“Όχι σε επενδυτικά σκουπίδια”

 

Tις προτάσεις του για την οικονομία, οι οποίες περιλαμβάνουν τους τομείς της δημοσιονομικής εξυγίανσης και της ανάπτυξης, ανέπτυξε στην παρουσίαση των προκαταρκτικών του θέσεων για την οικονομία ο Υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι αυτό που προέχει είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας της κυπριακής οικονομίας.

 

«Θέλουμε μια οικονομία ΑΑΑ και όχι μια οικονομία που αξιολογείται στην κατηγορία των επενδυτικών σκουπιδιών», είπε και χαρακτήρισε απαράδεκτη τη θέση της Κυβέρνησης ότι η προσφυγή στο Μηχανισμό Στήριξης οφείλεται τραπεζικό σύστημα. «Ας μας πουν αν τα 2,5 δις από τη Ρωσία τα έδωσαν για τον τραπεζικό τομέα, ας μας πουν γιατί αξιώνουν 5 δις νέα δάνεια από τη Ρωσία και πού θα διατεθούν. Ας μας πουν γιατί αποτείνονται και επιβάλλουν στις τράπεζες να αγοράσουν κρατικά ομόλογα όταν γνωρίζουν ότι είναι στην κατηγορία των σκουπιδιών και είναι υποβαθμισμένα κατά 30%», είπε και διερωτήθηκε επίσης τι θα γίνει με τα Ταμεία Προνοίας των υπαλλήλων, τα οποία πιέζονται να αγοράσουν κρατικά ομόλογα. Ο Νίκος Αναστασιάδης είπε πως πρέπει να προσδιορίσουμε πλήρως και επαρκώς τις ανάγκες χρηματοδότησης και να χαράξουμε, όπως ανέφερε, άμεσα και με συνέπεια μια στρατηγική διόρθωσης και εξυγίανσης. «Τα ημίμετρα και η αναβλητικότητα δεν αποτελούν λύση», πρόσθεσε.

Όσον αφορά το Μνημόνιο

Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση του Μνημονίου με την Τρόικα, τόνισε την ανάγκη συστράτευσης όλων στην προσπάθεια εξασφάλισης των καλύτερων δυνατών όρων. Υποσχέθηκε ότι ο ΔΗΣΥ θα επιδείξει την «ίδια πολιτική υπευθυνότητα που έχει επιδείξει μέχρι σήμερα», και κάλεσε την Κυβέρνηση να παραμερίσει το φόβο του πολιτικού κόστους και να ιεραρχήσει τις εθνικές και κοινωνικές ανάγκες πάνω από το κομματικό συμφέρον. «Η προπαγάνδα δεν ωφελεί γιατί κατά κανόνα διανθίζεται από μη αλήθειες και οι μη αλήθειες δεν διαρκούν για πολύ, όπως δεν διήρκεσαν για πολύ οι δηλώσεις ότι η κρίση θα μας άφηνε αλώβητους και ότι θα ξεπερνούσαμε την κρίση χωρίς καμία συνέπεια», είπε.  Παράλληλα, έστειλε το αισιόδοξο μήνυμα ότι με σκληρή δουλειά και μεγάλη προσπάθεια εκ μέρους όλων, μπορούμε να τα καταφέρουμε και να δημιουργήσουμε ξανά προοπτική και ελπίδα για τον τόπο μας.

Προτάσεις για δημοσιονομική εξυγίανση

Οσον αφορά τις προτάσεις για δημοσιονομική εξυγίανση, ανέφερε αρχικά ότι η εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών και η ώθηση της ανάπτυξης δεν είναι δύο αντικρουόμενοι στόχοι. Ο Νίκος Αναστασιάδης προτείνει πρώτο, τη συνεπή τήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας με ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς όπως προβλέπει το Δημοσιονομικό Σύμφωνο και δεύτερον την κατάρτιση Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου, όπως έχει συμφωνηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τρίτον, προτείνει την εισαγωγή του Δημοσιονομικού Κανόνα, με τον οποίο θα τίθενται συγκεκριμένοι στόχοι για την υλοποίηση του προϋπολογισμού ανά τρίμηνο. «Εάν υπάρχουν αποκλίσεις τότε θα πρέπει αυτομάτως να λαμβάνονται έγκαιρα μέτρα ώστε να συγκρατούνται τα ελλείμματα», είπε και πρόσθεσε πως οι συμπληρωματικοί προϋπολογισμοί θα επιτρέπονται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

