Ομήρου: Στηρίζουμε την Κυπριακή Προεδρία

Ιστορικό γεγονός για την Κύπρο που συμπίπτει με τη μεγαλύτερη κρίση που αντιμετώπισε από την ίδρυση της η ΕΕ, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου λέγοντας ότι το κίνημα στηρίζει απόλυτα την προσπάθεια μιας επιτυχούς άσκησης της Προεδρίας της ΕΕ.

Σε ομιλία του ψες στην Επαρχιακή Συνδιάσκεψη Λευκωσίας, ο κ. Ομήρου ανέφερε επίσης ότι η αιτία για να αποταθεί η Κύπρος για βοήθεια στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό στήριξης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είναι τα προβλήματα των κυπριακών τραπεζών, αλλά και το σύνολο των δημοσίων οικονομικών, καθιστώντας την κυβέρνηση «αποκλειστικά υπεύθυνη για την απώλεια της οικονομικής και κατ’ επέκταση της εθνικής μας κυριαρχίας».

Προεδρία ΕΕ

——————

Η Κυπριακή Προεδρία, είπε, καλείται να ενεργήσει για να υιοθετηθούν πολιτικές που θα αντιμετωπίζουν τη σημερινή βαθιά οικονομική ύφεση στην Ευρώπη, με προώθηση των αρχών της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής, ενώ θεωρεί ότι η γεωγραφική θέση της Κύπρου μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί, ώστε να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη Νότια διάσταση της ευρωπαϊκής πολιτικής γειτονίας, με στόχο την αναβάθμιση της πολιτικής και οικονομικής συνεργασίας της ΕΕ με τις χώρες της Μεσογείου.

Θα πρέπει, πρόσθεσε, να προωθηθούν πολιτικές που θα βοηθούν της αραβικές χώρες να προωθήσουν δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις που θα δημιουργήσουν συνθήκες οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής και  ως επιδέξιος διαμεσολαβητής η Κυπριακή Προεδρία να ενεργήσει για να αναπτυχθούν τέτοιες πολιτικές που θα αποτρέπουν αντιευρωπαϊκά αισθήματα μέσα στους Ευρωπαίους πολίτες. «Για να επιβεβαιωθεί ότι η Ευρώπη δεν είναι το πρόβλημα αλλά η λύση των προβλημάτων».

Το Κυπριακό, ανέφερε ο κ. Ομήρου, αναπόδραστα θα αναδειχθεί με διάφορες ευκαιρίες, όπως στη συζήτηση για την εξέλιξη του ενταξιακού διαλόγου Τουρκίας – ΕΕ. «Άλλωστε το γεγονός ότι για έξι ολόκληρους μήνες οι προβολείς του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος θα είναι στραμμένοι σε μια χώρα, την Κύπρο, της οποίας το 37% των ευρωπαϊκών εδαφών της, βρίσκονται κάτω από τη στρατιωτική κατοχή μιας υποψήφιας για ένταξη χώρας, της Τουρκίας, αποτελεί τη μεγαλύτερη δυνατότητα και ευκαιρία ανάδειξης του πραγματικού χαρακτήρα του κυπριακού ως θέματος εισβολής και κατοχής».

Η Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ ενέχει εθνική διάσταση και σημασία, σημείωσε, τονίζοντας ότι αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα μας και αποτελεί έργο του οποίου η επιτυχής υλοποίηση απαιτεί καθολική συνεργασία κυβέρνησης, Βουλής, πολιτικών κομμάτων, οργανωμένων συνόλων της κοινωνίας, των πολιτών και των Μ.Μ.Ε.

Υποβολή αίτησης στο Μηχανισμό

———————————————

Για την ένταξη της υποβολή ένταξης στο Μηχανισμό Στήριξης, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ μίλησε για «δύο μεγάλες αλήθειες», ότι η Κύπρος ζητά βοήθεια λόγω των προβλημάτων των κυπριακών Τραπεζών, ως «αποτέλεσμα της αλόγιστης έκθεσης τους στα ελληνικά ομόλογα. Και ενδεχομένως ως αποτέλεσμα απουσίας αυστηρής εποπτείας».

Είναι όμως επίσης αλήθεια, είπε, ότι η προσφυγή γίνεται και για το σύνολο των δημοσίων οικονομικών, αφού η Κύπρος είναι αποκλεισμένη από τις διεθνείς αγορές, δεν μπορεί να δανειστεί και αδυνατεί να ανταποκριθεί στην υποχρέωση αναχρηματοδότησης του δημοσίου χρέους.

«Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι αυταπόδεικτες. Και είναι βαρύτατες. Τα νοικοκυριά αγωνιούν και ασφυκτιούν. Οι επιχειρήσεις φυτοζωούν ή κλείνουν. Η ανεργία έχει ξεπεράσει το 10% ενώ στους νέους το ποσοστό είναι πέραν του 30%».

Η κυβέρνηση αρνήθηκε να ακούσει όταν προειδοποιούσαν για τις συνέπειες της πολιτικής της και αγνόησε, συχνά με τρόπο υποτιμητικό, τις προτάσεις μας. «Είναι λοιπόν αποκλειστικά υπεύθυνη για τη σκληρή δοκιμασία που περιμένει τον κυπριακό λαό. Είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για την απώλεια της οικονομικής και κατ’ επέκταση της εθνικής μας κυριαρχίας. Με αυτόδηλους τους κινδύνους και για την εθνική μας υπόθεση».

