναι πολύ οργανωμένη

Το 24h σας μετέφερε ζωντανά όλα αυτά που ειπωθηκαν στην κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη του Προέδρου Χριστόφια  με τον Πρόεδρο της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

 Ο κ.Σούλτς έδωσε τα συγχαρητήρια του στην Κύπρο και την επαίνεσε διότι όπως ανέφερε στην διάσκεψη «η κυπριακή προεδρία είναι πολύ οργανωμένη και αγωνίζεται για μια καλύτερη κοινωνία», σημειώνοντας πως « Ο Δημήτρης Χριστόφιας είναι ο ενδεδειγμένες πρόεδρος που θα ηγηθεί στα σημαντικά θέματα που απασχολούν την κοινωνία της Ευρώπης».

Τόνισε πως στα μέχρι τώρα χρονικά η Κύπρος αποδείχθηκε η πιο οργανωμένη χώρα όσον αφορά την Προεδρία της Ε.Ε.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Χριστόφιας ευχαρίστησε τον κ.Σουλτς και συνέχισε με τα σημαντικότερα θέματα τα οποία απασχολούν την Ευρώπη , όπως είναι  η κρίση, δηλώνοντας ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος αντιμετώπισης και αυτός σίγουρα δεν είναι η «λιτότητα». Συγκεκριμένα είπε  : «Η λιτότητα δεν είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της κρίσης. Θέλει πάντρεμα δημοσιονομικής πειθαρχίας και της ανάπτυξης και δημιουργία θέσεων εργασίας»

Βάζοντας το μαχαίρι βαθιά στην καρδιά του προβλήματος , το οποίο είναι η ανεργία και συγκεκριμένα η ανεργία των νέων , ο κ.Χριστόφιας ανέφερε ότι «πρέπει να βρούμε τρόπους μείωσης της ανεργίας και ειδικά των νέων» , καθώς κάθε χρόνο αποφοιτούν χιλιάδες επιστήμονες από τα Πανεπιστήμια, χωρίς όμως να απορροφούνται και να αξιοποιούνται αναλόγως των προσόντων τους στην κοινωνία. 

Μάλιστα δεν δίστασε να προτρέψει την Ευρώπη να αξιοποιεί τους πολίτες της, ώστε να μην υπάρχει το φαινόμενο της μετανάστευσής σε χώρες εκτός Ευρώπης. «Η Ευρώπη πρέπει να αξιοποιήσει το δικό της δυναμικό» είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος, Δημήτρης Χριστόφιας.

Στη συνέχεια τόσο κ.Χριστόφιας όσο και ο κ.Σούλτς δέχτηκαν ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους , στις οποίες απάντησαν με ειλικρίνεια και ευθύτητα.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, δέχτηκε μια ερώτηση «επίθεση» από βελγικό πρακτορείο ειδήσεων η οποία είχε ως θέμα τον εταιρικό φόρο στην Κύπρο. Ο κ.Χριστόφιας απάντησε ότι «η Κύπρος έχει παρεξηγηθεί και ότι υπάρχει ασυδοσία της αγοράς  «Στην δική μας κυβέρνηση το κράτος παρεμβαίνει σε οποιαδήποτε ασυδοσία της αγοράς. Δεν φορτώνουμε τα βάρη στον φτωχό άνθρωπο. Δεν μειώσουμε τις συντάξεις». Ο Πρόεδρος, μίλησε με επιχειρήματα για να επιβεβαιώσει την πιο πάνω απάντηση. Όπως ανέφερε « Αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό. Με τα μέτρα που λάβαμε θα μειώσουμε το έλλειμμα κάτω του 3%. Ωστόσο ζητήσαμε βοήθεια όχι για το δημοσιονομικό έλλειμμα αλλά  για το πρόβλημα που έχουμε σε ένα τομέα που δεν μπορούμε να παρέμβουμε, τις τράπεζες. Η κεντρική Τράπεζα που έπρεπε να παρέμβει δεν το έκανε. Γι αυτό και εισήρθαμε στον  μηχανισμό στήριξης. Για τις τράπεζες και όχι για το έλλειμμα»

Στην συνέχεια το κ.Σούλτς, σε ερώτηση που έγινε για τα λάθη των οργάνων της Ε.Ε σε θέματα κρίσης ειδικά στην Ελλάδα και Πορτογαλία, απάντησε ότι «Το Ευρωπαϊκό συμβούλιο περίμενε καιρό για να πάρει αποφάσει». Τόνισε, ότι «Το ευρώ είναι ισχυρό» και ότι « Έχουμε μικρότερο έλλειμμα από τις ΗΠΑ . Άλλωστε εκεί έχουν μια κυβέρνηση ενώ εμείς 17». Συνέχισε λέγοντας πως « Δεν υπάρχει μια ενιαία γραμμή και οι κυβερνήσεις έχουν ευθύνη. Πρέπει να δημιουργούμε μια ασπίδα προστασίας και όργανα που θα στοχεύουν στην δημοσιονομική πειθαρχία», καταλήγοντας πως μόνο τότε η εξοικονόμηση θα διοχετευθεί και πάλι στην οικονομία.

Ερωτηθείς ο Πρόεδρος από Ελβετό Δημοσιογράφο για τις συζητήσεις με την Ρωσία, ο πρώτος δήλωσε  κατηγορηματικά ότι : «Οι σχέσεις Κύπρου-Ρωσίας μετράνε πολλά χρόνια και όχι τώρα τώρα που είναι ο κομμουνιστής στη προεδρία», Συμπλήρωσε πως « Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση όσο πιο ανώδυνα γίνεται. Βλέπετε με τον αραβικό κόσμο. Διατηρούμε άριστες σχέσεις και πολλές φορές αδελφικές όπως και με το Ισραήλ».

Από την άλλη ο κ.Σούλτς ανέφερε λακωνικά στον Ελβετό Δημοσιογράφο «Να δούμε τους Ρώσους επενδυτές στην Ελβετία».

Τέλος Κύπριος Δημοσιογράφος, μίλησε για την απαξίωση της Τουρκίας προς την Κυπριακή Προεδρία, ρωτώντας τον κ.Σούλτς πως θέλουμε να μιλάμε για μια Ευρώπη δικαιωμάτων όταν η Τουρκία δεν τηρεί τους κανόνες και απαξιώνει τις επιλογές της Ε.Ε

Σε απάντηση του ο κ.Σούλτς δήλωσε ότι «Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί ότι η ΕΕ έχει κανόνες. Ένα είναι οι εναλλασσόμενες προεδρίες. Είναι υποχρέωση όλων των κρατών μελών. Στην Άγκυρα είπα ότι δεν είναι η ΕΕ που θέλει να προσχωρήσει η Τουρκία αλλά το αντίθετο. Δεν μπορώ να δεχθώ αυτό που λέει η Τουρκία ότι δεν σε δέχομαι γιατί είσαι Γερμανός ή Κύπριος. Στην περίπτωση της Τουρκίας την οποία πάντα υποστήριζα , δεν μπορώ να το δεχθώ»