Σχετικά με την δημόσια υπηρεσία

Σε σχέση με τη δημόσια υπηρεσία, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως απαραίτητη προϋπόθεση για την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών είναι η σταδιακή μείωση του μεγέθους της δημόσιας υπηρεσίας, καθώς όπως ανέφερε έχουμε αναλογικά το μεγαλύτερο σε κόστος κρατικό μισθολόγιο από ολόκληρη την ΕΕ. Ο υποψήφιος Πρόεδρος εισηγείται πρώτον, τη θεσμοθέτηση της σχέσης αφυπηρετήσεων – προσλήψεων, για την οποία χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση και όχι απλώς δήλωση πολιτικής. Δεύτερον, τον περιορισμό στις προσλήψεις ωρομισθίων και εκτάκτων, και τρίτον, την κατάρτιση ενός νέου οργανογράμματος για την δημόσια υπηρεσία και τη συνένωση συναρμοδίων υπηρεσιών που είναι σήμερα διάσπαρτες σε διαφορετικά Υπουργεία, όπως για παράδειγμα των πολλαπλών τεχνικών υπηρεσιών.  Για τον σκοπό αυτό, όπως διευκρίνισε, θα διοριστεί Προεδρικός Επίτροπος  ενώ στο ίδιο πλαίσιο αυτό εμπίπτει και η πρόταση για δημιουργία αριθμού υφυπουργείων.

 

Για τη δημόσια υπηρεσία προτείνει επίσης την εισαγωγή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και την εφαρμογή σε όλο το εύρος της εναλλαξιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Πέμπτον, προτείνει τη βελτίωση του θεσμού της ΑΤΑ ώστε η καταβολή της να καταστεί κοινωνικά δικαιότερη και να αποφεύγονται ενδεχόμενες οικονομικές στρεβλώσεις.  Εκτον, ο κ. Αναστασιάδης εισηγείται την εισαγωγή μέγιστου ορίου σε υπερωρίες που θα δικαιούται να παίρνει ο κάθε δημόσιος λειτουργός  σε σχέση με τις  μηνιαίες απολαβές του. Εβδομον, την οριστική αντιμετώπιση του συνταξιοδοτικού προβλήματος μέσω ενός διαλόγου για σύνδεση του ορίου αφυπηρέτησης με το προσδόκιμο ζωής. Ογδοο, για τον έλεγχο των δημόσιων δαπανών, προτείνει τη δημιουργία Επιτροπής Ελέγχου σε κάθε Υπουργείο και την υποχρεωτική υλοποίηση των σχετικών συστάσεων της Υπηρεσίας Ελέγχου του κράτους.

Γενικό σχέδιο υγείας

Αναφορικά με τις κοινωνικές παροχές και τις δαπάνες για την υγεία, ο κ.  Αναστασιάδης ανέφερε ότι παραμένει δεσμευμένος στην ανάγκη ταχείας προώθησης ενός Γενικού Σχεδίου Υγείας και προτείνει την πραγματοποίηση μιας ενδελεχούς, ανοικτής και δημόσιας διαβούλευσης, και οικονομικής μελέτης του κόστους και των ωφελημάτων πριν γίνουν οι όποιες αλλαγές. «Θα πρέπει να γνωρίζουμε πόσα θα κοστίσει το ΓΕΣΥ πριν το εφαρμόσουμε, και όχι μετά», είπε. Για τις κοινωνικές παροχές προτείνει την ηλεκτρονική σύνδεση του Κτηματολογίου και του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων για την ικανοποιητική εξακρίβωση των πραγματικά φτωχών συμπολιτών μας.

Επανεξέταση επιχειρηματικού ρόλου του κράτους

Ο Νίκος Αναστασιάδης προτείνει επίσης την επανεξέταση του επιχειρηματικού ρόλου του κράτους. «Θεωρούμε πως επιβάλλεται η ριζική επανεξέταση της μέχρι τώρα εμπλοκής του κράτους σε μια σειρά από επιχειρηματικές δραστηριότητες. Βασική θέση αρχής για μας είναι πως το κράτος πρέπει να έχει ρόλο ρυθμιστή και ελεγκτή και όχι ρόλο επιχειρηματία», είπε και πρόσθεσε πως πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή για κάποιους οργανισμούς του δημοσίου που ουσιαστικά ενασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, το ενδεχόμενο μετοχοποιήσεων, ή ακόμη σε κάποιες περιπτώσεις την πλήρη αποκρατικοποίηση.

Αναφερόμενος στην ανάπτυξη

Σε σχέση με τον τομέα της ανάπτυξης, ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε αρχικά στην φορολογική πολιτική, λέγοντας πως στο δίλημμα περισσότερες φορολογίες ή ανάπτυξη, ο ίδιος επιλέγει την ανάπτυξη. «Αυτό που εμείς προτείνουμε είναι τον προσδιορισμό πρόσθετων φορολογικών κινήτρων που θα ενθαρρύνουν τις επενδύσεις και την παραγωγική οικονομική δραστηριότητα», είπε και πρότεινε πρώτον, το μέτρο της μη φορολόγησης κερδών που επανεπενδύονται, δεύτερον, την στοχευμένη επέκταση της επιταχυνόμενης απόσβεσης, τρίτον, την εισαγωγή φορολογικών κινήτρων ή και φορολογική αμνήστευση επαναπατριζόμενων κεφαλαίων αν και εφόσον τα εν λόγω κεφάλαια θα επενδύονται σε συγκεκριμένους τομείς ανάπτυξης, θα κατατίθενται στο τραπεζικό σύστημα σε μακροχρόνια βάση ή θα επενδύονται σε κρατικά ομόλογα.

