“Όχι” στον Στουρνάρα και… μηδενική εμπιστοσύνη

 

Με επιφυλάξεις φαίνεται να υποδέχονται οι επικεφαλής της τρόικας, την πρόταση που έκανε το Σάββατο (7/07), από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, να μπορεί το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) να δέχεται και ελληνικά ομόλογα ως τίμημα για τις αποκρατικοποιήσεις.

Αυτό ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μετά τη συνάντηση του κ. Στουρνάρα με τους εκπροσώπους των δανειστών, την Κυριακή (8/07).

Για την τρόικα, υπάρχουν πολλά ζητήματα ακόμη να διευκρινιστούν για το συγκεκριμένο θέμα και, σε κάθε περίπτωση, η εφαρμογή μιας τέτοιας απόφασης απαιτεί την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Εξάλλου, η τρόικα φέρεται να επιθυμεί την καταβολή μετρητών κατά την πώληση και αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας, έτσι ώστε, εάν χρειασθεί, να αξιοποιηθούν τα κεφάλαια και σε άλλες ανάγκες του Δημοσίου, εκτός από τη μείωση του χρέους, όπου κατευθύνονται τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις. Πάντως, σύμφωνα με τον ίδιο κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα εκπονήσει μελέτη σχετικά με το όλο ζήτημα.

‘Αλλοι παράγοντες του υπουργείου, επισημαίνουν, ότι τα μηνύματα που θα στείλει στην κυβέρνηση η αυριανή (9/07) συνεδρίαση του Eurogroup, θα σηματοδοτήσουν και την πορεία του μνημονίου εφεξής και συγκεκριμένα εάν θα υπάρξουν προοπτικές αλλαγής ορισμένων όρων του.

Παράλληλα, όλες οι παράμετροι του προγράμματος, με αιχμή την ύφεση, η οποία είναι αυτή που θα καθορίσει και το ενδεχόμενο παράτασης του χρόνου προσαρμογής, αναμένεται να τεθούν επί τάπητος στις συζητήσεις κυβέρνησης και δανειστών τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, η ελληνική κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να δώσει δείγματα αποφασιστικότητας, θα εφαρμόσει κανονικά το πρόγραμμα του τρέχοντος έτους και τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί, όπως είναι, μεταξύ άλλων, η μείωση των ειδικών μισθολογίων κατά 12%.

“Προσπαθούμε να δούμε πώς θα εφαρμοστούν τα ειδικά μισθολόγια και να βάλουμε μια τάξη” δηλώνει στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, ενώ στην “πρώτη γραμμή” βρίσκεται και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο, πάντως, δεν πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή εντός του Ιουλίου.

Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα στο news247.gr, επίσημος συνεργάτης της ιστοσελίδας μας.