Η ΕΔΕΚ, είπε, στηρίζει μια αποτελεσματική διαπραγμάτευση που θα αποτρέπει επαχθείς συνέπειες για τους εργαζομένους και θα παρεμποδίζει μείωση του βιοτικού επιπέδου του λαού μας. Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, θα πρέπει να προχωρήσουν αποφασιστικά μέτρα για την εξυγίανση και την αναδιάρθρωση της κυπριακής οικονομίας.

«Μακριά από λαϊκισμούς και δημαγωγίες πρέπει να αντιμετωπιστούν χρόνιες παθογένειες της οικονομίας. Συνταξιοδοτικό, εξορθολογισμός της ΑΤΑ, αναμόρφωση των ημικρατικών οργανισμών, αποτελεσματική εποπτεία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, των ασφαλιστικών ταμείων και των ταμείων προνοίας. Ανταπόκριση στις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Την ίδια στιγμή θα πρέπει να αποκρουστούν οι νεοφιλελεύθερες επιθέσεις κατά των κεκτημένων των εργαζομένων, σημείωσε, εκφράζοντας στήριξη στην πρόταση Φ. Ολάντ για έκδοση ευρωομολόγων που θα δημιουργήσουν τη δυνατότητα μιας αναπτυξιακής πορείας.

Η ΕΔΕΚ, ανέφερε ο Πρόεδρός της, θα επιμείνει σε μέτρα ανάπτυξης και «δεν θα συναινέσουμε σε φορολογίες που θα τροφοδοτούν την ύφεση και το πάγωμα της αγοράς». Κάλεσε δε την κυβέρνηση να ανταποκριθεί στο καθολικό αίτημα για μια εθνική συνεννόηση στα θέματα της οικονομίας.

Προεδρικές εκλογές

————————-

Οσον αφορά τις Προεδρικές εκλογές, ο Γιαννάκης Ομήρου είπε ότι η πρωτοβουλία της ΕΔΕΚ προς τους Προέδρους των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου οδήγησε στη διαμόρφωση κοινής διακήρυξης αρχών και θέσεων και με ειλικρινή πολιτική βούληση προσπάθησε να συμβάλει στην επίτευξη της συμφωνίας για ένα πρόσωπο που θα εκπροσωπούσε αξιόπιστα και νικηφόρα τον ενδιάμεσο χώρο.

«Εκφράζουμε τη λύπη μας γιατί κρίσιμες διαφορές σε θέματα αρχών για το χαρακτήρα της υποψηφιότητας και τη διαδικασία επιλογής αλλά και συνεχής εισαγωγή νέων όρων και προϋποθέσεων για το πρόσωπο του υποψηφίου, δεν επέτρεψαν να συνεχιστεί η προσπάθεια».

Η ΕΔΕΚ, είπε, παραμένει σταθερή και αμετακίνητη στην ανάγκη για μια νέα πρόταση εξουσίας που θα θέτει τις βάσεις για μια καινούργια εθνική στρατηγική στο Κυπριακό και μια διαφορετική διακυβέρνηση με μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στην οικονομία, στο κράτος, στους θεσμούς και το πολιτικό σύστημα.

«Και θέλω να γνωρίζετε ότι εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια, με επαφές ακόμη και μετά τη διακοπή των συζητήσεων, για να φτάσουμε σε μία, κοινή υποψηφιότητα των τεσσάρων κομμάτων. Δυστυχώς, οι προτάσεις μας δεν έγιναν αποδεκτές από όλους». 

Το δυσάρεστο αυτό γεγονός δεν μας αποπροσανατολίζει από το στόχο διατύπωσης μιας εναλλακτικής πρότασης εξουσίας, ανέφερε λέγοντας ότι ο τόπος χρειάζεται μια καινούργια αρχή, μια καινούργια ελπίδα. «Και αυτά δεν μπορούν να γίνουν πράξη με συναλλαγές με στόχο το διαμοιρασμό των τιμαρίων της εξουσίας».

Γι’ αυτό, είπε, θα επιμείνουν σε μια ξεκάθαρη και σαφή πρόταση διακυβέρνησης, θα πάρουν τις αποφάσεις τους χωρίς να παρεκκλίνουν ούτε κατ’ ελάχιστο από το αρχικό διακηρυγμένο μας στόχο και το Φεβρουάριο του 2013 ο λαός θα έχει μπροστά του την εναλλακτική πρόταξη εξουσίας για την οποία δεσμευθήκαμε.

«Στόχος μας είναι μια υποψηφιότητα στη βάση της προγραμματικής διακήρυξης στην οποία συμφωνήσαμε τα κόμματα του ενδιάμεσου πολιτικού χώρου». Η ΕΔΕΚ, κατέληξε ο κ. Ομήρου, με τις αποφάσεις που θα πάρει πολύ σύντομα,  θα πρωταγωνιστήσει στην προσπάθεια για την υποψηφιότητα αυτή, που θα μπορεί να ανατρέψει τους σημερινούς συσχετισμούς και  να προσφέρει ελπίδα και προοπτική στην Κύπρο και το λαό μας.