Αναθεώρηση και απλοποίηση στην φορολογία ακινήτων 

Η τέταρτη πρόταση του Νίκου Αναστασιάδη αφορά στην αναθεώρηση και απλοποίηση στην φορολογία ακινήτων με στόχο την ενίσχυση της ελκυστικότητας και την ενθάρρυνση των επενδύσεων στην Κυπριακή αγορά ακινήτων. «Σε σχέση με την φορολόγηση της κατοχής και χρήσης ακινήτων εισηγούμαστε την καθιέρωση ενός και μόνο φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας σε αντικατάσταση των πολλαπλών φόρων που επιβάλλονται σήμερα από το κράτος και τις τοπικές αρχές. Με αυτό τον τρόπο περιορίζεται δραστικά το διοικητικό κόστος ενώ ο φόρος κάλλιστα μπορεί να είναι τοπικού χαρακτήρα και να υποκαταστήσει την χρηματοδότηση των Τοπικών Αρχών από την κυβέρνηση, ενισχύοντας παράλληλα την αυτονομία τους», είπε και πρόσθεσε πως η μεταρρύθμιση που προτείνουμε θα πρέπει να συνδυαστεί όχι με την αύξηση των φορολογικών συντελεστών επί της εκάστοτε αξίας, αλλά με την ουσιαστική διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

Μόνιμη εγκατάσταση μεγάλων εταιριών στην Κύπρο

Προτείνει επίσης την εισαγωγή πολεοδομικής έννοιας για τα Επιχειρηματικά Πάρκα για μόνιμη εγκατάσταση μεγάλων εταιριών στην Κύπρο, και την παροχή πολεοδομικών κινήτρων ώστε να καταστούν συμφέρουσες οι επενδύσεις.  Οσον αφορά στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, ο κ. Αναστασιάδης προτείνει την αναβάθμιση και επέκταση των αρμοδιοτήτων του CIPA, τον προσδιορισμό συγκεκριμένων κινήτρων για προσέλκυση εταιριών με μόνιμη φυσική παρουσία στην Κύπρο, την άμεση εισαγωγή προγράμματος όμοιου με αυτό που έχει καταρτίσει η Μάλτα, του γνωστού «New High Net Worth Individuals Scheme» το οποίο είναι σχεδιασμένο να προσελκύει εύπορους ξένους προκειμένου να διαμένουν για μακρά χρονικά διαστήματα στη χώρα.  

Σχετικά με τον τουρισμό

Στον τομέα του Τουρισμού, ο κ. Αναστασιάδης εισηγείται την προσφορά ουσιαστικών πολεοδομικών, οικονομικών και φορολογικών κινήτρων για να ενθαρρυνθούν επενδύσεις στον τομέα ώστε οι υφιστάμενες τουριστικές μονάδες να αναβαθμιστούν προκειμένου να αναβαθμίσουν το τουριστικό προϊόν και να καταστούν ανταγωνιστικές. «Άμεση προτεραιότητα μας θα είναι η αναβάθμιση και ο εμπλουτισμός του τουριστικού μας προϊόντος με την αδειοδότηση λειτουργίας αριθμού καζίνο, χωρίς να παραλείπονται τα κίνητρα για τη δημιουργία μαρίνων, γηπέδων γκολφ, κλπ. Πέραν από το αναπτυξιακό όφελος για την οικονομία, τέτοια έργα θα βοηθήσουν και στην εισροή φορολογικών εσόδων για το κράτος», είπε.

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις προτείνει πρώτον, τη μείωση του συντελεστή του ΦΠΑ για απόκτηση της πρώτης επαγγελματικής στέγης στο 5%. Επίσης, εισηγείται την ανάθεση στο Γραφείο Προγραμματισμού της προώθησης των  Ευρωπαϊκών προγραμμάτων τόσο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις όσο και για τους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας. Επίσης, προτείνει την ενίσχυση  της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού για να προστατεύεται ο καταναλωτής αλλά και οι υγιείς επιχειρήσεις που αδυνατούν να ανταγωνιστούν λόγω της δημιουργίας καρτέλ και ολιγοπωλίων.

Δημιουργία Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου

Οσον αφορά την πρότασή του για δημιουργία ενός Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου, είπε ότι θα αποτελείται από εξειδικευμένους επαγγελματίες οικονομολόγους και ακαδημαϊκούς και θα υποστηρίζεται από ομάδα επιστημονικών συνεργατών. Το σώμα θα προσφέρει εξειδικευμένη γνώση, θα επικουρεί και θα συμβουλεύει τον Πρόεδρο και τη κυβέρνηση στη διαμόρφωση της εθνικής οικονομικής πολιτικής, θα μελετά τις οικονομικές εξελίξεις και τάσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, και μέσα από την επιστημονική ανάλυση θα προτείνει στο Υπουργικό Συμβούλιο συγκεκριμένες πολιτικές και μέτρα που στόχο θα έχουν την οικονομική αποδοτικότητα και την ανάπτυξη.